ANTALYA (AA) - Antalya'nin Serik ilçesindeki Bogazkent Kus Halkalama Istasyonu'nda kuslarin ayaklarina takilan alüminyum halkalarla göçleri ve sayilarindaki degisiklikler takip ediliyor.
Doga Koruma ve Milli Parklar Antalya Sube Müdürü Ismail Kaya, istasyonda gazetecilere yaptigi açiklamada, burada hem kus yakalama faaliyetlerini yürüttüklerini hem de bölgedeki ögrencilere doga ve çevre yönünde egitim verdiklerini söyledi.
Istasyonda yapilan çalismalarin bir kusun hangi cografyalara yayildigini anlamak açisindan önemli oldugunu belirten Kaya, "Örnegin akkuyruk sallayan 2009'da Antalya'da halkalandi, baktigimizda Finlandiya'da yakalandigini görüyoruz. Yine 2011'de istasyonumuzda halkalanan bir karatavugun, ayni istasyon tarafindan 2017'de yakalandigini, buradan da en az 6 yil hayatini sürdürdügü sonucunu çikariyoruz." diye konustu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bu yil ögrencileri davet edemediklerini anlatan Kaya, ilerleyen yillarda ögrencileri agirlamaya devam edeceklerini bildirdi.
- Bogazkent, kuslarin uzun yolculuklarindaki konaklama yeri
Alanya Alaattin Keykubat Üniversitesi ögretim görevlisi ve Kus Halkalama Istasyonu sorumlusu Dr. Hakan Karaardiç ise Bogazkent'in özellikle kuslarin uzun yolculuklarinda kullandiklari önemli bir konaklama alani oldugunu dile getirdi.
Çok sayida farkli kus türünün bu koridoru kullanarak göç ettigini geçmis çalismalarda belirlediklerini dile getiren Karaardiç, "Çalismalari ilkbahar ve sonbahar göç dönemi olarak yürütüyoruz. Ikinci dönem kus halkalama çalismalarina eylülde basladik. Duruma göre 15 Kasim'a kadar çalismalara devam etmeyi planliyoruz." dedi.
Istasyonda, Denizli Pamukkale Üniversitesi doktora ve arastirma ögrencisi Esat Kizilkaya ile Doga Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlügünde görevli orman mühendisi Hasan Uysal da kus halkalama faaliyetlerinde yer aliyor.