Antalya'da EÜAŞ Elektrik Otomasyon Sistemleri devreye alındı

Antalya

Antalya'da EÜAŞ Elektrik Otomasyon Sistemleri devreye alındı

ANTALYA (AA) - Elektrik Üretim A.S mühendislerince, otomasyon sistemlerine yönelik disa bagimliligi azaltmak ve dis kaynakli yasanan olumsuzluklari ortadan kaldirmak amaciyla Ar-Ge çalismalari sonucunda gelistirilen Elektrik Otomasyon Sistemleri (EOS) Antalya'daki Kepez-2 hidrolik santralinde devreye alindi.

Siber tehlikelere karsi daha güvenli hale getirilen ve endüstriyel tesislerdeki islemlerin insan müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak yapilmasini saglayan EOS'un yerli olarak tasarimi ve üretiminin açilis programi, Kepez ilçesi Duaci Mahallesi'nde gerçeklestirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez de açilis programina video konferans araciligiyla katildi.

Elektrik Üretim AS (EÜAS) Genel Müdürü Izzet Alagöz, törende yaptigi konusmada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligina bagli bir kurulus olduklarini hatirlatarak, elektrik üretim santrallerinin tüm mühendislik disiplinlerini içinde barindirdigini söyledi.

Elektrik üretiminde türbinler, jeneratörler ve kontrol sistemlerinin üç önemli ana unsur oldugunu vurgulayan Alagöz, "Jeneratör konusunda oldukça ciddi adimlar attik. Türkiye kendi jeneratörünü kendi üretebilecek hale geldi. Ilk iki jeneratörümüzü devreye aldik. Su anda 3. ve 4'ncü jeneratörlerimizi de 2021'in ilk yarisinda devreye alacak sekilde hazirliklarimizi yapmis durumdayiz." diye konustu.

Türkiye'ye jeneratör üretimi konusunda gerekli mühendislik formasyonu kazandirdiklarini belirten Alagöz, ülkenin mühendisligine ve sektörüne öncülük etmekten mutluluk duyduklarini anlatti.

- "Dünyada en iyilerle yarisacak durumdayiz"

Elektrik türbin üretim noktasinda ciddi adimlar attiklarini, yakinda Türkiye'nin türbin konusunda dünyanin önde gelen üretici ülkelerinden birisi olacagini bildiren Alagöz, sunlari kaydetti:

"Bunlardan çok daha önemlisi elektronik kontrol sistemleridir. Elektronik kontrol sistemleri Türkiye'nin kamu özel sektör ayrimi olmaksizin tamamen disariya bagimli oldugumuz alanlardan bir tanesidir. Sadece biz bagimli degiliz, dünyada bu teknolojiyi üretebilen 5 tane firma ve devlet var. Bugün Türkiye bu 5 devletin yaninda 6. devlet olma özelligini ortaya koydu. Bunun gururu içindeyiz. Hatta güncel kontrol sistemlerinin en belirgin özellikleri olan sicak yedekleme kartlarin santral çalisirken yani santrali durdurmadan bakimlarinin yapilabilecegi özelligi ve her türlü siber güvenlik açisindan gücümüzü ortaya koydugumuz, kodlarin elimizde olmasi, bizim yazmis olmamiz özelligiyle dünyada en iyilerle yarisacak durumdayiz."

EÜAS içerisinde mühendislik grubu olusturduklarina isaret eden Alagöz, milli enerji politikasi kapsaminda bu konudaki çalismalari basariyla tamamladiklarini ifade etti.

"14 ay sonunda biz her türlü tasarimi, üretimi tamamen kendimiz yapmak sartiyla elektronik kontrol sistemlerini ürettik." diyen Alagöz, piyasadan ham madde tedarikinden tüm matematiksel fonksiyonlara kadar tüm hesaplamalari kendilerinin yaptiklarini söyledi.

Alagöz, konusmasinin ardindan konferansla görüstügü Bakan Dönmez'e, ürettikleri dijital kartin birini kutu içerisinde hediye ettigini, Ankara'ya gidince teslim edecegini aktardi.

Konusmalarin ardindan butonlara basarak, otomasyon sistemini devreye alan protokol üyeleri, sistemlerin yazildigi bölümleri gezdi.



Yurt Dünya 3.12.2020 19:26:13 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya’da otel servis aracı devrildi, 19 kişi yaralandı

2

Kumluca 25. Tarım ve Seracılık Festivali 24 Nisan'da başlayacak

3

Hatay'da 4 firari hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

4

Şehit polis Şimşek'in adı, memleketi Hatay'daki okulda yaşatılacak

5

Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da "Deprem Dirençli İskenderun" söyleşisinde konuştu:

6

Hatay'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda 2 şüpheli yakalandı

7

Burdur'da otluk ve kavaklık alandaki yangın söndürüldü

8

Mersin'de narenciye balı hasadı yapıldı

9

Adana'da, Gençlik ve Spor Bakanlığı açık saha tesislerinin toplu açılışı yapıldı

10

Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı etkinliklerle sürüyor