ANTALYA (AA) - MUSTAFA KURT - Antalya'nin Alanya ilçesinde, temizlik islerinde çalisirken internet üzerinden avokado satmaya baslayan Ayse Mecek, azim ve kararlilikla her seyin basarilabilecegini gösterdi.
Aile ekonomisine katki saglamak için temizlik ve bahçe islerinde çalisan 5 çocuk sahibi ilkokul mezunu 37 yasindaki Ayse Mecek, yaklasik bes yil önce yegeninin önerisiyle bir dönüm bahçesinde avokado yetistirmeye basladi.
Girisimci kadin, ürününü sosyal medya hesabindan satisa çikardi.
Ilk satisini 10 avokadoyla yapan Mecek'in sosyal medya sayfasi, kisa sürede ilgi gördü.
Ürünlerini Türkiye'deki birçok kente göndermeye baslayan girisimci kadin, geçen sürede avokado bahçesini 50 dönüme çikardi.
Mecek, 5 yilin sonunda yilda yaklasik 250 bin avokado satisi yapan ve çevresindeki kadinlara istihdam olanagi sunan is insani oldu.
- "Kizimi kucagima alip dolmusla avokado toplamaya gidiyordum"
Girisimci Mecek, AA muhabirine yaptigi açiklamada, satis için harekete geçtiginde avokadolarinin bu kadar fazla ilgi görecegini tahmin etmedigini söyledi.
Ilk günlerden itibaren çok güzel mesajlar almaya basladigini aktaran Mecek, mesajlara yegeninin yardimlariyla cevap verdigini dile getirdi.
Siparislerin gelmeye baslamasiyla market ve bakkallardan koli topladigina deginen Mecek, avokadolari kargoyla adreslere gönderdigini ifade etti.
Mecek, küçük kizi Hira'nin o dönem yeni dogdugunu belirterek, "Kizimi kucagima alip, dolmusla bahçeye gidiyor, avokadolari topluyordum. Avokadolari bebek arabasina koyup eve getiriyordum. Çocuklar okuldan geldikten sonra yemeklerini yediriyor, küçük kizi uyutup, avokadolari kolilere yerlestiriyor, kargoya götürüyordum." dedi.
- "Avokadocu Ayse" ismiyle marka tescili yaptirdi
Zamanla haftada 50-70 kargo yapmaya basladigini anlatan Mecek, ikinci senesinde taleplere yetisemedigini söyledi.
Mecek, dolmusla bahçeye gittiginde zaman kaybi yasadigi için birikimiyle araç aldigini anlatarak, söyle devam etti:
"Satislar daha güzel oldu. Bir süre sonra 'Avokadocu Ayse' ismiyle markami tescil ettirdim. Küçük bir atölye yaptirdim. Mahalledeki insanlara istihdam sagladim. Bana yardim ediyorlar. Beraber paket yapip, bahçeye gidiyor, topluyoruz. Birçok kadina da örnek oldugumu düsünüyorum. Atölyeyi daha çok kadinla çalismak için büyütmek istiyorum. Bazen 12 kisi oluyoruz ama bunun sürekli olmasini istiyorum. Kargocular bile ilk baslarda tasimak istemeseler de simdi 'Sizin ürünlerinizi tasimak istiyoruz.' diyorlar."
- "Esim beni çok sasirtti"
Toptanci halinde komisyonculuk yapan Mecek'in esi Hüseyin Mecek ise esinin fikrini ilk duydugunda gülümseyerek karsilik verdigini söyledi.
Esinin geçici bir hevesle hareket ettigini düsündügünü anlatan Mecek, sunlari kaydetti:
"Çocuklarimiz küçük oldugu için basarili olacagini düsünmedim. Zamanla esim beni çok sasirtti. Karsimda isine asik bir kadin vardi. Esimin tüm kararlarinin arkasinda durdum. Ona hep destek vermeye çalistim. Kadinlara da istihdam saglamaya baslayinca mutlulugu artti. Sifirdan buralara gelmek hiç kolay degil. Ortaya küçümsenmeyecek bir basari koydu. Dogrusu, bundan alti yil önce 'Esin buralara gelecek, çok basarili bir is insani olacak.' deseler inanmazdim."