Antik kenti ayağa kaldırmak için iğneyle kuyu kazıyorlar

Antik kenti ayağa kaldırmak için iğneyle kuyu kazıyorlar

Antik kenti ayağa kaldırmak için iğneyle kuyu kazıyorlar

Aydın Sultanhisar ilçesi yakınlarında bulunan 2500 yıllık antik kentte kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Antrik kentte çalışan mermerciler yaklaşık 2600 yıllık antik kentteki mermer sütunların ayağa kaldırmak veya aynısını yapabilmek için adeta iğne ile kuyu kazıyorlar.
Aydın’a yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan Sultanhisar ilçesinin kuzeyinde bulunan Nysa Antik Kenti’nde kazılar yaklaşık 20 yıldır devam ediyor. Antik kentin altın çağlarında yaklaşık 40 bin kişinin yaşadığı düşünülen şehirdeki 12 bin kişilik antik tiyatro ve çevresinde devam eden kazı restorasyon çalışmalarında görev alan mermerciler adeta hünerlerini sergiliyor.
Gelişen teknolojiye rağmen 26 asır önce mermerlere yansıtılan bugün aynısını yapmanın kolay olmadığını belirten zanaatkarlardan İsmet İpor ve Mehmet Liman, “Zamanında bu taşlar birbirine kurşun dökülerek bağlanmış. O zamanın teknolojisini bilmediğimiz için bu kadar devasa eserler nasıl yapılıp dikilmiş insanın mantığı almıyor. Çok uğraş vermişler” diye konuşturlar.
“Parası için değil sevdiğimiz için yapıyoruz”
Yaptıkları işi iğne ile kuyu kazmaya benzeten ve kesinlikle sanat ruhu olmayan kişinin bu işi yapamayacağını belirten İsmet İpor, “Bu iş parası için yapılacak bir iş değildir. Tarihe ve sanata ilgi ve alakası olmayan içinde sanat ruhu taşımayan kimsenin bu işi yapması mümkün değildir. Çok küçük bir eserin birebir benzerini yapım işi bile 10 gün sürebiliyor. Ancak 10 sonunda aldığımız keyfe de diyecek yok. Burada Roma dönemine ait eserleri yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.


Güncel 16.06.2021 09:44:58 0

İlginizi Çekebilir

1

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

2

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

3

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

4

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

5

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi

6

Mipo Türkiye'de akıllı telefon pazarının yeni markası oldu

7

Bakan Kacır, TÜBİTAK 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni'nde konuştu:

8

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antalya'da konuştu:

9

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Antalya'da Türk Telekom'un toplantısında konuştu:

10

Çukurova 16. Kitap Fuarı'nın TEKNOFEST standına yoğun ilgi