ANTALYA (AA) - Antalya Vakiflar Bölge Müdürü Hüseyin Cosar, Antalya, Isparta ve Burdur'da bu yil 10 tarihi eserin restorasyon çalismalarina baslanacagini bildirdi.
Cosar, Vakiflar Bölge Müdürlügünde gazetecilere yaptigi açiklamada, her yil kutlanan Vakif Haftasi'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle sosyal medya üzerinden kutlanacagini, bu yilki temanin "Vakif medeniyetinde sefkat ve merhamet" oldugunu söyledi.
Antalya Bölge Müdürlügü olarak son dört yilda çok önemli projelere imza attiklarina deginen Cosar, onarim ve proje islerinden 90 çalismanin büyük bir kisminin bitirildigini, 19 eserde çalismalarin devam ettigini dile getirdi.
- "Sehzade Korkut Camisi, yil sonu hizmete açilacak"
Antalya'nin fethinin simgelerinden kabul edilen, 1896'da çikan yangindan beri harabe haldeki Sehzade Korkut Camisi'nde (Kesik Minare) restorasyon çalismalarinin devam ettigini aktaran Cosar, eseri Türkiye'de yürütülen en önemli restorasyon faaliyeti olarak gördüklerini ifade etti.
Cosar, ne kadar zor bir is oldugunu baslayinca anladiklarini belirterek "Sehzade Korkut Camisi'ni, yil sonuna ibadete açmayi hedefliyoruz. Orasi zor bir eserdi. Kendi içinde 7 dönem var ve biz bunu yasatmak zorundaydik. Oraya girdigimizde 7 dönemi görebilecegiz. Onlari kapatmadik. Korumaci yaklastik. Türkiye'de bu kadar koruyan restorasyon çalismasi yok. Burada çok güzel isler çikti. Restorasyon ilkelerine tamamen uyduk." diye konustu.
Tekeli Mehmet Pasa Camisi'ndeki çalismalarda da özgün motiflere rastlanildigina deginen Cosar, özgün süslemeleri cam çerçeveye alip koruyacaklarini bildirdi.
Yivli Minare'de de medrese kapisinin ortaya çikmasi için kazi çalismalarinin yapildigini anlatan Cosar, "Medresenin eski izleri ortaya çikti, özgün izleri yakaladik. Çevre düzenlemesi ve sadirvan yapacagiz. Burada o kadar çok büyük agaçlar vardi ki yapiyi mahvetmis. Kökleri, medresenin temellerini berbat etmis. Biz bu agaçlari kestik ve eser ortaya çikti." dedi.
Cosar, Antalya, Isparta ve Burdur'da bu yil ise 10 tarihi eserin daha ihaleye çikacagini, çalismalarin baslayacagini söyledi.
- "Isgalci sayisini azalttik, geliri yüzde 125 artirdik"
Vakfin sadece restorasyon çalismalari yapmadigina, hayir isleri de gerçeklestirdiklerine dikkati çeken Cosar, Antalya, Isparta ve Burdur'da her ay 755 aileye düzenli kuru gida paketleri dagitildigini, muhtaç, yetim, öksüz ve engellilere maas baglandigini, ilkokul, ortaokul, lise ve yüksek ögrenime devam eden 789 ögrenciye egitim bursu verildigini kaydetti.
Vakfa ait arsa ve arazilerin kiraya verilerek, yapim karsiligi kiralama, kat karsiligi insaat yöntemleriyle degerlendirilerek gelir elde edildigini aktaran Cosar, "Son 4 yilda elde edilen gelirimizi yüzde 125 oraninda artirdik. 2003'te 6 bin 624 olan isgalci sayisini da takas trampa islemleri ve tahliyelerle bin 210'a düsürdük. Bu çok ciddi bir oran." ifadelerini kullandi.