Tarih: 19.10.2020 11:48

"Asrın projesi" askılı boru sistemiyle Anadolu'dan KKTC'ye su taşıyor

Facebook Twitter Linked-in

MERSIN (AA) - SERKAN AVCI - Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) su sorununa köklü çözüm getirmek amaciyla hayata geçirilen "Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi" kapsaminda, 2015 yilindan bu yana Mersin'deki Alaköprü Baraji'ndan alinan 236 milyon 457 bin metreküp su, dünyada ilk defa uygulanan askili boru sistemiyle Girne'deki Geçitköy Baraji'na aktarildi.

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilimiyla açilisi yapilan ve "asrin projesi" olarak nitelendirilen proje, 17 Ekim 2015'te adanin uzun vadeli su ihtiyacinin karsilanmasi için hayata geçirildi.

Proje kapsaminda, Anamur ilçesinde Toros Daglari'nin eteklerinden dökülen Dragon Çayi üzerinde tesis edilen Alaköprü Baraji'ndan alinan su, dünyada ilk kez uygulanan "askida boru sistemi" ile KKTC'de Girne yakinlarindaki Geçitköy Baraji'na 5 yil kesintisiz olarak iletildi.

- 6 Ekim'de yeniden su verilmeye baslandi

Askida boru sisteminde 8 Ocak'ta meydana gelen teknik ariza, Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü (DSI) ve yüklenici firmanin 325 kisilik ekibinin çalismasiyla onarildi.

Arizanin giderilmesinin ardindan 6 Ekim'de Anadolu suyu yeniden KKTC halkiyla bulusmak için yolculuguna basladi.

- "Halkimiz KKTC'yi kendi vataninin bir parçasi olarak görüyor"

Anamur Kaymakami Mehmet Nuri Basaran, AA muhabirine, Anadolu topraklarindaki suyun kesintisiz olarak KKTC'ye iletilmeye devam ettigini söyledi.

Askili boru sistemiyle deniz geçilerek su aktarilan dünyadaki tek projenin tüm asamalarinin titizlikle yürütüldügünün altini çizen Basaran, DSI ekiplerinin periyodik araliklarla kontroller gerçeklestigini dile getirdi.

Basaran, projeyle birlikte KKTC halkina hem içme suyu hem de sanayi ve tarimsal alanlarda sulama destegi sunuldugunu vurgulayarak, söyle konustu:

"Proje, Türkiye Cumhuriyeti'nin kardesliginin ve ana vatan olma duygusunun bir yansimasi. Anamur halki olarak böyle bir projeye ev sahipligi yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Halkimiz KKTC'yi kendi vataninin bir parçasi olarak görüyor. Ayni milletin unsurlariyiz. Aramizda yaklasik 70 kilometrelik bir mesafe var. Dolayisiyla tarihsel ve sosyolojik olarak yakinligimiz ve kardesligimiz bulunuyor. Bu, ayni zamanda bir gönül projesidir. Anamurlular olarak burada yasayan insanlara ait oldugunu degerlendirdigimiz suyu paylasmaktan mutluluk duyuyoruz."

Anamur Belediye Baskani Hidayet Kilinç da Türk ve KKTC halki arasinda geçmisten bu yana güçlü baglarin oldugunu ifade etti.

Kilinç, projenin dünyada esi benzeri olmayan bir altyapiya sahip oldugunu belirterek, "KKTC susuz kalan bir toprakti, içme ve sulama suyu ihtiyacinda çok ciddi sikintilar çekti. Türk milleti kardeslerini orada yalniz birakmadi. Anamurlu kendi suyunu verdi. KKTC'nin 50 yillik su sorunu çözüldü. Bizim için KKTC'nin önemi büyük. Bu noktada KKTC'li kardeslerimize gerekli her türlü yardimi yapmaya devam edecegiz." diye konustu.

- KKTC'ye 236 milyon 457 bin metreküp su ulastirildi

Proje kapsaminda bugüne dek anavatandan "yavru vatan"a ulastirilan su miktari 236 milyon 457 bin metreküpe ulasti.

KKTC'ye yillara göre iletilen su miktar söyle:

YilKKTC'ye iletilen su miktari (m3)
201659.109.500
201759.681.100
201855.807.400
201960.528.000
20201.331.000 (halen)

- Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi

Projenin deniz geçisi, 80 bin 151 metre uzunlugunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askida geçiyor. Deniz geçisi 1600 milimetre çapindaki, yüksek yogunluklu polietilen boru hattindan olusuyor.

Su, Türkiye tarafinda 24 kilometre, deniz geçisinde 80 kilometre ve KKTC tarafinda 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunlugundaki boru hatti vasitasiyla KKTC'ye ulastiriliyor.

Proje kapsamindaki Alaköprü ve Geçitköy barajlari 2014 yilinin mart ayinda, deniz geçisi ise dünyada ilk kez uygulanan askida boru hatti ile 7 Agustos 2015'te tamamlanmisti.

Askili boru sistemiyle Alaköprü Baraji'ndan alinan su, ilk kez 24 Eylül'de KKTC tarafinda insa edilen Geçitköy Baraji'na iletilmisti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —