Akvaryum dalgıçları ekmek parasını köpek balıklarını besleyerek kazanıyor

Akvaryum dalgıçları ekmek parasını köpek balıklarını besleyerek kazanıyor

Akvaryum dalgıçları ekmek parasını köpek balıklarını besleyerek kazanıyor

ANTALYA (AA) - BEKIR BEKTAS - Antalya Akvaryum'da dalgiç olarak çalisan Mert Peker ve Ramazan Tufan, düzenli araliklarla dalis yaptiklari 5 milyon litre su kapasiteli akvaryumda köpek baliklarini besliyor.

Antalya'nin Konyaalti ilçesinde onlarca türden deniz canlisini barindiran Antalya Akvaryum, su alti yasaminin tehlikeli gibi görünen türlerine de ev sahipligi yapiyor.

Aralarinda sand tiger cinsi köpek baliklarinin da yer aldigi akvaryumdaki canlilarin önemli bir bölümü dalgiçlar tarafindan besleniyor.

Antalya Akvaryum dalgiçlari Mert Peker ve Ramazan Tufan, her gün dalis yaptiklari akvaryumda kimi zaman besleme, kimi zaman bakim ve denetim çalismasi gerçeklestiriyor.

Ziyaretçilerin korku dolu bakislari arasinda akvaryumda yüzen, bazen etraflari köpek baliklarinca çevrilen dalgiçlar, isleri sirasinda gerekli güvenlik önlemlerini almayi da ihmal etmiyor.

- "Suya her gün ayni heyecani tasiyarak giriyorum"

Dalgiçlardan Mert Peker, su ürünleri mühendisi oldugunu, üniversite döneminde dalgiçlik egitimi alarak meslege basladigini söyledi.

Bir süre balik çiftliklerinde ve dalis okullarinda çalistigini belirten Peker, akvaryumda çalismaya baslayana kadar su altinda köpek baliklariyla bu kadar yakin bir temasinin olmadigini dile getirdi.

Peker, Antalya Akvaryum'da 2013'te çalismaya basladigini ifade ederek, söyle konustu:

"Bana köpek baliklarinin bulundugu havuza dalacagim söylendiginde 'Ciddi misiniz?' dedim. Çok heyecanlanmistim. Nasil besleneceklerine, nasil bir yol izlenecegine dair ilk denemeleri biz yaptik. Bu süreçte heyecanli ve biraz da korku dolu bir dönem geçirdim. Baslangiçta çevremdekiler ve ailem de endise etti ancak zamanla benim gibi onlar da alisti. Dalis kurallarina uyuyoruz. Akvaryuma her gün ayri bir heyecanla geliyorum. Suya her gün ayni heyecani tasiyarak giriyorum. Köpek baliklari filmlerde seyredildigi gibi algilaniyor ancak öyle bir durum yok. Köpek baliklariyla yüzülebiliyor, yem de verilebiliyor. Köpek baliklarinin kötü bir söhretleri var ama bunu hak etmiyorlar."

- "Tutku ve sevgi gerektiren bir is"

Ramazan Tufan da çocukluktan gelen deniz tutkusundan dolayi 16 yildir dalgiçlik yaptigini söyledi.

Antalya Akvaryum'da 6 yildir görev yaptigini belirten Tufan, sunlari kaydetti:

"Sabahlari erken saatlerde hem akvaryumun hem de canlilarin genel kontrolleriyle güne basliyoruz. Gerektikçe de dalis yapiyoruz. Insanlar bize 'Kafesle mi daliyorsunuz?', 'Köpek baliklarinin dislerini mi söktünüz?' gibi sorular yöneltiyor. Akvaryumda köpek baligi gibi insanlarca tehlikeli görülen canlilarin bulunmasi heyecan verici. Bizim için bu is rutin hale geldi. Yaptigimiz is, tutku ve sevgi gerektiren bir is. Disaridan bakildiginda isimiz macera gibi görünüyor ama herkesin yapamayacagini düsünüyorum."

Akvaryumda beslenme sirasinda ziyaretçilerle de kimi zaman iletisim kurduklarini anlatan Tufan, bazi ziyaretçilerin isaretlerle "Arkandan geliyor" diyerek kendilerine saka yaptiklarini söyledi.

Antalya Akvaryum Genel Müdürü Ismail Arik da isletmeleri bünyesinde 26 kisilik yasam destek ekibinin yer aldigini, dalgiçlarin da bu ekip bünyesinde görevli oldugunu belirtti.

Dalgiçlarin temizlik, balik beslenmesi gibi hayati öneme sahip görevlerinin oldugunu dile getiren Arik, "Yaptiklari is hayati oldugu kadar tehlikeli de bir is ancak ekibimiz profesyonel bir yaklasimla üstesinden geliyor. Her türlü önlemi alarak çok iyi bir is ortaya çikariyorlar." dedi.



Yurt Dünya 25.10.2020 11:48:47 0

İlginizi Çekebilir

1

ABD Adana Konsolosluğu önünde Gazze'ye destek için oturma eylemi

2

Hatay'da uyuşturucu operasyonunda yakalanan kişi tutuklandı

3

Adana'daki denetimlerde ruhsatsız 2 bin 218 silah ele geçirildi

4

Hatay'da evin çatısında bulunan 2 baykuş yavrusu koruma altına alındı

5

Kumlu'da çöplük alanda çıkan yangın söndürüldü

6

Antalya Düşünce Platformu üyeleri, Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal'ı ziyaret etti

7

Mersin'de yatağa bağımlı 69 yaşındaki hasta, fizyoterapi desteğiyle iyileşiyor

8

Hatay Büyükşehir Belediyesi limanlarda denetim gerçekleştirdi

9

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı bina kontrollü şekilde yıkıldı

10

Hatay'da öğrenci yurduna giren yılanı itfaiye ekipleri çıkarttı