"Aşkların ve imparatorların şehri" Sagalassos 5 ayda 30 bin ziyaretçi ağırladı

"Aşkların ve imparatorların şehri" Sagalassos 5 ayda 30 bin ziyaretçi ağırladı

BURDUR (AA) - BILAL ALTIOK - Burdur'un Aglasun ilçesindeki "asklarin ve imparatorlarin sehri" olarak bilinen 5 bin yillik Sagalassos Antik Kenti'ni 1 Haziran-31 Ekim döneminde 30 bin kisi ziyaret etti.

Her yil binlerce yerli ve yabanci turistin geldigi Roma döneminin nitelikli, göz dolduran yapilariyla misafirlerini cezbeden Akdag'in eteklerindeki 1700 metre rakimda kurulan antik kent, haziranda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri alinarak kapilarini ziyaretçilerine açti.

Büyük Iskender'in almakta zorlandigi, Psidya bölgesinin dini baskenti Sagalassos, normallesme adimlarinin atilmasi sonrasi haziran-ekim döneminde 30 bin ziyaretçiyi agirladi.

Roma dönemi mimarisinin en iyi örneklerinin sergilendigi ve döneminin 5 büyük seramik üretim merkezinden biri olan Sagalassos Antik Kenti'nde ziyaretçiler, halen suyu akan binlerce yillik Antoninler Çesmesi'ni, agorayi, Roma hamamini, tiyatroyu ve kütüphaneyi gezmenin keyfini yasiyor.

- "Antoninler ve Helenistik çesmeleriyle ziyaretçileri büyülüyor"

Burdur Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kiliç, AA muhabirine, 1989'da baslayan antik kentteki kazi çalismalarina bu yil, Kovid-19'dan dolayi ara verildigini söyledi.

Burada 25'in üzerinde antik kent bulundugunu, bunlarin arasinda Sagalassos'un öne çiktigini aktaran Kiliç, Sagalassoslarin birçok medeniyetin idaresi altinda kaldigini dile getirdi.

Bölgeye sirasiyla Pers Imparatorlugu, Helenistik Krallik, Roma, Bizans ve Selçuklular'in hakim olduguna isaret eden Kiliç, Sagalassos'un milattan sonra ikinci yüzyilda Imparator Hadrian döneminde en güçlü dönemini yasadigini kaydetti.

Kiliç, "Sagalassos, 9 bin kisilik kent tiyatrosu, büyük hamami, agoralari, neon kütüphanesi ve en görkemli yapilarindan Antoninler ve Helenistik çesmeleriyle ziyaretçileri büyülüyor." ifadelerini kullandi.

Kiliç, söyle konustu:

"2007 ve 2008 kazi döneminde Sagalassos'ta Imparator Hadrian ve Marcus'a ait yaklasik 5 buçuk metre boyunda heykeller çikarildi. Bu heykeller, Burdur Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. 2018'de 51 bin, 2019'da 80 bin 472 kisi ziyaret etmisken bu yil 1 Haziran'dan itibaren 30 bin kisi Sagalassos'u ziyaret etti. Yil sonuna dogru bu rakamin 60 bine çikmasini bekliyoruz. Özellikle hafta sonlari buraya çok fazla ziyaretçi ve tur otobüsü geliyor. Antalya'dan, Izmir'den, Ankara'dan, Afyonkarahisar'dan, Denizli'den ve ülkemizin diger kentlerinden turlarla ziyaretçiler geliyor. Açik alan oldugu için insanlar burayi daha güvenli buluyor. Buranin manzarasi da çok güzel, yemyesil bir dogaya bakiyor. Ziyaretçiler antik kentin tarihi sokaklarini gezdikten sonra alabalik, ceviz ve kiraziyla ünlü asagidaki ovaya kurulu Aglasun ilçesinin güzelliklerini de yasayarak evlerine dönüyor."

- "Çok ihtisamli bir kent"

Çanakkale'den gelen ziyaretçi Abdurrahman Anas da karavanla Türkiye turu yaptiklarini, Sagalassos'u muhtesem buldugunu söyledi.

Binlerce yil önce bir dag basinin bu sekilde gelismis imar edilmesinin etkileyici oldugunu anlatan Anas, "Çok ihtisamli bir kent. Burayi hem ülkemizde hem de yurt disinda çok iyi anlatip, tanitmamiz gerekiyor." dedi.

Ziyaretçilerden Nermin Anas da antik kentten çok etkilendigini, Sagalassos'un güzelligine hayran kaldigini ifade etti.



Güncel 12.11.2020 11:28:20 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da "Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Programı" düzenlendi

2

Yeni Renault Captur'un dünya lansmanı gerçekleştirildi

3

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

4

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

5

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

6

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

7

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi

8

Mipo Türkiye'de akıllı telefon pazarının yeni markası oldu

9

Bakan Kacır, TÜBİTAK 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni'nde konuştu:

10

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antalya'da konuştu: