Arş. Gör. Dr. Feyzullah Uyanık’ın kitabı Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı

Arş. Gör. Dr. Feyzullah Uyanık’ın kitabı Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı

Arş. Gör. Dr. Feyzullah Uyanık’ın kitabı Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı

Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. Dr. Feyzullah Uyanık’ın, Dr. Öğr. Üyesi Süheyla Yenidünya Gürgen danışmanlığında doktora tezi olarak hazırladığı çalışması Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı.
“Tuna’nın Kuzeyine Yönelik Osmanlı Siyaseti ve Eflak-Boğdan Özerkliğinin Restorasyonu (1774-1834)” adı ile yayımlanan eserde, 400 yılı aşkın süre Osmanlı Devleti’nin himayesinde kalmış olan Eflak ve Boğdan’ın, 1774-1834 yılları arasında çok aktörlü karmaşık bir siyasî denklemde yaşadığı değişim ve dönüşüm serüveni mercek altına alındı.
Arş. Gör. Dr. Feyzullah Uyanık yaptığı açıklamada, “Küçük Kaynarca Antlaşması’yla (1774) birlikte Rusya’nın Eflak ve Boğdan’daki Osmanlı çıkarlarını tehlikeye atabilecek güce ulaşması, kıyasıya çatışmaların olduğu bir siyaset düzlemini ortaya çıkarmıştır. Rus yükselişi, bölgedeki hassas güç dengesine Avusturya, İngiltere, Fransa ve kısmen Prusya’nın da dâhil olduğu çok aktörlü bir denklem ortaya çıkarmıştır. Osmanlı Devleti’nin, gerek Eflak-Boğdan’daki iç çekişmelere gerekse de bu siyasî atmosfere karşı elindeki iktidar imkânlarına mütenasip olarak geliştirdiği politikalar, hayli ilgi çekici ve renkli olaylarla örülü bir hikayeyi karşımıza çıkarmıştır. 1774’ten itibaren Eflak-Boğdan’ın Osmanlı Devleti’ne tabiiyet bağlarının gözden geçirilmesi ve 1834 yılında ‘Regulamentul Organic/Memleketeyn Nizamnamesi’ isimli düzenlemenin kabul edilmesine kadar olan çalkantılı dönemde, Eflak ve Boğdan özerkliği restore edilmiştir. Dönemin siyaset dehlizlerine gizlenmiş ayrıntılarını ortaya çıkarmayı hedefleyen bu eserde, Osmanlı Devleti’nin Eflak-Boğdan’daki hükümranlık haklarını korumak için titizlikle uyguladığı yönetim ve siyaset stratejileri, çok yönlü bir bakış açısıyla çağdaş kaynakların rehberliğinde ele alınmıştır” ifadelerini kullandı.


Güncel 4.12.2020 13:09:19 0

İlginizi Çekebilir

1

Alanyaspor, Konyaspor maçının hazırlıklarına başladı

2

Burdur'da otomobilin çarptığı yaya yaralandı

3

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü güven tazeledi

4

Aston Martin Türkiye'den İstanbul'da özel sürüş etkinliği

5

Adana'da 2 tırın çarpıştığı kazada 1 kişi yaralandı

6

Kemer Devlet Hastanesi Başhekimi Dağlı'ya ödül verildi

7

Kepez'de Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi düzenlendi

8

17 Yaş Altı Milli Futbol Takımı, hazırlık maçında Hindistan'ı 1-0 yendi

9

Manavgat Cumhuriyet Başsavcısı Selimefendigil, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

10

Mersin'de çöp biriktirilen evden ruhsatsız silah ve 115 bin lira çıktı