Artan ekran kullanımına karşı uyarı

Artan ekran kullanımına karşı uyarı

Artan ekran kullanımına karşı uyarı

ISTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Zeynep Aktas, pandemi döneminde göz hastaligi sikayetlerinin arttigini belirterek, "Ekran karsisinda 20- 45 dakika geçirilen zaman sonrasinda; gözleri bir süre kapali tutarak gözler dinlendirilmeli ve sik sik göz kapaklari açilip kapatilmalidir." uyarisinda bulundu.

Aktas, AA muhabirine pandemi kisitlamalari nedeniyle evde ekran karsisinda geçirilen sürenin artmasi nedeniyle göz hastaliklarinin arttigini belirterek, dikkat edilmesi gerekenleri siraladi.

Ülkemizde ve tüm dünyada Kovid-19 pandemisi nedeniyle insanlarin evde daha çok vakit geçirdigini hatirlatan Aktas, "Hayatimizda pek çok degisiklikler yasadigimiz yeni normallere alismakta oldugumuz günlerde; bildigimiz gibi evden çalisma faaliyetleri ve uzaktan egitim süreci hayatimizda oldukça genis yer kaplamis durumdadir. Bilindigi gibi bilgisayar karsisinda oturarak geçirilen uzun saatler en çok kas iskelet sistemimizi etkilemektedir. Ancak bu durum göz sagligimizi da yakindan etkilemektedir." diye konustu.

Uzun dönem bilgisayar kullanimi nedeniyle, gözlerde yorgunluk hissi, bas agrisi, bulanik görme, gözlerde yanma, batma ve sulanma sikayetleri ile göz kliniklerine basvurularin sayisinin arttigini aktaran Aktas, asiri ekran kullaniminin "kuru göz sendromu"nu tetikleyebildigini ifade etti.

Bu tarz bulgularin is gücü kaybini da beraberinde getirdigini anlatan Aktas, bu tip sikayetlerin hem ev hem de ofis ortaminda ortaya çikabildigini söyledi.


- "Kontak lens kullanimi ve kuru göz hastaligi mevcut sikayetleri daha da siddetlendirebilir"


Aktas, bilgisayar karsisinda araliksiz ve uzun süre çalisma nedeniyle gözlerde kurulugun ortaya çiktigini ifade ederek, "Uzun süre bir yere odaklanmak, göz kapaklarinin kirpma refleksini azaltacagindan dolayi, göz kurulugu tetiklenmektedir. Buna bagli olarak özellikle gün sonunda gözlerde kizariklik, yanma, batma ve kasinti gibi sorunlar ortaya çikabilmektedir." dedi.

Kontakt lens kullanimi ve bireyin kendisinde zaten mevcut olan kuru göz hastaligi ya da kronik olarak glokom ilaci gibi sürekli damla kullanimina bagli göz yüzeyi hastaliklarinin görülebildigini belirten Aktas, sunlari söyledi:

"Kontak lens kullanimi ve kuru göz hastaligi mevcut sikayetleri daha da siddetlendirebilen faktörlerdir. Ek olarak ev ortaminda da, ofis sartlarinda siklikla olabildigi gibi havalandirma sistemleri mevcut ise, bu durum ortamin nemini azaltarak durumu daha da kötülestirebilmektedir.Bu durumda bilgisayar karsisinda uzun vakit geçirdigimiz su günlerde, çözüm olarak alinabilecek pratik önlemler su sekilde siralanabilir:

Ekran karsisinda 20- 45 dakika geçirilen zaman sonrasinda; gözleri bir süre kapali tutarak gözler dinlendirilmeli ve sik sik göz kapaklari açilip kapatilmalidir. Bu durum çocuklarda çok daha önemli olup ideal sartlarda her bir saatlik bilgisayar kullanimi sonrasinda, 10-15 dakika ara verilmesi gerekmektedir."


- "Gevseme egzersizleri ihmal edilmemelidir"


Aktas, çalisma masasi ve sandalyesinin ergonomik bir sekilde ayarlanmasi gerektigini belirterek, bilgisayar ekraninin göz hizasinin yaklasik 10–15 derece altina yerlestirmesi gerektigini söyledi.

Aktas su bilgileri verdi:

"Bilgisayar ekraninin üst siniri göz seviyesinin biraz altinda olmalidir. Bu sekilde gözler çalisma sirasinda hafif asagiya bakar pozisyonda olup, kapak seviyesi hafif asagida ve göz yüzeyini kapatir pozisyonda olacak ve bu sayede göz yüzeyinden gözyasi buharlasmasi azalacaktir. Kuruluk semptomlari fazla olan, yukarida sayilan semptomlarin ortaya çikmasi için risk faktörleri olan bireylerin; uzun çalisma saatleri sirasinda suni göz yasi damlalarini damlatarak çalisma konforunun arttirilmasi saglanabilmektedir. Ortam aydinlatmasinda kullanilan isik da göz sagligi ve çalisma performansi için oldukça önemlidir. Isik göze direkt gelmemelidir. Arkadan ve omuz hizasinda gelen isik kaynaginin kullanilmasi, çalisma ortaminda fazla isik olmamasi önem teskil etmektedir.

Tüm bu önlemler sirasinda kas iskelet sistemi unutulmamali ve aralarda yapilan göz dinlendirmeleri sirasinda hareket edilmesi ve gevseme egzersizleri yapilmasi da ihmal edilmemelidir.

Bilgisayar karsisinda geçirilen uzun saatler esnasinda göz sagligi için bu noktalar akilda tutulmali ve gerekli önlemler alinmalidir. Bu sayede göz sagligini koruyarak, çalisma performansini idame ettirebilmek mümkün olacaktir."



Yurt Dünya 25.11.2020 11:30:19 0
Anahtar Kelimeler: artan ekran kullanımına karşı uyarı

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da evde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

2

Mersin'de deniz kaplumbağalarının yaşam alanları temizlendi

3

Adana'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan kadın öldü

4

Burdur'da çıkan yangında ev ve otomobil zarar gördü

5

GÜNCELLEME - Adana'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan kadın öldü

6

Antalya ve çevre illerde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

7

Antalya'da yaşayan Kazaklar, 1 Mayıs'ı atık toplayarak kutladı

8

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 1 Mayıs'ta işçilerin maaşına yüzde 27 ek zam yaptı

9

Yapay zeka işsizlik endişesini tetikliyor

10

Jandarma Astsubay Çavuş Şen'in naaşı Antalya'da son yolculuğuna uğurlandı