Aşıların önemi

Aşıların önemi

Aşıların önemi

Grip aşısının her yıl yapılması önerilen bir aşı olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, bu aşıların bir kısmının ölü aşı, bazılarının ise virüs parçacığını içerdiğini söyledi.
Bionthec aşısının, haberci RNA (mRNA) aşısı olduğunu ve kas içine yapıldığını ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, “Kas hücresinde SARS-Co-V-2’nin yüzeydeki spike antijenlerini üreterek buna karşı antikor oluşmasını sağlar. Bizi korona virüse karşı korur. Covid-19 aşısı bir ay arayla 2 doz yapılmalıdır. Covid-19 için Bionthec aşısının 3. dozu Amerika Birleşik Devletleri Gıda-İlaç Kurumu (FDA) tarafından 65 yaş üstüne ve altta bir hastalığı olan kişilere yani organ nakli, bağışıklık bozukluğu olanlar gibi yapılmasını çok yeni olarak önermiştir. Grip aşısı ile birlikte Covid-19 aşısı yapılabilir. Daha önce iki adet ölü Covid-19 aşısı Sinovac olanlara en az bir doz daha iyisi iki doz Bionthec önerilir” diye konuştu.
Hastalığı geçirenlere hastalığı geçirdikten 3 ve 6 ay sonra tek doz Bionthec aşısı önerilebileceğini belirten Mıstık, “Tüm aşılar için aşı yapılacak kişide aktif bir enfeksiyon belirtisi, ateş, üşüme, titreme, soğuk algınlığı, nezle ve grip olmamalıdır. Aşı hastalık geçtikten sonra yapılmalıdır. Gebelere aşı gebeliğin 3. ayından sonra uygulanabilir. Lohusalara doğumdan en erken bir ay sonra aşı yapılabilir. Aşı yapılacak kişide aşı içindeki maddelere bilinen bir alerjisi olmamalıdır. Tüm aşılar için doktorunuza danışarak aşı olabilirsiniz. Son olarak erişkinler için de çocuklardaki aşı takvimi gibi bir aşı takvimi uygulandığını bilmemiz gerekir” dedi.


Güncel 6.10.2021 11:17:04 0
Anahtar Kelimeler: aşıların önemi

İlginizi Çekebilir

1

Serik’te minibüs sulama kanalına düştü

2

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bulut, Adana'da açıklama yaptı:

3

Samandağ ilçesinde devrilen otomobildeki 2 kişi yaralandı

4

AK Parti Tarsus İlçe Başkanlığına atanan Fevzi İnan görevine başladı

5

Serik'te park halindeki kamyonda yangın çıktı

6

Yüreğir Devlet Hastanesi GES projesiyle enerji giderlerinde yaklaşık yüzde 25 tasarruf sağlıyor

7

Muhtarın devlet desteğiyle kurduğu zeytinyağı üretim tesisi mahallelinin geçim kaynağı oldu

8

Atılım Üniversitesi "Ankara Turizmi" paneline ev sahipliği yaptı

9

Çatlak seramik kap ve kupalar bakteri üretme riski taşıyor

10

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tamura Kahramanmaraş'ta ziyaretlerde bulundu