Atina Mutabakatı’na uymayan Yunanistan’a NAVTEX’li yanıt

Atina Mutabakatı’na uymayan Yunanistan’a NAVTEX’li yanıt

Atina Mutabakatı’na uymayan Yunanistan’a NAVTEX’li yanıt

Türkiye ile imzaladığı Atina Mutabakat Muhtırası’na uymayan Yunanistan, mutabakata aykırı olarak turizm sezonunda tatbikat için Ege Denizi’nin uluslararası sularında askeri eğitim sahası ilanı yaptı. Bunun üzerine Türkiye de mütekabiliyet çerçevesinde 22 Haziran tarihli seyir duyuruları (NAVTEX) ile Ege Denizi uluslararası sularında eğitim sahaları ilanı gerçekleştirdi.
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye ve Yunanistan arasında 1988’de imzalanan Atina Mutabakat Muhtırası ile yoğun turizm sezonunun olduğu 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında Ege Denizi’nin uluslararası sularında tatbikat yapılmaması ve askeri eğitim sahası ilan edilmemesi karara bağlandı. Yine güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, mutabakat muhtırası ile tesis edilen moratoryum periyodunu dikkate alan Türkiye, 2021 yılı harekat-eğitim faaliyetleri planlanmaları sırasında 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında Ege Denizi uluslararası sularında saha ilanı yapmadı. Yunanistan ise mutabakata uymayarak bu sene için moratoryum ile belirlenen dönemi de kapsayacak şekilde eğitim/tatbikat saha ilanı gerçekleştirdi. Türkiye’nin moratoryuma saygılı tutumu ve diplomatik girişimlerine rağmen Yunanistan, ilan ettiği sahalarda moratoryuma uyma yönünde bir değişiklik yapmadı.
Güvenlik kaynakları, Yunanistan’ın moratoryumu ihlal eden uygulamalarını yakından takip eden Türkiye için mütekabiliyet çerçevesinde aynıyla mukabele etme zorunluluğu doğduğunu belirtti. Kaynaklar, bunun üzerine Türkiye tarafından 22 Haziran tarihinde yayımlanan seyir duyuruları (NAVTEX) ile Ege Denizi uluslararası sularında eğitim sahaları ilan edildiğini bildirdi.


Güncel 23.06.2021 13:30:14 0

İlginizi Çekebilir

1

Halkbank ve Türkiye Sigorta kadın girişimciler için güçlerini birleştirdi

2

JTI Türkiye Fabrika Liderliğine Benoit Philibert atandı

3

Mersin'in Akdeniz ilçesinde ağaçlar bakımdan geçirildi

4

Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu öğrencilerle kitap okudu

5

Osmaniye’de jandarma son bir haftada 68 şüpheliyi yakaladı

6

Agrotech İklim Lideri Ödülü'nün sahibi oldu

7

Hyundai Motor Türkiye Eğitimde İkinci Hayat projesiyle okullara destek oldu

8

Arçelik satış sonrası hizmetlerde yapay zeka dönüşümünü başlattı

9

Hatay'da iş yerleri ve park halindeki araçlara taş atan şüpheli yakalandı

10

Bakan Yumaklı, MAKÜ Uluslararası Bilim ve Sanat Ödülleri Töreni'nde konuştu: