Atik: ?Varislerinizle Yaşamak Zorunda Değilsiniz "

Atik: ?Varislerinizle Yaşamak Zorunda Değilsiniz

Osmaniye Özel Yeni Hayat Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr. Cem Atik İnsan Sağlığını olumsuz etkileyen Varisler Hakkında Yeni Hayat Aylık Gazetesi Muhabiri Esef Gök?ün sorularını cevapladı. Muhabir Gök: Varis nedir?Op. Dr. Cem Atik: ?Bacaklardaki yüzeysel toplardamarların düzensiz bir biçimde uzayarak büklümlü hale gelip genişlemesi ve kıvrımlar oluşturması varis olarak adlandırılır. VARİS latince VARİX (kıvrım yapmış toplardamar) kelimesinden türetilmiştir.Muhabir Gök: ?Varis Nasıl oluşur ?

?Op. Dr. Cem Atik: ?Bacaklarımızda görülen varislerin nedeni, cildimizin hemen altında yer alan ve normalde bacaklarımızdaki kirli kanı temizlenmek üzere akciğere taşıyan yüzeyel toplardamarlardaki kapakların işlevlerinin bozulmasıdır (Venöz yetmezlik). Bu kapaklar tahrip olurlarsa, kan yer çekimi etkisiyle geri kaçar (reflü) ve bacak toplardamarlarında birikir. Yıllar içinde reflünün oluşturduğu basınç artışı nedeniyle bacakta diz altındaki toplardamarlar şişer, genişler ve varisleri oluştururlar.Varis oluşumuna; ailesel yatkınlık, mesleki nedenlerle, aşırı kilolar, fazla ayakta durma, hareketsiz bir yaşam stili, cinsiyet, yaşlanma ve hamilelik gibi bir dizi etken neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde görülen varislerin % 60-70 oranı sonradan düzelmektedir. Diğer yandan birçok sağlık sorununda olduğu gibi hareketsiz bir yaşamın ve ilerleyen yaşın etkisi ile varis oluşumunda artış görülmektedir. Yetişkin nüfusun -20 sini etkiler. Kadınlarda erkeklere oranla 2-4 kat daha fazla görülür. Ailesel geçiş oranı P den fazladır. Buradan yola çıkılarak Türkiye?de 5 milyon bireyde değişik derecelerde varis olduğu öngörülebilir.?Muhabir Gök: ?Varisin Tedavisi hakkında bilgi verirmisiniz?.

?Op. Dr. Cem Atik:?Varisi çeşitli şekillerle tedavi etmekteyiz. Bunlarda biri Lazerle varis ameliyatı Yaklaşık 20 dk süren bir işlemdir. Varislere ultrason eşliğinde küçük iğne ile girilerek hafif anestezi altında işlem gerçekleştirilmektedir. 3-4 saat hastanede istirahat sonrası hastalar eve gidebilmekte ve ameliyat izi olmadan bir gün sonra çalışma hayatına başlayabilmektedir. Radyofrekans ablasyon, venöz yetmezlikte uygulanabilen minimal invaziv tedavi yöntemlerinden biridir. Lazer yönteminden farkı damarı kapatmak için kullanılan enerjinin türüdür. Hasta olan toplardamar içine yerleştirilen kateter ile aktarılan radyofrekans enerjisinin damar duvarında yarattığı ısı ve kontraksiyon sonucunda damar büzülmekte ve kapanmaktadır. Diyerek Devam eden Dr. Atik, Klasik Varis Ameliyatı Yaklaşık 40 dk süren ve spinal anestezi anestezi gerektiren bir işlemdir. Bacak ve kasık bölgesinde 3-4 cm?lik kesilerle yapılan bir ameliyattır. Hastalarımız 1 gün hastanede yatmakta ve ortalama 5 gün içinde çalışma hayatına başlayabilmektedir. Diğer bir tedavi şekli Köpükle varis tedavisi Poliklinik şartlarında kılcal varislere küçük iğnelerle köpük tedavisi uygulanmakta olup hastalarımız aynı gün içinde çalışma hayatına başlayabilmektedir. Son tedavi şekli olarak Kılcal varislerde lazer tedavisi Poliklinik şartlarında kılcal varislere uygulanmakta olup hastalarımız aynı gün içinde çalışma hayatına başlayabilmektedir.? Dedi.



Güncel 25.10.2016 04:50:41 1
Meliha Uyar
21.08.2020 02:44:39
Köpük tedavisi yaptırmak istiyorum. Bilgi alabilirmiyim. Teşekkürler.

İlginizi Çekebilir

1

Ak Parti Sünnet Ettirilen 50 Çocuk İçin Eğlence Düzenledi

2

Ersin Aka, kalleş saldırıda yaşamını yitirdi

3

Vali Dr. Erdinç Yılmaz’ın 24 Kasım Öğretmenler Gününü Kutladı

4

Osmaniyespor Aliağaspor’u Bekliyor

5

Ayağından yaralı bulunup, tedavi edilen eşek, 6 ay sonra yeniden yürüdü

6

Öğrenciler, sigaranın zararlarına dikkat çekmek için izmarit topladı

7

Osmaniye’de gençler bowling turnuvasında yarıştı

8

Osmaniye’de cayrokopter destekli trafik ve asayiş denetimi

9

Çağşak’ta ağız ve diş sağlığı etkinliği

10

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Salih Bahçeli İlkokulunu Ziyaret Etti