Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başlıyor

Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başlıyor

Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başlıyor

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Antalya-Gazipaşa Güneyköy Mahallesi’ndeki Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde kazı çalışmalarına başlıyor. Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan antik kentte yapılacak kazı çalışmaları tarihe ışık tutacak.
Antalya Gazipaşa Güneyköy Mahallesi’ndeki Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde Nebraska Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Hoff başkanlığında 21 Haziran-21 Ağustos tarihleri arasında kazı çalışmaları gerçekleştirilecek. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Üyesi Nisa Yılmaz Erkovan Kazı Başkanı 1’inci Yardımcısı, Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Asena Kızılarslanoğlu da Kazı Başkanı 2’nci Yardımcısı olarak görev yapacak. Ayrıca farklı disiplinlerden birçok öğretim üyesi ile öğrenciler kazı çalışmalarında yer alacak.

“60 kişilik ekip kazı yapacak”
Covıd-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılı kazı sezonunda küçük bir ekiple depo çalışmalarının yapıldığı kazı çalışmalarında bundan sonraki süreçte ALKÜ Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 2’nci sınıf öğrencileri zorunlu stajlarının başlaması ile kazı çalışmalarında stajlarını tamamlama imkanı bulacak. Antik kentte belirlenen yapılardaki kazı çalışmalarında yaklaşık 60 kişilik bir ekip yer alacak.

“Antıochia Ad Cragum neresidir?”
Antiochia ad Cragum Antik Kenti, Antalya ili Gazipaşa ilçesi Güney köyü sınırları içinde yer alır. Kentin ve limanının bulunduğu bölge, MÖ 1’inci yüzyılın ilk yarısında bu sahillerde faaliyet gösteren ve Doğu Akdeniz’in kıyı yerleşimlerini ve ticaret gemilerini yağmalayan Kilikia korsanlarının sığınma alanlarından biridir. MÖ 67 yılında General Pompeius Magnus komutasındaki Roma donanmasının Korakesion (Alanya) yakınlarında kazandığı zaferle korsan sıkıntısına son verilmiş, ardından tüm bölgedeki korsan sığınakları sırasıyla ele geçirilmiştir. MS 38 yılında Roma İmparatoru Gaius (Caligula) bölgenin yönetimini kısa bir süreliğine Roma’ya bağlı Kommagene Kralı IV. Antiochos’a bırakır ve hemen kısa bir süre sonra geri alır. İmparator Claudius döneminde, MS 41 yılında bölgenin idaresi tekrar IV. Antiochos’a verilir. Roma imparatoru Vespasian’ın MS 72 yılında bölgeyi genişletilmiş Kilikia eyaletinin bir parçası olarak Roma idaresine almasına kadar Antiochos bölgeyi yönetir. Bu dönem içinde kurduğu kentlerden biri de, kendi adını verdiği Antiochia ad Cragum’dur. Antiochia ad Cragum antik kenti, Toros dağ silsilesinden denize doğru uzanan eğimli bir yamaç üzerinde konumludur. Bir kıyı kenti olmasına rağmen, kent merkezi deniz seviyesinden yaklaşık 300 ila 350 metre yükseklikte, çeşitli yönlerden kayalık ve sarp yamaçlarla çevrilen bir konumdadır ki bu özelliği kenti denizden gelebilecek saldırılara karşı koruyan doğal bir savunma sistemi oluşturur. Antik kentin mimari kalıntılarının yoğunlaştığı ve nispeten sağlam olarak günümüze ulaştığı yaklaşık 24 hektarlık bölümü modern Güney köyü ile iç içedir.


Güncel 11.06.2021 12:14:47 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da öğrenciler, Deneyap Teknoloji Atölyeleri uygulama sınavına girdi

2

Adana'da yumurtadan 4 ayaklı civciv çıktı

3

Koruyucu aileliğini üstlendiği minik Ela'nın "süt annesi" oldu

4

Hatay'da uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonlarında 30 şüpheli yakalandı

5

Mersin'de "change araç" operasyonunda 12 kişi yakalandı

6

Antalya'da 22 yıl 6 ay hapis cezası bulunan firari yakalandı

7

Şehit Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz, Kahramanmaraş'ta son yolculuğuna uğurlandı

8

Hatay'da iki motosikletin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı

9

Adana'da evinde ruhsatsız 3 silah ele geçirilen zanlı tutuklandı

10

Kahramanmaraş'ta şehit polisin oğlu ile kızına sürpriz doğum günü kutlaması