Tarih: 30.09.2020 14:25

Aktif Bank'tan Hitachi ve Mitsubishi Corporation ile iş birliği

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL (AA) - Aktif Bank, Japon teknoloji devleri Hitachi ve Mitsubishi Corporation ile yaptigi is birligi ile hiçbir ilave donanima ihtiyaç duymadan el damar izinden kimlik dogrulamasi yapan teknolojiyi devreye aldi.

Is birligi, Aktif Bank Genel Müdürlügü'nde düzenlenen toplantida duyuruldu.

Aktif Bank'in Hitachi ve Mitsubishi Corporation ile olusturdugu ortaklikla basta siber güvenlik ve biyometrik dogrulama olmak üzere yeni teknoloji çözümlerinin, Türkiye'de ve gelecek dönemde civar ülkelerde günlük hayati kolaylastirici alanlarda kullandirilmasi hedefleniyor.

Ortaklik, biyometrik tanima ve kimlik dogrulama teknolojileri, kripto imzalama ve siber güvenlik çözümleri alaninda Hitachi'nin halihazirda piyasada bulunan çözümlerinin kullanim alaninin genisletilmesinin yani sira Hitachi'nin gelistirdigi ve yakin zamanda piyasaya sunulacak VeinID-Five teknolojisinin münhasirligini da elinde bulunduracak.

Özel bir donanima ihtiyaç duymayan, bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazlarin kamerasi vasitasiyla kisiye ait el damar izini okuyan VeinID-Five teknolojisi sayesinde Windows sistemlere giris, sifre hatirlama, sifre yenileme, araliklarla sifre degistirme gibi kullanicilari zorlayan ve zaman kaybina yol açan asamalar kolaylasiyor.

Bilgisayar, cep telefonu gibi cihazlarin kamerasina kullanicinin basit bir el sallamayla elinin gösterilmesinin yeterli olacagi VeinID-Five teknolojisi sifre, SMS mesaj, dogrulama için banka kartina ait sorulari yanitlama gibi güvenlik adimlarini geride birakiyor.

Fiziki temas gerektirmeyen VeinID-Five teknolojisi temelli çözümler Windows10, ardindan kisa bir süre içerisinde iOS ve Android cihazlar için de kullanima sunulacak. Yeni müsteri edinimi ve mevcut müsterilerin kimlik dogrulama gereksinimleri için de ayrica bir platform modeli hazirlanmasi planlarin içerisinde yer aliyor.


- "Dogrulama isini bir servis olarak vermek istiyoruz"


Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, toplantida yaptigi konusmada, VeinID-Five teknolojisini ilk etapta sirket bünyesinde kullanmaya basladiklarini belirterek, "Dünyada yeni bir dönemi baslatacak bu teknolojiyi Türkiye'ye sunmanin heyecanini yasiyoruz. VeinID-Five teknolojisini kisa bir süre içerisinde dijital hayatin merkezine oturacak bir platform seklinde sunmayi hedefliyoruz." dedi.

Aktif Bank'i "bankacilik lisansina sahip bir fintech" olarak tanimladiklarini ifade eden Sümer, "Birçok asamali giris ve onay süreçleri artik VeinID-Five teknolojisi sayesinde çok daha kolay ve yüksek güvenlikte gerçeklestirilebilecek. Hedefledigimiz platform ile basta finans sektörü olmak üzere e-ticaret, ulasim, saglik gibi ana sektörlerde de uzaktan müsteri edinim ve yönetimi sirasindaki kimlik dogrulama gereksinimlerini karsilayacagimizi düsünüyoruz." seklinde konustu.

Bu ortakligi bankadan bir parça bagimsiz düsündüklerini aktaran Sümer, söyle devam etti:

"Son zamanlarda hizmet adi altinda satin alabiliyorsunuz. Biz de burada dogrulamayi bu kapsama sokmak istiyoruz. Örnegin bir e-ticaret platformuna girdiniz. Platformdaki dogrulama isini ya da onun belli bir alanindaki dogrulama isini biz buradan bir alt platform, bir servis olarak vermek istiyoruz. O yüzden Aktif Bank olarak, bu platforma sahip oldugumuz zaman herkes buradan geçecek gibi bir kaygimiz yok ama herhangi bir platformun ya da müsterimiz de olabilir, bu hizmeti almasi gerektigi zaman bizim teknolojik çözümümüzü hizmet olarak almasini istiyoruz, diliyoruz. Ama bu da bu yolla olacak."

Halihazirda Aktif Bank çalisanlarinin VeinID-Five teknolojisini kullanmaya basladigini bildiren Sümer, 2021 yilinda teknolojinin kullaniminin yayginlasmasini beklediklerini kaydetti.

Japonya'nin dijital teknolojilerini Türkiye'ye baglayan köprüyü Aktif Bank'in kuracagini aktaran Sümer, iki dev firmanin bu is ortakligi ile baska is alanlari ve cografyalarda da birlikte is gelistirme arzusunda oldugunu söyledi.


- "Uzaktan müsteri edinimi iyi bir adim"


Serdar Sümer, son dönemde siber güvenlikle ilgili kaygilarin öne çiktigini belirterek, ilave hiçbir donanima ihtiyaç duymadan telefon ya da bilgisayar kamerasindan el damar iziyle kimlik dogrulama teknolojisinin ragbet görmesini beklediklerini bildirdi.

Sümer, bankacilik alaninda "uzaktan müsteri edinimi" düzenlemesinin sektöre ve bankaya olan etkisiyle ilgili bir soru üzerine sunlari kaydetti:

"Finansal demokratiklesme anlaminda çok faydali. Bunun daha sonra taslak olarak gördügümüz 'açik bankacilik' ile birlesmesi de bence daha da büyük kapi açacak bizim için. Buradaki liberalizasyonun toplam faydayi artiracagini düsünüyorum.

Elbette burada ilk ögrenirken bir parça tedbirli olacagiz diye düsünüyorum. Mesela ben uzaktan müsteri ediniminin daha da liberallesecegini düsünüyorum. Bu versiyonu, aslina bakarsaniz biraz muhafazakar bir versiyonu... Bu da çok normaldir, her yeni çikan seyde regülatörün bir parça muhafazakar olmasi, daha sonra biraz liberallesmesi... Zaten beklenti de budur. Ama Türkiye için de, Türkiye'nin dünya entegrasyonu için de iyi bir adim oldugunu düsünüyorum."


- "Türkiye yeni teknolojileri hizla benimsiyor"


Hitachi Güvenlik Is Birimi Genel Müdürü Ravi Ahluwalia ise 20 yildir kimlik dogrulama sistemleri hakkinda çalismalar yaptiklarini belirterek, gelistirdikleri teknolojinin bu alanda en ileri teknoloji oldugunu söyledi.

Türkiye'nin yeni teknolojileri hizla benimsedigini ifade eden Ahluwalia, "Hitachi'de, ortaklarimiz ile birlikte toplumdaki sorunlari çözebilen ve topluma güç katan inovatif teknolojiler olusturmak için çalisiyoruz. Yeni bir teknoloji merkezi olarak Türkiye, VeinID-Five'in konuslandirilmasi için ideal bir lokasyon. Ortaklarimizin yardimiyla bu teknolojinin Türkiye'de kisa bir süre içerisinde benimsenecegine inaniyoruz." diye konustu.



- "Yeni müsteri kazanimlari saglamayi hedefliyoruz"


Mitsubishi Corporation Türkiye Genel Müdürü Kazuo Inada, 3 firma arasinda kurulan is birliginin önemine vurgu yaparak, "Böylesine büyük ve güvenilir sirketlerle bu ortakliga baslamak heyecan verici. Ortak amacimiz, hedeflenen cografyalarda birçok kurulus ve son kullanicilar tarafindan kullanilabilen bir platform olusturmak." degerlendirmesini yapti.

Is birliginde Mitsubishi'ye önemli görevler düstügünü aktaran Kazuo, "Yillardir farkli endüstrilerde edindigimiz global deneyimimizi kullanacagiz. Platform bazli bir is modeli sunmak ve bu modeli yayginlastirmak istiyoruz. Bunun yaninda yeni müsteri kazanimlari saglamayi hedefliyoruz." diye konustu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —