Alanya'daki "Syedra Antik Kenti" gün yüzüne çıkarılıyor

Alanya

Alanya'daki "Syedra Antik Kenti" gün yüzüne çıkarılıyor

ANTALYA (AA) – MUSTAFA KURT - Antalya'nin Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde yapilan çalismalar ile Hellenistik, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu eserleri gün yüzüne çikartiliyor.

Seki Mahallesi'ndeki bulunan Syedra Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanligi, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü izni ve destegiyle çalismalar sürüyor.

Tarihi, 2020 kazi çalismalarinda elde edilen bulgular ile milattan önce 9. yüzyila kadar geriye gittigi ortaya çikan kent, Kaynak Magarasi, temiz su için olusturulmus alt yapi sistemleri, Sütunlu Caddesi, Vaftiz Magarasi, havuzlari ve sarniçlariyla dikkati çekiyor.

Hellenistik, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu'nun kadim izlerini gelecege tasiyan Syedra, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazi Baskani Doç. Dr. Ertug Ergürer, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Syedra'nin, Kilikya bölgesinin en önemli kentlerinden biri oldugunu söyledi.

Kentte, ilk kazi çalismalarinin 1994-1999 yillarinda kurtarma kazilari seklinde yapildigina deginen Ergürer, Syedra'nin kalbi sayilan Sütunlu Cadde'nin de bu dönemde ortaya çikarildigini dile getirdi.

Kent merkezi içinde gerçeklestirilen 2019'daki yeni dönem kazilarinda, daha çok belli basli yapilar üzerinde çalistiklarini aktaran Ergürer, "Antik dönemin diger kentlerindeki mimari ögelerini burada da gördük. Burada arazi zor ve bu mimari ögeleri bu zor arazide yerlestirmeleri, kentin farkliligini gösteriyor. Yükseklik birden denizden 400 metre yükseliyor. Dogal kayaliklari islemisler, yapilari öyle yerlestirmisler. Mimari olarak diger kentlerden farklilik gösteriyor." diye konustu.

Kentin geneline baktiklarinda Roma ve Bizans mimarisinin agirlikli oldugunun görüldügünü vurgulayan Ergürer, Anadolu Selçuklu'ya ait seramik parçalarini da son kazilarda bulduklarini bildirdi.

- Kentteki önemli sistemlerden biri de altyapi

Ergürer, daha önceki kazilarda elde edilen bulgularda Milattan önce 3. yüzyila kadar gittiklerini belirterek, söyle konustu:

"2020 çalismalarinda, bir bölgede Demir Çag dedigimiz milattan önce 9. yüzyila kadar geriye giden seramikler bulduk. Antik kentteki yapilarin büyük kismi bugüne kadar korundu. Burada yasayanlar hem jeolojik yapiyi, mimariye uydurmus hem de mimariyi jeolojik yapiya uydurarak kendi sistemlerini kullanmis. Kentteki önemli sistemlerden biri de altyapi. Kentte gördügümüz özelliklerden biri de su sisteminin, yani sebeke sisteminin kentteki büyük yapilar kurulmadan önce hazirlanmis olmasi. Kanallarin sarniçlara baglanmasi. Özellikle hamamda bunu görebiliyoruz.

Kentin dogal su kaynaklarini çok güzel kullanmislar, suyu da depolamislar. Vaftiz Magarasi denilen bir yer var. Burasi magara içinde olusturulmus dini bir mekandir. Içinde vaftiz havuzu ve duvarlarinda freskleriyle bölgedeki tek örnek olarak karsimiza çikiyor."

- "Sütunlu Cadde, görkemli bir mimariye sahip"

Kentteki bazi yapilarin islevlerini henüz çözemediklerine deginen Ergürer, kentin en iyi korunmus yapisi hamam bölgesinde kazi çalismalarinin yogunlastigini söyledi.

Ergürer, bulduklari sikkeler ve yazitlarda bu bölgede güresçilerin spor kompleksinin oldugunu gördüklerini ifade ederek, sözlerini söyle tamamladi:

"Görkemli bir mimariye sahip Sütunlu Cadde, Syedra'nin merkezi konumunda. Granit sütunlarin yükseldigi bu alan, çatiyla kapatilmis, arkasinda da büyük dükkanlar yapilmis. Kentte tespit edilen çok sayida islik, burada zeytinyagi ve sarap isçiliginin yogun sekilde yapildigini gösteriyor. Seramik atölyelerinde üretilen 'amphora' dedigimiz çift kulplu büyük kaplar, farkli kentlere ihraç edildigini biliyoruz. Bunun disinda Sütunlu Cadde'de tespit edilen yazitlardan kentin bir meclisi oldugu anlasilmisti. Daha önceki çalismalarda meclis binasinin kentin asagisinda oldugu düsünülmüstü. Ancak son çalismalarda meclis binasinin Sütunlu Cadde'deki terasta oldugunu tespit ettik."




Güncel 30.11.2020 11:46:18 0