Antalya "güvenli tatil" ile yabancı rakiplerini geride bıraktı

Antalya

Antalya "güvenli tatil" ile yabancı rakiplerini geride bıraktı

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - "Turizmin baskenti" Antalya, bu yil Akdeniz'deki turizm bölgeleri arasinda en fazla turist agirlayan destinasyon oldu.

Dünyanin en önemli turizm merkezleri arasinda yer alan Antalya, turizmde geçen sene en iyi yilini yasadi ve 2020 için 18 milyon turist hedefiyle sezona basladi. Ancak dünyayi etkisi altina alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle turizm sezonuna geç baslayan kent, 10 Agustos'ta Rusya'dan direkt uçuslarin baslamasiyla hareketlendi.

Yilbasindan 22 Eylül'e kadar 170 ülkeden 2 milyondan fazla yabanci turistin tatil için tercih ettigi kent olan Antalya, Kültür ve Turizm Bakanliginin koordinasyonunda baslatilan "Güvenli Turizm Sertifikasyon Programi" ile salgin sürecinde "saglikli ve keyifli" tatilin adresi oldu.

- "Türkiye en yogun turist alan ülke oldu"

Agirladigi turist bakimindan Türkiye'nin "turizm baskenti" olarak nitelendirilen kent, Akdeniz'deki turizm destinasyonlari arasinda da ilk sirada yer aldi.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalisma Grubu Baskani Recep Yavuz, AA muhabirine, turizmde çok iyi geçen 2019 yilinin ardindan 2020'ye umutla baslayan sektörün Kovid-19 salgini nedeniyle zor bir yil geçirdigini söyledi.

Yillik yaklasik yarim milyar ziyaretçi sayisi ile dünyanin en önemli ilk üç turizm bölgesinden biri olan Akdeniz ülkelerinin de salgin sürecinde yüzde 72'lik bir kayip yasadigini dile getiren Yavuz, aralarinda Fas, Portekiz, Fransa, Ispanya, Italya, Yunanistan, Hirvatistan, Bulgaristan, Kibris, Tunus, Misir ve Türkiye'nin de bulundugu yaklasik 30 Akdeniz ülkesinin bir yandan salgina karsi tedbir alirken, bir yandan da turizm sezonundan pay kapmaya çalistigini belirtti.

Misir, Tunus, Fas gibi bazi ülkelerin süreyi tamamen kapali geçirdigini aktaran Yavuz, Italya, Portekiz, Fransa ve Ispanya gibi ülkelerin de inis-çikis gösteren Kovid-19 vakalari nedeniyle Almanya basta olmak üzere bazi Avrupa ülkelerinin seyahat yasagina takildigini kaydetti.

Hirvatistan, Yunanistan, Türkiye ve Ispanya'nin hazirandan itibaren bir rekabet içinde oldugunu ifade eden Yavuz, sunlari söyledi:

"Ispanya ve Hirvatistan'da gençlerin düzenledikleri partilerde birbirlerine hastaligi bulastirmalari üzerine önce Ispanya’nin Barcelona ve Madrid, ardindan Mayorka Adasi ve son olarak Kanarya Adasi'na seyahat uyarilari geldi ve büyük operatörler uçuslarini iptal ettiler. Kisa bir süre sonra Hirvatistan'in Adriyatik kiyilari, adalar ve son olarak Dubrovnik'e seyahat uyarisi geldi. 10 Agustos itibariyla Rusya'dan baslayan seferlerle Türkiye, Akdeniz bölgesinin en yogun turist alan ülkesi konumuna geldi."

- "Eylülde Akdeniz'in yildizi Antalya"

Yavuz, en önemli turizm destinasyonlari arasinda 7 Agustos - 22 Eylül döneminde gelen turist rakamlarina iliskin de degerlendirmede bulundu.

Yaklasik 1,5 ayda Antalya'nin 1 milyon 562 bin 681, Mayorka'nin 1 milyon 69 bin 546, Girit'in 625 bin 679, Rodos'un 327 bin 928 ve Dubrovnik'in 83 bin 881 ziyaretçi agirladigini söyleyen Yavuz, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sadece eylülde, Akdeniz'in önemli turizm destinasyonlarindan Mayorka 373 bin 26, Girit 272 bin 896 ve Rodos 138 bin 289 misafir agirladi. Antalya ise ayni ayda 777 bin 176 turiste ulasti. Eylülde Akdeniz'in yildizi Antalya oldu. Antalya ve Türkiye açisindan yasanan bu sezon hafizlardan silinmeyecektir. 3 ay önce tek bir uçagin inmedigi, neredeyse hiç bir otelin açilmadigi karanlik günlerde Antalya'nin yasakli ve engelli bir dönemde Akdeniz'deki bu çetin savasin galibi olacagini sanirim kimse öngöremezdi. Turizmcilerin ve diplomasinin hamleleri bu sonucu getirdi."

Akdeniz'de ileriki aylarda da sürecin bu sekilde gitmesinin öngörüldügünü ifade eden Yavuz, özellikle turizmde büyük gelir kaybi yasayan ülkelerin agresif olabilecegini kaydetti.

- "Ayakta ve hayatta kalmayi basardik"

Merkezi Isviçre'de bulunan Dünya Kardes Sehirler Turizm Birligi Genel Sekreteri Hüseyin Baraner de Kovid-19 nedeniyle dünyada turizmin ciddi sikintilar yasandigini söyledi.

Türkiye'nin Güvenli Turizm Sertifikasyon Programi ile önemli bir basariya imza attigini vurgulayan Baraner, "Türkiye kendi imkanlariyla, çok kisa sürede dis piyasayi ikna eden bir sistem olusturdu. Yaklasik 2 aydir da olaganüstü bir problem çikmadan turist akisini ayakta tutabilen ülke oldu." dedi.

Artik dünyada yeni bir turizm anlayisinin ön plana çiktigini dile getiren Baraner, insanlarin tatil yaparken gidecekleri yerlerin ne kadar güvenli ve saglikli olduklarini arastirmaya basladiklarini kaydetti.

Türkiye'nin ve Antalya'nin "saglikli ve güvenli tatil" konusunda önemli bir sinav verdigini vurgulayan Baraner, "Tatilde güvenlik ön plana çikti. Eskiden turistler gidecekleri yerlerin güzel olup olmadigini soruyordu, simdi ise güvenli olup olmadigini merak ediyor. Turizm bölgeleri arasinda da Türkiye ve Antalya, basarili bir performans ortaya koydu. Ayakta ve hayatta kalma sürecinde turizm yapmak kolay degil ama biz bunu basardik." diye konustu.



Yurt Dünya 24.09.2020 11:27:55 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da otobüste çıkan yangın söndürüldü

2

Alanya'da çıkan bıçaklı kavgada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

3

Burdur'da hakkında 20 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

4

Osmaniye'de dereye giren kişi boğuldu

5

Hatay'da beton mikseri ile çarpışan motosikletteki 2 kişi öldü

6

GÜNCELLEME - Isparta'da tartıştığı babasını satırla öldüren kişi tutuklandı

7

Isparta'da tarım arazisinde çıkan yangın söndürüldü

8

Aksu çayındaki kaçak yapılar kaldırılacak

9

Mersin'de trafik kazasında bir kişi yaralandı

10

Mersin'de fenalaşan yolcu minbüsünün şoförü park halindeki bir otomobile çarptı