AVM'ler salgında ikinci dalgayı hazırlıklı karşıladı

AVM

AVM'ler salgında ikinci dalgayı hazırlıklı karşıladı

ISTANBUL (AA) - MEHMET FATIH ERDOGDU - Isfanbul Alisveris Caddeleri Yönetim Direktörü Kemal Bastürk, "Umarim daha kötüye gitmeyiz ama mart ayindan tecrübemiz var. O dönem de öncelikle yeme-içme sektörü kapanmisti sonra da kiracilar kendilerini kapattiklari için AVM'ler pasif duruma düsmüstü. Insallah en kötü senaryo gerçeklesmez ama buna da hazirlikliyiz." dedi.

Bastürk, AA muhabirinin AVM sektöründeki güncel durum ve salgin tedbirlerine iliskin sorularini yanitladi.

Salginla mücadele konusunda artik tecrübeli olduklarini vurgulayan Bastürk, sunlari söyledi:

"Umarim daha kötüye gitmeyiz ama mart ayindan tecrübemiz var. O dönem de öncelikle yeme-içme sektörü kapanmisti sonra da kiracilar kendilerini kapattiklari için AVM'ler pasif duruma düsmüstü. Insallah en kötü senaryo gerçeklesmez ama buna da hazirlikliyiz. Açikçasi marttan beri hem perakende tarafi, hem kiracilar, hem de AVM yönetimleri dünyadaki ve Türkiye'deki gelismeleri izleyerek alinacak tedbirler konusunda hazirlikli olmaya baslamisti. O tarihlerde de ekim-kasim döneminde ikinci dalganin gelmesi üzerine neler yapilabilir senaryolarina çalisiliyordu. Tabi yine de zor bir süreç, su anda yeme-içme sektöründe zorluk daha fazla."

Içisleri Bakanligi genelgesi kapsaminda AVM'lerin sadece saat 10.00 ve 20.00 arasinda faaliyet gösterdiklerini animsatan Bastürk, "Ilgili düzenlemelere uyum çalismasi yaptik. Restoran ve kafelerin sadece paket servis ve gel götür tarzinda hizmet vermelerine olanak tanindi. Bu, AVM'ler için son derece önemli olan yeme-içme sektöründe eskiden oldugu gibi insanlarin gelip masada oturarak yiyebilecekleri ortamin olmamasi anlamina geliyor, biz de o alanlari kullanima kapattik." diye konustu.


- "Denetimler sikilastirildi"


Bastürk, mart ayindan beri yayinlanan genelgelere yüzde 100 uyum için fedakarlikla çalistiklarini kaydederek, "Tüm alisveris merkezleri için bunu söyleyebilirim. AVM girislerinde ates ölçümlerinin yapilmasi, gerek giriste gerek AVM'nin içinde sosyal mesafenin saglanmasi, WC'lerde ve genel olarak AVM içerisinde dezenfeksiyon islemlerinin yapilmasi anlaminda tam uyumlu çalisiliyor" dedi.

Denetimlerin her geçen gün arttigina isaret eden Bastürk, "Hem belediyelerin hem de merkezi kamu otoritelerinin yogun bir sekilde denetimleri var. Bugün itibariyle denetimlerin arttigini görüyoruz. Burada sabit kadrolar var. Genelge sonrasi kolluk kuvvetlerinin sürekli olarak bulunacaklarini gördük. Geldiler ve denetimler sikilasti. Insanlarin da uyumu var. Uyum konusunda ilk bir iki gün basina da yansiyan görüntüler sonrasi AVM yönetimleri gerekli önlemleri aldi." diye konustu.

Bastürk, devletin tedbirler konusundaki direktiflerini izlemeye devam ettiklerini belirterek, ihmale gitmeden ve rehavete kapilmadan bu süreci yürüteceklerini dile getirdi.


- "Hayatin durmamasi çok önemli"


Önlemlerle birlikte çarklarin da dönmesi gerekliligine isaret eden Bastürk, "Hayatin durmamasi çok önemli. AVM içerisinde eczane ve marketimiz var, bunlarin hayatin durmamasi adina bir sekilde, bazen de olagan saatlerin disinda çalismasi gerekiyor. Marttaki birinci dalgada da bu ünitelerimiz kapanmadi, örnegin bebek bezi ve mamasi satan magazalarimiz ve ev içi tüketime yönelik ürünler satan magazalarimiz da böyle." seklinde konustu.

Salginin birinci dalgasindaki tecrübelerine benzer durumlarin yasandigini aktaran Bastürk, sunlari söyledi:

"Ev içi tüketimin arttigini gördük. Teknoloji ürünlerinin satislarinin daha da arttigini gördük. Bunun tekrarlanmasini da bekliyoruz. Ilk tespitimiz de bu yönde. Süper marketimizin cirolarinda artis oldu. 1 haftadir genel cirolarda düsüs olmasina ragmen süper marketin bu konuda ayristigini görüyoruz. Yine teknoloji ürünleri, beyaz esya ve ev içi tüketim ürünleri satan magazalarimizin da performanslarinin bir tik arttigini görüyoruz. Yasamin devam etmesi için devletimizin açiklamalari dogrultusunda hem kurallara uyarak hem de yasamin devam etmesi için maksimum tedbirlerle bu süreci yürütecegiz."

Çalisanlarin sagligina ve salginla mücadele için egitimlere önem verdiklerine deginen Bastürk, "AVM içerisinde 2 bin 500 çalisanimiz var, hepsinin sagligi sorumlulugumuz dahilinde. Adeta bir Saglik Bakanligi çalisani gibi hizmet verebilmeleri için egitimlerimize devam ediyoruz. Onlar da artik çok daha tecrübeliler. Örnegin maske kullanimi konusunda insanlarin mart ayina göre çok daha uyumlu oldugunu görüyoruz. Bu tedbirleri son uyarilar çerçevesinde artirmamiz gerekiyor." dedi.


- "Ilk etapta ziyaretçi kaybi yaklasik yüzde 30 seviyesinde"


Yeme-içme dükkanlarinin çogunun su an aktif olduguna deginen Bastürk, "Bizim yaklasik 35 adet restoran ve kafelerimiz var. Bunlarin yaridan fazlasi su an faal. Gel götür ve paket servis olarak hizmetlerine devam ediyorlar ama özellikle restoran olup masaya hizmet götüren isletmeler bundan daha fazla etkilendi. Onlar kapatma yolunu tercih ettiler. Fastfood sektörü ise faaliyetlerine devam ediyor." yorumunu yapti.

Son genelge sonrasi ziyaretçi kayiplari da yasadiklarini belirten Bastürk, "Cumartesi günü itibariyle yaklasik yüzde 30 civarinda AVM bazinda degismekle birlikte giris sayilarinda azalmaya sahit olduk. Bu azalma bekledigimiz dogrultuda devam ediyor. Çünkü genel olarak herkes Saglik Bakanligi'nin açiklamalarini daha fazla takip eder hale geldi. Daha tedbirli olunmaya baslandi. AVM'lere giris sayilarinda da azalma oldu son bir haftadir." ifadelerini kullandi.




Politika 27.11.2020 12:29:34 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı