Albayrak Grubu İnsan Kaynakları Koordinatörü Yavuztürk: "Pandemi sonrası yeni çalışma modelleri gündemde"

Albayrak Grubu İnsan Kaynakları Koordinatörü Yavuztürk:

Albayrak Grubu İnsan Kaynakları Koordinatörü Yavuztürk: "Pandemi sonrası yeni çalışma modelleri gündemde"

ISTANBUL (AA) - Albayrak Grubu Insan Kaynaklari Koordinatörü Hüseyin Yavuztürk, pandemi sonrasi yeni çalisma modellerinin gündemde oldugunu belirterek, "Is süreçlerinde herhangi bir aksama yasamadan, pandemi süreci bitince de evden çalismayi tercih edecek pozisyonlar muhakkak olacaktir." ifadesini kullandi.

Albayrak Grubu'ndan yapilan açiklamaya göre, grup, insan kaynaklari yönetiminde örnek bir çalisma yapti.

Insan kaynagini olusturan tüm pozisyonlardaki çalisanlarin fikirleri alinarak yapilan çalisma grubun, "ortak akil ve istisare kültürüne" verdigi önemi ortaya koydu.

Insan Kaynaklari Koordinatörlügü öncülügünde yapilan arastirmayla, yöneticilere ve çalisanlara yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini döneminde "evden çalisma sistemiyle" ilgili düsünceleri soruldu. Arastirma sirketi Areda Survey, "Evden Çalisan Iç Paydas-Motivasyon Ölçüm Arastirmasi" adiyla, grup çalisanlarina SMS ve e-posta yoluyla sorular sordu. 11-18 Mayis 2020'de yapilan arastirmaya, yönetici ve çalisan pozisyonlarinda toplam 585 kisi katildi.

Arastirma kapsaminda Albayrak çalisanlarinin evdeki mesailerinden memnuniyeti, üretkenlik ve rahat çalisma ortami konusundaki düsünceleri, iletisim sürecini nasil geçirdiklerine dair fikirleri alindi ve motivasyonlari ölçüldü.

- "Internetin oldugu her alan ofise dönüsebiliyor"


Açiklamada, arastirmanin sonuçlarini iliskin görüslerine yer verilen Albayrak Grubu Insan Kaynaklari Koordinatörü Yavuztürk, sirket olarak kurumsalliga, çalisanlarin sagligina ve ilham veren fikirlere önem verdiklerini belirtti.

Yüksek performans için motivasyonun çok önemli oldugunu vurgulayan Yavuztürk, motivasyonun temelinde ise saglikli ve mutlu çalisanlarin oldugunu aktardi.

Bilisim ve teknolojik gelismelerin neticesi olarak, çalisan tiplerine "altin yaka" ve "dijital yakanin" da eklendigini bildiren Yavuztürk, su degerlendirmelerde bulundu:

"Küresellesme ve bilisim teknolojilerindeki gelismeler, organizasyon yapilari ve yönetim anlayisinda da degisime sebep olmus, çalisan profili ve çalisma sekillerini de etkilemistir. Beyaz ve mavi olarak ayrilan çalisan tiplerine, bilgi çaginin yeni isçileri 'altin yaka' ve 'dijital yaka' da eklenmistir. Altin/dijital yaka çalisanlari için internetin oldugu her alan ofise dönüsebilmektedir.

Pandemi sürecinde de gördügümüz üzere bilisim teknolojileri departmanlarimizda görev alan çalisma arkadaslarimizin çalismalarinda herhangi bir aksaklik yasanmamis, aksine motivasyonlarinda artis gözlemlenmistir. Bunu basarmadaki en büyük etken ise uzaktan çalisma için gerekli altyapimizin ALBIL (Albayrak Bilisim) sirketimiz tarafindan zaten pandeminin çok öncesinde güvenilir bir sekilde kurulmus ve hazir halde olmasidir."

- "Uzaktan çalisma sehir hayatina da katki saglayacak"

Hüseyin Yavuztürk, Albayrak Grubu olarak, "altin yaka" çalisanlar için yeni çalisma modellerinin gelistirilmesi gerektiginin farkinda olduklarini belirterek, "Büyüksehirlerdeki ulasim ve otopark problemleri de uzaktan çalisma modeline geçiste önemli bir etken olmaktadir. Çalisanlarin trafikte harcadigi zamani kendilerine ayirmalari tercihimizdir. Uzaktan çalisma, sadece isçi ve isverene degil, ayni zamanda sehir hayatina da katkida bulunacaktir. Öte yandan, uzaktan çalisma modeliyle evden çikmasi zor olan engelli bireylerin de bu çalisma modeliyle istihdami artacak ve hayata karismalarina imkan verilmis olacaktir." ifadelerini kullandi.


- "Yeni çalisma sistemleri kolaylikla hayata geçebilecek"


Is hayatinda yeni bir döneme girildigini aktaran Yavuztürk, "Yapilan arastirmamizda sonuçlar, tüm ekiplerimizin çogunlukla evden çalismaktan memnun oldugunu, performansinda kayip yasamadigini gösterdi. Pandemi süreci bitince de yari zamanli veya tam zamanli evden çalismayi istediklerini belirtenler dahi var. Bu yeni normal durum da insan kaynaklari yönetimi alaninda bize yeni çalisma sistemlerini kolaylikla hayata geçirebilecegimizi ifade ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

Pandemi sonrasi yeni çalisma modellerinin gündemde olduguna isaret eden Yavuztürk, "Is süreçlerinde herhangi bir aksama yasamadan, pandemi süreci bitince de evden çalismayi tercih edecek pozisyonlar muhakkak olacaktir." ifadesini kullandi.

Yavuztürk, tüm gruba yayinladiklari "Yeni Normale Dönüs Is Takvimi"ne göre, normallesme sürecine yavas yavas ve kontrollü bir sekilde girdiklerini belirterek, pandemi sürecini, Saglik Bakanligi’nin talimatlarina göre, tüm hijyen kaidelerine uyarak geçirdiklerini ve normallesme sürecinde de bu kaidelere uymaya titizlikle devam edeceklerini bildirdi.


- Arastirmanin sonuçlarindan öne çikanlar

Verilen bilgiye göre, arastirmaya katilanlarin yüzde 77'si "Evde çalismaktan ne derece memnunsunuz?" sorusuna olumlu cevap verdi. Memnun olmayan kisilere de sebebi soruldugunda çogunlugun cevabi "adaptasyon ve konsantrasyon problemi yasamasi" seklinde oldu. Katilimcilarin yüzde 81'i ise çalisma alaninin rahatligindan son derece memnun oldugunu bildirdi.

- Evde daha verimli çalistiklarini düsünenlerin orani fazla

"Evde çalisirken kendinizi daha üretken buluyor musunuz?” sorusuna cevap verenlerin yüzde 73'ü kendini daha üretken buldugunu açikladi.

Evde, ofisteki kadar verimli çalisamadigini söyleyenlerin yüzde 52'si ise ekip arkadaslariyla çalisamamalari nedeniyle zorlandiklarini ifade etti.

Çalisanlarin yüzde 96'si, "Içinde bulundugumuz Kovid-19 salgini düsünüldügünde evde çalisma kararini ne derece dogru buluyorsunuz?" sorusuna ise "dogru bir karar" seklinde cevap verdi.

- Çalisanlar da, aileler de çok mutlu

Katilimcilarin yüzde 51'i evde çalismaktan çok mutlu oldugunu belirtirken, özel ve is hayatini dengelediklerini düsünüyor.

Çalisanlarin yüzde 69'u evde çalisma kriterlerinde önceligin verimli çalismak oldugunu aktardi. Çalisanlarin yüzde 94'ünün ise ailesi evde çalisma sisteminden çok memnun oldugunu bildirirken, yüzde 93'lük kesim, evde çalisma süreci boyunca yönetici ve ekip arkadaslariyla iletisim sorunu yasamadigini aktardi. Katilimcilarin yüzde 51'i, "Salgin geçtikten sonra çalismayi evden sürdürmeniz sosyallesmenize engel olur mu?" sorusuna "hayir" cevabini verdi.

- Yari zamanli mesai seçenegi de revaçta

Arastirmaya göre, çalisanlarin yüzde 51'i, seçme hakki olsaydi ofisten çalismayi, yüzde 49'u ise evde çalismayi tercih edeceklerini belirtti.

Uzaktan çalisma sistemi sürelerinde seçme hakki ile ilgili soruya ise çogunluk "yari zamanli mesaiyi tercih ederdik" seklinde karsilik verdi.

"Bir isveren olsaydiniz bu salgin sartlarinda çalisanlariniza evden çalisma izni verir miydiniz?" sorusunu cevaplayanlarin yüzde 62’si "Tehlike geçene kadar izin verirdim" cevabini verdi. Yüzde 80 oraninda katilimci ise evde çalisma sisteminde isvereniyle aralarinda güven problemi yasamadiklarini bildirdi.

- Yöneticiler evde çalisma performansindan memnun

Arastirma, evde çalismayi degerlendiren yönetici pozisyonundaki kisilerin yüzde 78'inin çalisanlarin evde çalisma performansindan memnun oldugunu ortaya koydu.

Performanstan memnun olmayan yönetici kadronun yüzde 29'u, kendisine bagli ekiplerin ise adapte olamama sorunu yasadiklarini, yüzde 27'si fiziksel çalisma kosullarinin evde pek uygun olmadigini dile getirirken, yüzde 7'si çalisanlarin bu durumu suistimal edebildigini kaydetti.

- Pandemi bitince de evden çalisilabilir

"Sirketinizin evden çalisma döneminde çalisanlara gerekli destegi sagladigini düsünüyor musunuz?" sorusuna yöneticilerin yüzde 92'si "evet" cevabini verirken, yüzde 77'si de evde çalisirken yeni projeler üretebildiklerini aktardi.

Yöneticiler ayrica, yüzde 93'lük oranda, kendisine bagli çalisanlarla herhangi bir sorun yasamadiklarini ifade etti. Yönetici kadronun yüzde 93'ü, diger firmalara kiyasla pandemi sürecini verimli geçirdigini bildirirken, "Pandemi süreci geçtikten sonra belirli araliklarla evden çalisilmasi fikrini nasil degerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise "arada bir evden çalisilabilir" karsiligi verildi.




Yurt Dünya 2.06.2020 09:09:50 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da patates başağı nedeniyle çıkan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı

2

Antalya'da "Çocuk Hakları ve Refahı Sempozyumu" başladı

3

Isparta'da otomobilin şarampole devrildiği kazada 1 kişi öldü 4 kişi yaralandı

4

Hataylı depremzede Çolak ailesi yeni evlerine kavuştu

5

Hatay'da çıkan orman yangını söndürüldü

6

Hatay'da 3 yaşındaki çocuğun sulama kanalında boğulmasına ilişkin bir kişi tutuklandı

7

Adana'da "Sürdürülebilirlik Zirvesi" düzenlendi

8

Antalya'da hakkında kesinleşmiş hapis kararı ile aranan bir zanlı tutuklandı

9

Antalya'da Çukur Operasyonu kapsamında bir zanlı yakalandı

10

Antalya'da "turizmde sürdürülebilirlik" ele alındı