Anavarza antik kenti’nin bekçisi hatun dilci’nin kızı “annemin görevini devam ettirmek istiyorum”

Anavarza antik kenti’nin bekçisi hatun dilci’nin kızı “annemin görevini devam ettirmek istiyorum”

Anavarza antik kenti’nin bekçisi hatun dilci’nin kızı “annemin görevini devam ettirmek istiyorum”

Haberin videosu: https://youtu.be/a-hdiy8ivIQ

Tarihin gördüğü en büyük antik kentlerden birisi olan Anavarza Antik kentinin 34 yıl bekçiliğini yapan ve geçtiğimiz yıllarda vefat eden Hatun Dilci’nin Kızı Şükriye Arıkan annesinden kalan bekçilik görevini devam ettirmek istiyor. Annesinin evinde kalan ve tarihi binlerce yıl öncesine dayanan tarihi eserlere gönüllü bekçilik yapan Arıkan “Buraya gelen yerli ve yabancı turistlere evimi açıyor onlara rehberlik ediyorum. Annemin yıllarca yaptığı görevi ben yapmak istiyorum” diyor.

Adana’nın Kozan ilçesi Dilekkaya Mahallesi’nde bulunan Anavarza Antik kenti antik dünyanın ilk çift şeritli yolunun bulunduğu yer olarak biliniyor. Roma İmparatorluğu’nun 3 ve 5. Yüzyıllarda Doğu Akdeniz’de en önemli ordugahı burası olarak adlandırılıyor.

İşte bu önemli tarihi antik kentinde bekçilik yapan Hatun Dilci’ye ait evin bahçesinde adeta tarih sergileniyor. Roma dönemine ait paha biçilmez onlarca arkeolojik eserin bulunduğu evin bahçesine Hatun Dilci’nin vefatı sonrası en küçük kızı bakmaya başlamış. 

Dilci bahçesinde ev yaparken bulduğu milattan sonra 4. Yüzyıla ait olan Tethys Mozaiği ve birçok tarihi eseri yaklaşık 34 yıl koruduktan sonra emekli oldu. Mozaik daha sonra Adana Müzesi’ne taşındı.

Geçtiğimiz yıllarda 81 yaşında vefat eden Hatun Dilci görevi önce oğluna bıraktı. O da emekli olduktan sonra evin bekçiliğini kızı gönüllü olarak yapıyor. Evde birbirnden değerli tarihi eserler bulunuyor.

Köylerinin adeta tarih olduğunu aktaran Hatun Dilci’nin kızı ben ve eşim burada bu serlere gönüllü bakıyoruz. Gelenlerle yakından ilgileniyor onlara buradaki eserlerin ve buranın tarihi ile ilgili bilgiler veriyorum. Ancak ben ve eşimin durumu iyi değil. Okuyan üniversite bir çocuğum var. Büyüklerimizden anneme ve abime verdikleri gibi bana da bu görevi vermelerini bekliyorum” diyor.

Anne ve babasının nasıl burayı keşfettiği ile ilgili bilgiler de veren Şükriye Arıkan şunları söyledi:

“Anne babam 1940’lı yıllarda ev yapmak için temel kazarken tesadüfen kazdıkları yerde ‘Balıklı Mozaik’i buluyor. Durumu yetkililere bildiriyorlar. Anne babama mükafat olarak 500 lira verip, evlerini biraz ileriye yapmalarını istiyorlar. İkinci yere evin temelini kazarken bu kez de başka bir mozaik zeminle karşılaşıyorlar zaman Adana valiliğine gidiyorlar.  Daha sonra yetkililerle evimize geliyorlar inceleme yapıyorlar. Yetkililer, bir süre inceleme yaptıktan sonra anneme ‘Kral Kızı Mozaiğini bulduklarını söylüyorlar. Ve babama bekçilik teklif ediyorlar. Bir süre sonrada annem bekçi olarak alınıyor  ve ikisi evimizin olduğu yerdeki ev antik  kentin bekçiliğini yapmaya başlıyorlar”

Anne babasının göreve başladıktan sonra tarihi eser kaçakçıları ve definecilere karşı mücadele ettiklerini vurgulayan Şüktriye Arıkan ”Bir yandan uçsuz bucaksız antik kenti koruyor bir yandan da ortalıkta bulunan eserleri, başına bir şey gelmemesi için birer birer evlerinin bahçesine getiriyorlar. O yüzden burası adeta açık hava müzesine dönüştü” ifadelerini kullanıyor.  

Annesinin sadece bekçilik yapmadığını turistlere de rehberlik ettiğini aktaran Arıkan “Anne işini o kadar iyi yapardı ki köyde yaşayanların bile bir taş alamsına müsaade etmezdi. Bazı zamanlar köylülerle tartıştığı bile olurmuş. Bazen bizlere bile güvenemez kendisi ölene kadar burayı gözetlerdi. Annesi burası için hayatını verdi” diye konuştu.

Babasının ölümü sonrası annesinin bu görevi yapmaya devam ettiğini ve ardından kendisinin de emekli olduktan sonra abisine bu görevin verildiğini aktaran Arıkan “Abimde emekli oldu. Geçtiğimiz yılda annemi kaybettik. Şimdi sıra bizlere geçti. Ben annemden buranın tarihini çok iyi biliyorum. Şimdi ben gönüllü rehberlik yapıyorum. Ancak maddi durumum iyi değil. Bana da anneme ve abime verdikleri gibi bekçilik görevi verirlerse burayı ömrü boyunca hayatım pahasına korurum” dedi.

Anavarza Antik Kenti'nde "antik dünyanın ilk çift şeritli yolu" olarak nitelendirilen sütunlu yol, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıyor.

Kilikya ovasının önemli merkezlerinden olan Anavarza Antik Kenti', 3 ile 5. yüzyılda en parlak dönemini yaşıyor ve Roma İmparatorluğu'nun Doğu Akdeniz'deki en önemli ordugah merkezleri arasında yer aldığı bildirildi.

kAYNAK: DOKUZ EYLÜL GAZETESİ

 

 

 

 



Bölgeden 7.02.2022 17:25:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Belen Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz engelli bireylerle buluştu

2

Hatay'da 281 sikke ele geçirildi

3

Adana'da otomobilin çarptığı bisikletli öldü

4

Kahramanmaraş'ta motosiklet sürücülerine reflektif yelek dağıtıldı

5

Çukurova'da çiçekler Anneler Günü için hazırlanıyor

6

Kahramanmaraş'ta dron destekli kaçak av denetimi yapıldı

7

İskenderun'da temizlik kampanyası düzenlendi

8

Adana'da geri dönüşüm malzemesi yüklü tırda çıkan yangın söndürüldü

9

Mersin'de yol kenarında terk edilmiş bebek bulundu

10

Erzin'de 1 milyon 670 bin makaron ele geçirildi