Arkeologların hedefi ünlü şair Aratos'un anıt mezarını bulmak

Arkeologların hedefi ünlü şair Aratos

Arkeologların hedefi ünlü şair Aratos'un anıt mezarını bulmak

MERSIN (AA) - GÜL MELTEM TEMIZ - Mersin'de, milattan sonra 2. ve 3. yüzyillarin önemli limanlarindan Soli Pompeipolis Antik Kenti'ndeki kazilarda, ünlü gök bilimci ve sair Aratos'un anit mezarinin gün yüzüne çikarilmasi planlaniyor.

Mezitli ilçesindeki antik kentte, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Baskani Prof. Dr. Remzi Yagci baskanligindaki 13 kisilik ekiple yürütülen arkeolojik çalismalar, yeniden basladi.

Ekip kazilarda, Helenistik dönemin ünlü sairi ve gök bilimci Aratos'un anit mezarini bularak, Mersin'in kültür envanterine kazandirmayi amaçliyor.

Yagci, AA muhabirine, 1999'dan beri devam eden kazilarin, yeni sezonda Aratos'un anit mezarinin oldugu degerlendirilen bölgede yapilacagini söyledi.

Arazinin, Mezitli Belediyesince satin alinarak Kültür ve Turizm Bakanligina devredildigini animsatan Yagci, "Aratos, Mersin için çok önemli bir deger, tarihsel bir sahsiyet oldugu gibi mezarinin açiga çikarilmasi turizme de arti deger katacak. Mersin'i dünya çapinda önemli bir yer haline getirebilir. Ziyaretçiler çogalabilir ve Aratos'un mezari UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi'ne girebilir." dedi.

Yagci, Aratos'un dogum yerinin Soli olarak bilindigini belirterek, ünlü gök bilimci ve sairin, Tarsus ile Atina'da egitim gördügünü anlatti.

Birçok cografyaci ve seyyahin, 19. yüzyilin ikinci yarisindan itibaren Aratos'un mezarinin bu bölgede olduguna iliskin haritalara isaretlemeler yaptigini aktaran Yagci, alanin kamulastirilmasiyla arastirma için engel kalmadigini dile getirdi.

Yagci, Soli Pompeiopolis'in, Neolitik dönemden itibaren birçok uygarliga ev sahipligi yapan önemli bir ticaret merkezi oldugunu vurgulayarak, söyle konustu:

"Antik kent içerisinde yer alan, milattan sonra 2. ve 3. yüzyillarda aktif olarak kullanilan liman, çok önemli. Liman, Roma ekonomisi ve sehirciligi için çok önemliydi. Özgünlügü olan, limanla sütunlu caddenin birlestigi nadir alanlardan birisi. Dogu Akdeniz'in en önemli limanlarindan birisi ve bir sütunlu caddeye baglaniyor. Bu çok önemli. Limanda ve sütunlu caddedeki dükkanlarda yaptigimiz çalismalarda, bölgede ithalat ve ihracatin yaygin oldugu anlasildi. Burada bulunan mallar, Mersin'in ticaret kenti oldugunu gösteriyor."

Antik kentin orijinalinde toplam 200 sütunun bulunduguna ancak 47 sütunun günümüze kadar ayakta kalabildigine dikkati çeken Prof. Dr. Yagci, kazilarda estetik seviyesi yüksek heykeller bulundugunu sözlerine ekledi.



Güncel 8.08.2020 11:41:32 0

İlginizi Çekebilir

1

Şehit Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz, Kahramanmaraş'ta son yolculuğuna uğurlandı

2

Hatay'da iki motosikletin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı

3

Adana'da evinde ruhsatsız 3 silah ele geçirilen zanlı tutuklandı

4

Kahramanmaraş'ta şehit polisin oğlu ile kızına sürpriz doğum günü kutlaması

5

Kahramanmaraş'ta lise öğrencileri de havacılık ve savunma sanayine dahil edildi

6

Antalya'da toptancı halinde çıkan yangında, 4 ardiye kullanılamaz hale geldi

7

Maviyemişin "kültür elçisi" profesör, 24 yılda üretimi şehir şehir yaydı

8

Kahramanmaraş'ta sabun imalathanesinde çıkan yangın söndürüldü

9

Huawei Radyolink Endüstri Forumu'nda 5.5G'nin temelleri müzakere edildi

10

Mersin'de iki meslek liseli, enkazda titreşim algılayan taşınabilir cihaz tasarladı