Asırlık miras ıstar tezgazlarında yeniden dokunuyor

Asırlık miras ıstar tezgazlarında yeniden dokunuyor

Asırlık miras ıstar tezgazlarında yeniden dokunuyor

Türk dokuma sanatının önemli kültürel değerlerinden biri olan geleneksel kilimler, Alanya Belediyesi El Sanatları Atölyesi’ndeki kursiyerler tarafından yeniden dokunuyor.
Türk kilimlerinin, son yıllarda dokuyucularının azalması üzerine Alanya Belediyesi harekete geçerek, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile Avsallar Mahallesi’ndeki el sanatları merkezinde kilim kursu açtı. Alanya Belediyesi tarafından yaptırılan 8 dokuma tezgahında kursiyerler, haftanın 2 günü bu önemli kültürel mirası yaşatmak için dokuma yapıyor.
Kilim kültürünün gelecek nesillere aktarılmasını istediklerini vurgulayan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Anadolu’muzun değerlerini yaşatmak için yeni bir projeyi daha hayata geçirdik. Modernleşmeye yenik düşen ancak her şeye rağmen devamlılığını günümüze kadar sürdüren en önemli el sanatlarımızdan kilimi, yeniden yaşatmak, yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu yıl ilk kez 2022-2023 Eğitim Öğretim döneminde Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Avsallar El Sanatları Merkezi’nde, dokumacılık kursu açtık. Usta öğreticilerimizle kursiyerlerimize kilim dokumacılığı eğitimi veriyoruz. Kadınlarımız asırlardır hüzünlerini, sevinçlerini, duygularını, ailesini, yaşadığı tüm hikayeleri motiflerle kilimlere dokumuş, onlara özel bir anlam yüklemiştir. Bu manada da kilimin bizim kültürümüzde ayrı bir yeri vardır. Bu yıl ilk kez açtığımız kurslarımız büyük ilgi gördü. Kursiyerlerimiz çok güzel eserler ortaya koymaya başladı. Dokumacılığa olan ilgi, bu mirasın yaşatılması anlamında bizleri de ziyadesiyle mutlu etti” dedi.

“Kurslarımız kadınlarımıza gelir kapısı oluyor”
İpek kozası, çini, tekstil, Kat’ı sanatı, örgü, takı, nakış gibi 45 branşta kurs açan Alanya Belediyesi, bu branşlara kilim dokumayı da ekleyerek ev hanımlarına yeni bir meslek daha kazandırmış oldu. “El dokuması kilim” denilince akla ilk Türk kilimlerinin geldiğini hatırlatan Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Geleneksel Türk Kültürünün önemli simgelerinden kültür mirası kilimlerimiz, aynı zamanda ev hanımlarımızın geçim kaynağı olacak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile açtığımız kurslarımız yoğun ilgi görüyor. Kadınlarımız bu kurslarda hem meslek ediniyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.


Güncel 11.04.2023 16:34:48 0

İlginizi Çekebilir

1

Divarese kış sezonu koleksiyonunu beğeniye sundu

2

Milli okçu Mete Gazoz, yeni yılda yeni başarılara imza atacak

3

Veteran masa tenisçi Mehmet Kasapoğlu, 50 yıllık deneyimini çocuklara aktarıyor

4

GÜNCELLEME - Mersin'de ortaokul öğrencisi okul müdürünü tüfekle yaraladı

5

Sürgün edilen Ahıska Türkleri Antalya'da anıldı

6

Hastane personeline HAP eğitimi

7

Osmaniye’de 3 ayları karşılama ve aile etkinlikleri düzenlendi

8

Mersin'de ortaokul öğrencisi, okul müdürünü tüfekle yaraladı

9

Hatay'da "İskenderun Gastronomi ve Yeni Yıl Şenliği" sürüyor

10

Hatay'da seyir halindeki otomobilde çıkan yangın söndürüldü