Avrupalı diplomatlar: “Nükleer anlaşma müzakerelerinde yolun sonuna geliyoruz"

Avrupalı diplomatlar: “Nükleer anlaşma müzakerelerinde yolun sonuna geliyoruz

Avrupalı diplomatlar: “Nükleer anlaşma müzakerelerinde yolun sonuna geliyoruz"

Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran ile 4+1 (Çin, Fransa, İngiltere, Rusya, Almanya) ülkeleri arasında devam eden nükleer anlaşmaya geri dönüş müzakereler hakkında Avrupalı diplomatlar, “Nükleer anlaşma müzakerelerinde yolun sonuna geliyoruz" dedi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran ile 4+1 (Çin, Fransa, İngiltere, Rusya, Almanya) ülkeleri arasında nükleer anlaşmaya geri dönüş müzakereleri devam ediyor. İngiltere, Fransa ve Almanya adına müzakerelere katılan diplomatlar Viyana’daki son müzakerelerin ardından yaptıkları açıklamada, "müzakerelerde son 24 saat içinde bazı teknik ilerlemeler" kaydedildiğini ve hızla yolun sonuna geldiklerini ifade etti. Diplomatlar, “İran’ın müzakereleri hızlı bir şekilde yeniden başlatabilecek ve müzakerelerin daha hızlı ilerleyebilmesi için yapıcı bir şekilde devreye girecek bir konumda olduğunu umuyoruz. Bu müzakere için yolun sonuna hızla geliyoruz" ifadelerini kullandı. Diplomatlar ayrıca, müzakerelere ara verilmesinin hayal kırıklığı oluşturan bir duraklama getirdiğini belirterek, Bakıri’nin İran’a dönme kararına "saygı duyduklarını" aktardı.

Mora’dan anlaşma için acele edilmesi çağrısı
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora yedinci tur müzakereleri resmen sona erdiren bir toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, 29 Kasım’da başlayan 7’inci tur görüşmelerinin sona erdiğini ve son 19 günlük süreçte 3 konunun öne çıktığını ifade ederek, İran’ın yeni heyeti ile çok hızlı bir şekilde çalışma ilişkisi kurulduğunu aktardı.

Mora, “İran nükleer anlaşmasına taraf heyetlerin bir uzlaşı sağlanabilmesi için öncelikli hususlara odaklanmaları gerekiyor. Müzakereler sonucunda başarı elde edilmek isteniyor ve anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesi hedefleniyorsa acele edilmesi gerekiyor” dedi.

“Yeni İran heyetiyle temelde uzlaşı sağladık”
Bu süreçte İran’ın yeni hükümetinin siyasi duruşu ve yeni hassasiyetleri üzerine görüşmeler yaptıklarını aktaran Mora, “Bu diyaloğun Tahran’daki yeni yönetimin yaklaşım tarzını anlama imkanı verdi. Yedinci tur çerçevesinde son olarak haziranda kaleme alınan görüşmelerin temelini oluşturan metin üzerine yeni İran heyetiyle temelde uzlaşı sağladık. Şu an 8’inci tur önümüzde, yapmamız gereken çok fazla iş var. Farklı siyasi kararlar alınıyor, görevin çok karmaşık olduğunu söylemek zorundayım. Önceliklere, heyetlerin karar alması için en önemli hususlara odaklanma zamanı geldi” dedi.

“Çok fazla zamanımız yok, acele etmemiz gerekiyor”
“Çok fazla zamanımız yok, acele etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullanan Mora, “En kısa zamanda tekrar toplanacağız. Görüşmelerin son kademesine geçileceğini umut ediyorum. Müzakerelere ilişkin bir nihai karar için tarih veremediğini ancak bu sürecin aylarca sürmeyeceğini. Eğer gerçekten başarı elde etmek istiyor ve anlaşmayı yeniden hayata geçirmek istiyorsak acele etmemiz gerekiyor, bu çok önemli. Eğer bunu yapamazsak anlaşmayı yeniden hayata geçirme hususunda başarılı olamayız. Bu yıl bitmeden yeniden toplanacağımızı umuyorum” dedi.

Müzakerelere ara verildi
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bugün yapılacak oturumun ardından müzakerelere birkaç gün ara vereceklerini duyurmuştu.
Öte yandan söz konusu müzakereler 5 ayın ardından 29 Kasım’da yeniden başlamıştı.


Güncel 17.12.2021 22:17:08 0

İlginizi Çekebilir

1

TÜBİTAK Araştırma Projeleri Adana Bölge Yarışması Sergisi açıldı

2

Çocuklar Akkuyu NGS'yi gezerek, nükleer enerji hakkında bilgilendirildi

3

Antalya'da denizde mahsur kalan genç, insansız cankurtaran ile kurtarıldı

4

Antalya'da "Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Programı" düzenlendi

5

Yeni Renault Captur'un dünya lansmanı gerçekleştirildi

6

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

7

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

8

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

9

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

10

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi