‘Astım ilaçları hekime danışmadan bırakılmamalı’

‘Astım ilaçları hekime danışmadan bırakılmamalı’

‘Astım ilaçları hekime danışmadan bırakılmamalı’

Astımın bir enfeksiyon hastalığı olmadığından bir kişiden diğerine bulaşmadığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, “Astım tedavisinde kullanılan sprey ya da kuru toz şeklindeki ilaçlar bağımlılık yapmaz. Yaygın inanışının tersine bunlar, tüm ilaç uygulama şekilleri arasında en zararsız olanlardır. Hasta şikâyetleri düzelse de, ilaçları azaltma ya da bırakma kararını hasta asla kendi kendine vermemelidir” dedi.
Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Aziz Uluışık, 2 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle astım hakkında yanlış bilinenler konusunda bilgilendirmede bulundu. Astımın, genetik faktörlerin altta yattığı, çevresel faktörlerle tetiklenebilen bir hastalık olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Uluışık, “Astım enfeksiyon hastalığı olmadığından, bir kişiden diğerine bulaşması söz konusu değildir. Sprey ya da kuru toz şeklindeki ilaçların bağımlılık yapması gibi bir durum yoktur. Yaygın inanışının tersine bunlar, tüm ilaç uygulama şekilleri arasında en zararsız olanlardır. Sprey ya da kuru toz uygulayıcıları kullanıldığında, sistemik uygulamaya göre çok daha küçük miktarda ilaç verilmektedir. Bunun sebebi; ilacın hedef bölgeye vücutta dolaşmadan, doğrudan ulaşmasıdır. Bu yolla ilaç verilmesi bağımlılık yapmaz” diye konuştu.

“Sprey şeklindeki kortizonun neredeyse hiç yan etkisi yok”
Her ilacın olduğu gibi kortizon içeren ilaçların da yan etkisinin olabileceğine değinen Uzm. Dr. Şu bilgileri paylaştı:
“Önemli olan, ilacın beklenen yararının potansiyel zararından büyük olmasıdır. Astımlı hastalara kortizon ancak kriz ya da alevlenme gibi ağır durumlarda, ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla verilir. Sprey şeklindeki kortizonun neredeyse hiç yan etkisi yoktur. Kimi hastalarda sprey şeklindeki kortizon kullanımına bağlı görülen ses kısıklığı ya da öksürük, spreyi kullandıktan sonra ağzın çalkalanmasıyla önlenebilir.”

“İlacın bırakılmasına doktor karar vermeli”
Hastanın kendini iyi hissetmeye başladığı anda doktorunun fikrini almadan ilacı bırakmaması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Uluışık, “Şikâyetler düzelse de, ilaçları azaltma ya da bırakma kararını hasta asla kendi kendine vermemelidir. Eksik tedavinin astımın ilerlemesine neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu konuda doktora güvenilmeli ve ilaçların ne kadar süre ile kullanılacağı uzmanların kararına bırakılmalıdır” ifadelerini kullandı.


Sağlık 2.05.2023 16:41:14 0

İlginizi Çekebilir

1

Ayağından yaralı bulunup, tedavi edilen eşek, 6 ay sonra yeniden yürüdü

2

Öğrenciler, sigaranın zararlarına dikkat çekmek için izmarit topladı

3

Osmaniye’de gençler bowling turnuvasında yarıştı

4

Osmaniye’de cayrokopter destekli trafik ve asayiş denetimi

5

Çağşak’ta ağız ve diş sağlığı etkinliği

6

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Salih Bahçeli İlkokulunu Ziyaret Etti

7

Gıda Toptancıları Derneğinden, Emniyet Müdürü’ne Ziyaret

8

DEAŞ Üyesi Bahçe’de Yakalandı

9

Osmaniye İyi Parti'den Ziyaret

10

Kadirli’de zabıta denetimleri sürüyor