Asi Nehri kıyılarında yetiştirilen lif kabakları temizlik ürünlerine dönüştürülüyor

Asi Nehri kıyılarında yetiştirilen lif kabakları temizlik ürünlerine dönüştürülüyor

Asi Nehri kıyılarında yetiştirilen lif kabakları temizlik ürünlerine dönüştürülüyor

HATAY (AA) - SALIM TAS - Hatay'da Asi Nehri kiyilarinda yetistirilen lif kabaklari, farkli alanlarda temizlik ürününe dönüstürülüyor.

Suyu çok sevmesi dolayisiyla sulak alanlarda yetistirilen kabakgiller familyasindan olan lif kabaklari, belli bir islemden geçirildikten sonra bulasik süngeri ve banyo kesesi olarak kullanilabiliyor.

Hatay'in Defne ilçesinde lif kabagi üreten 50 yasindaki Zaman Istanbullu, AA muhabirine, 20 dönümlük tarlasinda 10 yildir aile üyeleriyle bu isi yaptigini söyledi.

Lif kabagi yetistirmenin çok zahmetli ve masrafli oldugunu belirten Istanbullu, subat ayinda ektikleri lif kabagi tohumlarinin ekim- kasim aylarinda olgunlasip hasat edildigini dile getirdi.

Istanbullu, yaklasik 60-70 santim uzunluga ulasan lif kabaklarini topladiktan sonra kabuklarinin rahat soyulabilmesi için bir süre su havuzlarinda bekletip daha sonra kurutmaya biraktiklarini anlatti.

Getirisi iyi olan lif kabaklarini tüccarlara sattiklarini aktaran Istanbullu, söyle konustu:

"Lif kabagi gübreyi ve suyu çok seven bir bitkidir. Zahmetli ve agir bir is. Kabak liflerinin tarladan havuzlara getirilmesi ve tasinmasi zordur. En yorucu tarafi da orasidir. Lif kabaklari temmuz ayinda çiçek açmaya baslar. Ekim ve kasim aylarinda olgunlasan her kökten 8-10 lif kabagi topluyoruz. Aralik ayinin sonuna kadar hasadi devam eder. Bu bitki ne fazla sicagi ne de sogugu sever. Ben bu isi ailemle ve imece usulü komsularimla yapiyorum. Kabak liflerini tüccarlara tanesini 5-8 liraya satiyoruz. Kabak lifleri islendikten sonra genelde banyo kesesi ve bulasik süngeri olarak olarak kullaniliyor. Lif kabaklari dogal oldugu ve içerisinde herhangi bir kimyasal madde bulunmadigi için cilde çok faydali."

- "Son asamaya kadar getirilmesi çok zor"

Üretici Manolya Çolak da çocuklugundan bu yana ailesiyle birlikte lif kabagi yetistirdiklerini söyledi.

Lif kabagi yetistirmenin zor oldugunu vurgulayan Çolak, "Tarladan toplanmasi, yikanmasi ve temizlenerek son asamaya kadar getirilmesi çok zor. Güzel bir getirisi var ama bir o kadar götürüsü de var. Tüccarlar daha çok kazaniyor. Biz bir lif kabagini ortalama 6 liraya satiyoruz. Tüccar ise bir lifi 5-6 parçaya bölerek tanesini 20 liradan satiyor. " dedi.

Çolak, lif kabaginin taninmasi ve pazarlanmasini saglamak için daha önce ''Tarimda Genç Girisimci Kadinlar Güçleniyor Projesi'' kapsaminda çalisma yaptigini da sözlerine ekledi.



Yurt Dünya 7.11.2020 11:43:46 0