Antalya'da üretilen balıklar Türkiye'nin akvaryumlarını süslüyor

Antalya

Antalya'da üretilen balıklar Türkiye'nin akvaryumlarını süslüyor

ANTALYA (AA) - GÜLSEM ADAM - Akdeniz Su Ürünleri Arastirma, Üretme ve Egitim Enstitüsü Müdürlügü (AKSAM) tesislerinde yetistirilen süs baliklari, Türkiye'nin her tarafinda akvaryumlari süslüyor.

AKSAM bir yandan ülkenin göl, gölet ve akarsu kaynaklarin baliklandirilmasina katki saglarken, bir yandan da süs baligi üretimi yaparak ülke ekonomisine katki sagliyor. Özenle yetistirilen ve ülkenin birçok yerine gönderilen farkli renk ve çesitteki süs baliklari akvaryumlari süslüyor.

Enstitü Müdürü Serkan Erkan, AA muhabirine, Tarim ve Orman Bakanligina bagli olarak 20 yildir süs baliklari üzerinde arastirma ve üretim yaptiklarini söyledi. Bu çalismalar kapsaminda 20'nin üzerinde süs baligi yetistiriciligi yaptiklarinin aktaran Erkan, "Yilda 1 milyon süs baligi üretiyoruz. Enstitümüzde yetistirilen süs baliklarini Türkiye'nin dört bir yanina gönderiyoruz. Bunun yaninda akvaryum balikçiliginin gelistirilmesi anlamin da da özel sektörü tesvik ediyoruz." dedi.

- Dogal ortamlari taklit ediliyor

Erkan, ülkede süs baliklarinin büyük oranda ithal edildigini belirterek söyle konustu:

"Kovid-19 kapsaminda yurt disindan her türlü canli hayvan ithalati yasaklandigi için süs baliklarinin da artik ithalati yapilamiyor. Buna karsilik yurt içi transferlerimiz devam ettigi için enstitümüz üzerine düseni yapiyor. Burada yetistirilen baliklarin büyük bir kismi tropikal baliklar. Antalya bu tür süs baliklarinin yetistirilmesi için çok uygun bir sehir. Su sicakligi buna oldukça uygun. Bu baliklarin hepsinin üreme sekli farkli. Biz burada dogal ortamlarini taklit ederek sifir kayipla üretim yapmaya çalisiyoruz. Biz onlarin isteklerine göre ortam saglayip üretimlerini gerçeklestiriyoruz. Bazi baliklar yumurtayi agzinda büyüterek kuluçka yapiyor, bazilari dogal olarak dogaya birakiyor."

En çok tercih edilen süs baliklarinin basinda Japon baliginin geldigine deginen Erkan, bu baliklarin yumurtadan çiktiktan sonra 1,5 ay sonra evlerdeki akvaryuma koyabilecek kadar büyüdüklerini, Antalya'da 3-4 periyot halinde üretim yaptiklarini dile getirdi.

Erkan, süs baligi üreticiligi yapmak isteyenlere enstitüdeki uzmanlarin egitim ve teknik bilgi verdigini, anaç temini konusunda da destek olduklarini kaydetti.






Yurt Dünya 21.05.2020 11:57:18 0

İlginizi Çekebilir

1

Ak Parti Sünnet Ettirilen 50 Çocuk İçin Eğlence Düzenledi

2

Ersin Aka, kalleş saldırıda yaşamını yitirdi

3

Vali Dr. Erdinç Yılmaz’ın 24 Kasım Öğretmenler Gününü Kutladı

4

Osmaniyespor Aliağaspor’u Bekliyor

5

Ayağından yaralı bulunup, tedavi edilen eşek, 6 ay sonra yeniden yürüdü

6

Öğrenciler, sigaranın zararlarına dikkat çekmek için izmarit topladı

7

Osmaniye’de gençler bowling turnuvasında yarıştı

8

Osmaniye’de cayrokopter destekli trafik ve asayiş denetimi

9

Çağşak’ta ağız ve diş sağlığı etkinliği

10

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Salih Bahçeli İlkokulunu Ziyaret Etti