Antalya'da eşekler mikroçiplendi

Antalya

Antalya'da eşekler mikroçiplendi

ANTALYA (AA) - Tarim ve Orman Bakanliginca tek tirnakli hayvanlarin kayit altina alinmasina yönelik çikarilan yönetmelik kapsaminda Antalya'daki eseklere mikroçip takilmaya baslandi.

Tek tirnaklilarin kayit altina alinmasi, hareketlerinin izlenmesi, hastaliklarinin etkin kontrolünün saglanmasi için Kepez ilçesi Ayanoglu Mahallesi'ndeki Mehmet Ali Yalçin'a ait esek çiftliginde çalisma gerçeklestirildi.

Kepez Tarim ve Orman Ilçe Müdürlügünden gelen veteriner hekimler, yaklasik 300 esegin bulundugu çiftlikte hayvanlari saglik kontrolünden geçirdi.

Özel cihazlar yardimiyla mikroçipler, esegin boynuna deri altlarina yerlestirildi. Her esek için fotografinin, varsa isminin, cinsiyetinin, dogum yilinin, geçirdigi hastaliklarin ve çiftlik sahibinin adinin yer aldigi kimlik kartlari dolduruldu.

Yeni mikroçip uygulamasi sayesinde artik tek tirnakli hayvanlar, bakanligin veri tabani sayesinde kontrol altina alinabilecek.

- "Tek tikla hayvanin her seyini ögreniyoruz"

Kepez Tarim ve Orman Müdürü Bilge Gözen, gazetecilere, çiftlikte mikroçip uygulamasina basladiklarini söyledi.

Eskiden çok az çiftligin kayit için mikroçip çalismasi yapmis olabilecegini belirten Gözen, "Bakanlik tarafindan uygulama ilk kez bu yil gerçeklestiriliyor. Tek tirnaklilari bakanlik bünyesinde kayit altina almak, ölüm ve kayiplarda kontrol altinda tutabilmek için bu islemi yapiyoruz." dedi.

Veteriner hekim Hikmet Imran Önen da hayvanlari saglik taramalarindan geçirdiklerini, ardindan mikroçip uygulamasina basladiklarini ifade etti.

Hayvanlari çipleyerek bakanligin veri tabanina kaydettiklerini vurgulayan Önen, "Yasamlari boyunca yapilan islemler, dogum ve ölümleri, asilanmalari, tedavileri sadece bu çipi okutarak görebiliyoruz. Tek tikla hayvanin her seyini ögreniyoruz." diye konustu.

Büyükbas hayvanlarda bir, iki liraya küpe takildigini anlatan Önen, sunlari kaydetti:

"Bunlarda mikroçip ve yeni karne uygulandigi için il bazli fiyatlar degisiyor. Çünkü her il kendisi ihaleye çikiyor. Tek tirnaklilarda 35 ile 50 lira arasinda degisiyor. Türkiye'de eseklere mikroçip uygulamasini ilk Antalya'da gerçeklestiriyoruz. 31 Aralik'tan sonra yasini dolduran tek tirnakli hayvana mikroçip taktirilmazsa 1300 lira para cezasi var."

Çiftlik sahibi Mehmet Ali Yalçin da ilk kez eseklerine mikroçip takildigini belirterek, "Ilk etapta 100 tanesine yaptiracagim. Bize de mikroçip konusunda bir kolaylik verilmesini istiyoruz." dedi.



Yurt Dünya 7.10.2020 13:32:02 0
Anahtar Kelimeler: antalya'da eşekler mikroçiplendi

İlginizi Çekebilir

1

Mersin Mut'ta çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2

Adana'da ev ve ahırda çıkan yangın söndürüldü

3

Hatay'da sazlık alanda çıkan yangın söndürüldü

4

Adana'da arazi kavgasında 4 kişi gözaltına alındı

5

Kahramanmaraşlı şoför kullandığı tırı gelin aracı yaptı

6

Antalya'da uçuruma yuvarlanan safari aracındaki 1 turist öldü, 3 kişi yaralandı

7

Antalya'da denizde ceset bulundu

8

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor

9

Yüreğir'de temizlik çalışması yapıldı

10

Şehit Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz'un Kahramanmaraş'taki ailesine acı haber verildi