Amik Ovası'nda ekim alanı genişleyen kırmızı biberde hasat dönemi

Amik Ovası

Amik Ovası'nda ekim alanı genişleyen kırmızı biberde hasat dönemi

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Dogu Akdeniz'in verimli topraklariyla öne çikan Amik Ovasi'nda, özellikle salça ve baharat yapiminda kullanilan kirmizi biberde hasat basladi.

Iklim özellikleri ve verimli topraklariyla yilda birden fazla ürünün yetistirildigi Hatay'da, 2019'da yaklasik 21 bin dekarda ekilen kirmizi biberin bu yil üretim alani genisledi.

Bu yil yaklasik 28 bin dekarda üretilen kirmizi biberden, 80 bin ton rekolte alinmasi hedefleniyor.

Kendine özgü aromasi ve kalitesiyle özellikle Güneydogu illerindeki tüccarlarin tercih ettigi kirmizi biber, sabahin erken saatlerinde özellikle kadinlar tarafindan toplanip özenle istiflendikten sonra tarlada kilogrami 1-1,5 liradan satiliyor.

Antakya Ziraat Odasi Baskani Mehmet Muzaffer Okay, AA muhabirine, kirmizi biberde baslayan hasat döneminin tüm üreticilere bereket getirmesini temenni etti.

Kirmizi biber üretiminin bölgede gün geçtikçe önem kazandigini belirten Okay, sunlari söyledi:

"Özellikle biber salçasi fabrikalarinin ve ekim alanlarinin artmasiyla kirmizi biber ekonomik deger anlaminda ilimizin önemli ürünlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Bu yil, geçen seneye oranla pamugun 'para etmemesinden' kaynakli çiftçilerimiz de kirmizi biber ekimine yöneldi ve ekim alaninda ciddi bir artis oldu. Tabii sikintilar da var, ekim sahasi arttikça ürün fiyatlarinda da düsüs oluyor. Bu pandemideki süreçten dolayi da tüketimin artacagi yerlerin kapali olmasi ister istemez piyasada bir frenleme vazifesi görüyor. Bu da fiyatlara ciddi sekilde yansiyor. Geçen yil ile bu senenin rekoltesi arasinda dönüm bazli çok büyük farklar yok, geçen sene sezon çok iyi geçmisti, bu sene de verim yönünden çok iyi geçiyor."

Okay, Hatay'da yetisen kirmizi biberin bir marka haline gelmek üzere oldugunu vurgulayarak, "Bu ürünün gittikçe deger kazanmasi bizim için çok önemli, zaten su anda bütün Türkiye piyasasina biber, agirlikli olarak Hatay'dan gidiyor." diye konustu.

- Üreticiler verimden memnun

Kentte yaklasik 30 dönümlük arazisinde kirmizi biber eken çiftçi Mehmet Aydin, bu sene verimin iyi oldugunu ancak fiyatta düsüs yasandigini dile getirdi. Aydin, "Bu sene kirmizi biber çok ekildi, bunun da fiyatlara yansimasi oldu. Geçen seneki fiyatlar daha iyiydi." dedi.

Üretici Bahri Karagül de bu yil 15 dönümde kirmizi biber ektigini, verimden memnun oldugunu ifade etti.

Yaklasik 100 dönümde kirmizi biber eken Suphi Inanç ise verimin iyi, fiyatlarin düsük oldugunu anlatti.

"Bu sene Hatay'in yüzde 80'inde biber ekimi var. Her sene pamuk ekiyorduk ama herkes bibere döndü." ifadesini kullanan Inanç, ürünlerini tüccarlara sattigini, bölgede yetisen biberlerin çok dogal ve kaliteli oldugunu söyledi.

Inanç, söyle devam etti:

"Hatay'da yetisen kirmizi biber özellikle salça ve pul biber yapiminda kullaniliyor. Kahramanmaras'tan, Adana'dan, Gaziantep'ten ürünlerimizi almaya geliyorlar. Ürünün tarlada kalma gibi bir durumu olmuyor. Fiyat düsük de olsa ürünlerimiz her zaman alici buluyor."



Politika 16.08.2020 10:58:37 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Hatay'da konuştu:

2

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Osmaniye'de konuştu:

3

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Antalya Valiliğini ziyaret etti

4

Adana'da CHP ilçe başkanının darbedilmesine tepki

5

Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal, Antalya'da Kumluca Belediyesini ziyaret etti:

6

Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklandığı Kepez'de CHP'li Altekin başkan vekili seçildi

7

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

8

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

9

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

10

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama: