Altına şekil veren kent salgından güçlenerek çıkmak istiyor

Altına şekil veren kent salgından güçlenerek çıkmak istiyor

Altına şekil veren kent salgından güçlenerek çıkmak istiyor

KAHRAMANMARAS (AA) - ISMAIL HAKKI DEMIR - Türkiye'de altin islemede Istanbul'dan sonra ikinci sirada yer alan Kahramanmaras'ta sektör temsilcileri, yeni pazar ve model arayislarla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecini firsata çevirmeyi hedefliyor.

Sektörün öncü kentlerinden Kahramanmaras'ta, yaklasik 500 kuyumcu atölyesinde 5 bin, çevresiyle birlikte 20 bin kisi istihdam ediliyor. Agirlikli olarak "22 ayar" altin islemeciliginin yapildigi kentte üretilen birbirinden farkli taki çesitleri, Türkiye'nin her yerinde, kuyumcularin vitrinlerini süslüyor.

Kovid-19 tedbirleri kapsaminda çok düsük kapasitede çalisan sektör temsilcileri, hem kendilerinin özverisi hem de devletin destegiyle isçi çikartmadan süreci yönetmeye çalisiyor.

Salgin döneminde yeni modeller gelistirip pazar arayisina giren sektör temsilcileri, Kovid-19 sürecini firsata çevirip, güçlenerek çikmayi umuyor.

Kahramanmaras Kuyumcular Odasi Baskani Haci Mustafa Öz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kuyumculuk sektöründe Istanbul'dan sonra en büyük imalat atölyelerinin bulundugu Kahramanmaras'ta, özellikle 22 ayar altinda en büyük üretim potansiyeline sahip olduklarini belirtti.

Salgin sürecinde, belirtilen kurallara uygun hareket ettiklerini anlatan Öz, sokaga çikmanin kisitlandigi günlerde, atölyelerin üretime ara verdigini söyledi.

- "Sektörümüz istihdam saglamaya devam eder"

Öz, ticaretin azalmasiyla imalatçilarin bir kisminin kendi rizalariyla is yerlerini kapattigini bir kisminin ise çok düsük potansiyelde çalistigini belirterek "Sektördeki is verenlerimiz isçilerine kesinlikle çikis vermediler. Çalisma kapasiteleri durmus olsa da isçilerimizi istihdam etmeye devam ettiler." dedi.

Salginin bir an önce bitmesini dileyen Öz, söyle devam etti:

"Türkiye ekonomisine bir nebze de olsa Kahramanmaras, kuyumculuk sektörüyle katma deger sagliyor. Daha fazla zarar olusmamasi için imalatçilarimizin bir an önce hareket geçmesini bekliyoruz. Kuyumcularin normal sartlarda sezonu açildi. Tarim sektöründe hasat mevsiminin baslamasi, dügün sezonunun girmesi, bizim islerimizi hareketlendirmesi gerekirken tedbirler kapsamindaki kisitlamalar bizi etkiliyor."

Öz, "Tüm atölyelerimiz bu krizi bir firsata çevirme adina yeni modeller ve arayislarla yeni döneme kendilerini hazirlamaya çalisiyor. Umarim bu pandemi süreci biter. Özellikle Türkiye ve yurt disina hitap eden sektörümüz büyük bir katma deger ve istihdam saglamaya devam eder diye düsünüyoruz." diye konustu.

- "Allah devletimize zeval vermesin"

Imalatçilardan Durdu Mehmet Demirciler ise dügün ve nisan gibi törenlerin ertelenmesinin sektöre de yansimalarinin oldugunu belirterek, "Hem biz fedakarlik ederek hem de devletimizin destegiyle isçilerimizi ayakta tutmaya çalisiyoruz. Insallah bu günler de geçecek. Umudumuzu hiç yitirmedik. Pandemi bittikten sonra büyük bir atilimla islerimizi sürdürme heyecanindayiz. Allah devletimize zeval vermesin." ifadelerini kullandi.

Sektör temsilcilerinden Selim Gödeoglu da Kovid-19 süreci sonrasinda islerinin yeniden canlanacagina inandiklarini belirterek herkesin sosyal mesafe kuralina uyup maske takmasi çagrisinda bulundu.



Yurt Dünya 26.05.2020 12:46:52 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da nehre düşen kişi kayboldu

2

Hatay'da evde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

3

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

4

Mersin'de deniz kaplumbağalarının yaşam alanları temizlendi

5

Adana'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan kadın öldü

6

Burdur'da çıkan yangında ev ve otomobil zarar gördü

7

GÜNCELLEME - Adana'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan kadın öldü

8

Antalya ve çevre illerde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

9

Antalya'da yaşayan Kazaklar, 1 Mayıs'ı atık toplayarak kutladı

10

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 1 Mayıs'ta işçilerin maaşına yüzde 27 ek zam yaptı