"Aşkların şehri" Sagalassos, ziyaretçilerine kavuştu

"Aşkların şehri" Sagalassos, ziyaretçilerine kavuştu

BURDUR (AA) - BILAL ALTIOK - Burdur'un Aglasun ilçesinde "asklarin ve imparatorlarin sehri" olarak bilinen ve yeni normallesme süreciyle siki tedbirlerin alindigi 5 bin yillik Sagalassos Antik Kenti, ziyaretçilerine kavustu.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan antik kentte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsaminda düzenlemeye gidildi.

Büyük Iskender'in almakta zorlandigi önemli kentlerden biri olarak bilinen ve Roma dönemi mimarisinin en iyi örneklerinin sergilendigi Sagalassos, normallesme süreciyle kapilarini ziyaretçilerine açti.

Döneminin 5 büyük seramik üretim merkezinden biri olan Sagalassos Antik Kenti'nde ziyaretçilerin sagliginin korunmasi için siki tedbirler alindi. Girislerde ates ölçümü gerçeklestirilen, dezenfektan verilen ziyaretçiler, maske takarak, sosyal mesafe kuralina göre kenti ziyaret edebiliyor. Tarihi kent, ziyaretçilerini doganin ortasinda asirlik sokaklariyla tarihi yolculuga çikariyor.

Leuven Katolik Üniversitesinden Belçikali Prof. Dr. Marc Waelkens baskanliginda, 1989'da baslayan antik kentteki kazi çalismalari da ayni üniversiteden Waelkens'in ögrencisi Prof. Dr. Jeroen Poblome baskanliginda yürütülüyor.

- Ayni anda 100 kisi ziyaret edebiliyor

Burdur Arkeoloji Müzesi Müdürü Murat Kaleagasioglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yeni normallesmeyle birlikte antik kentte gerekli önlemleri aldiklarini söyledi.

Kapali müze alanlarinda saatlik 30, Sagalassos Antik Kenti'ne ise 100 kisinin alinabildigini vurgulayan Kaleagasioglu, ziyaretçilerin kurallara uyarak kenti gönül rahatligiyla gezebilecegini vurguladi.

Sagalassos'un, Pisidya bölgesinin dini baskenti oldugunu vurgulayan Kaleagasioglu, "Dünya'nin en iyi korunmus Antoninler Çesmesi buradadir. Geçen yil 80 binin üstünde ziyaretçiyi agirladik. Bu yil ki ziyaretçi sayisini daha fazla bekliyorduk ancak pandemi oldu. Antalya'ya gelen bazi turistler de burayi ziyaret ediyor." diye konustu.

Kaleagasioglu, Istanbul'da "Bir Zamanlar Toroslar'da: Sagalassos" sergisinin ziyarete açik oldugunu hatirlatarak, sergiyi gezenlerin Burdur'a gelerek antik kenti yerinde görebileceklerini aktardi.

- "Tarihte güzel bir yolculuk yaptik"

Ziyaretçilerden Saadet Erdogan da "Karantina döneminden sonra Sagalassos'u gezerek, tarihte güzel bir yolculuk yaptik." dedi.

Antalya'dan gelen Merve Tülüler ise sosyal mesafeyi koruyarak antik kenti ziyaret ettiklerini söyledi.

Alinan tedbirleri anlamli buldugunu vurgulayan Tülüler, "Artik bazi yerlerin ziyarete açilmasiyla biz de kendimizi dogaya verdik. Kalabaliktan uzakta dogayla bas basa antik kentleri ziyaret ediyoruz." ifadelerini kullandi.



Yurt Dünya 21.06.2020 11:44:45 0

İlginizi Çekebilir

1

ABD Adana Konsolosluğu önünde Gazze'ye destek için oturma eylemi

2

Hatay'da uyuşturucu operasyonunda yakalanan kişi tutuklandı

3

Adana'daki denetimlerde ruhsatsız 2 bin 218 silah ele geçirildi

4

Hatay'da evin çatısında bulunan 2 baykuş yavrusu koruma altına alındı

5

Kumlu'da çöplük alanda çıkan yangın söndürüldü

6

Antalya Düşünce Platformu üyeleri, Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal'ı ziyaret etti

7

Mersin'de yatağa bağımlı 69 yaşındaki hasta, fizyoterapi desteğiyle iyileşiyor

8

Hatay Büyükşehir Belediyesi limanlarda denetim gerçekleştirdi

9

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı bina kontrollü şekilde yıkıldı

10

Hatay'da öğrenci yurduna giren yılanı itfaiye ekipleri çıkarttı