Ata yadigarı değirmenin çarkını yarım asırdır döndürüyor

Ata yadigarı değirmenin çarkını yarım asırdır döndürüyor

Ata yadigarı değirmenin çarkını yarım asırdır döndürüyor

ANTALYA (AA) - TALIP DEMIRCI - Antalya'nin Kas ilçesinde yasayan Ibrahim Aktas, ilerleyen yasina ragmen yöre halkinin mahsullerini su degirmeninde ögüterek ata meslegi degirmenciligi yarim asirdir devam ettiriyor.

Yuvacik Mahallesi'nde meslegini yürüten 72 yasindaki Aktas, 1973'te yaptirdigi degirmenle bugday ögüterek yöre halkina hizmet veriyor.

Geleneksel yöntemle çalisan degirmen, gelisen teknoloji ve un sanayisine ragmen yöre sakinlerinden ilgi görüyor. Günde ortalama 150 kilogram bugday ögüten Aktas, ömrünün yarisindan fazlasini geçirdigi su degirmenin çarkinin dönmesi için büyük ugras veriyor.

Isini sürdürmekteki azmiyle çevresindekilerin takdirini toplayan Aktas, kendisinden sonra da degirmeninin çarkinin döndürülmesini istiyor.

- Degirmenden gelen ses huzur ve mutluluk veriyor

Aktas, AA muhabirine, dedesinin yaninda ilkokul yillarinda ilk adimini attigi degirmencilik meslegini amcalari ve babasinin da yillarca yaptigini söyledi.

Tarihi degirmenin gelisen teknolojiye ragmen hala müsterileri olduguna isaret eden Aktas, yillarca ekmek parasini kazandigi degirmene vefa borcu oldugunu dile getirdi.

Tüm çabasinin iyi bir hizmet vermek oldugunu anlatan Aktas, "Buraya gelen her bir kisi benim için çok degerli. Onlarin buradan memnun ayrilmasi çok önemli. Biz atalarimizdan bu sekilde ögrendik. Ailemizde üç kusaktir, yani ortalama 150 yildir degirmencilik meslegi yapiliyor. Insallah oglum benden sonra bu gelenegi sürdürecek. Tabi oglumun da bunu istemesi gerekiyor." diye konustu.

Ögütme ücreti olarak bir çuvaldan 7,5 lira aldigini ifade eden Aktas, "Bazen de bugday karsiligi çalisiyoruz. Degirmenden gelen ses bana huzur ve mutluluk veriyor." dedi.

Mahalle Muhtari Selahattin Bektasoglu ise çocukluk yillarinda degirmende iki gün sira beklediklerini hatirladigini ifade etti.

Günümüzde ilginin biraz azaldigini anlatan Bektasoglu, Ibrahim Aktas'in her seye ragmen meslegini severek ve isteyerek sürdürdügünü kaydetti.






Güncel 24.10.2020 11:33:12 0

İlginizi Çekebilir

1

TÜBİTAK Araştırma Projeleri Adana Bölge Yarışması Sergisi açıldı

2

Çocuklar Akkuyu NGS'yi gezerek, nükleer enerji hakkında bilgilendirildi

3

Antalya'da denizde mahsur kalan genç, insansız cankurtaran ile kurtarıldı

4

Antalya'da "Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Programı" düzenlendi

5

Yeni Renault Captur'un dünya lansmanı gerçekleştirildi

6

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

7

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

8

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

9

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

10

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi