Aylardır Diyarbakır’da olan gezgin arıcı 2,5 ton rekolte bekliyor

Aylardır Diyarbakır’da olan gezgin arıcı 2,5 ton rekolte bekliyor

Aylardır Diyarbakır’da olan gezgin arıcı 2,5 ton rekolte bekliyor

Erzurum’un Hınıs ilçesinden Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde gelen yaklaşık 40 yıllık arıcı, aylardır arılarını besledikleri dağlık alandan yaklaşık 2,5 tonluk bal üretimi bekliyor.
Türkiye’de farklı bölgelere giden arıcılar, zorlu hayat şartlarıyla ürettikleri doğal balla vatandaşın ağzını en kalite şekilde tatlandırmayı hedefliyor. Erzurum’un Hınıs ilçesinden Diyarbakır’ın Kulp ilçesine eşi ve 400 kovanıyla gelen arıcı Nurettin Duman, son yağışların olması ve sıcak havaların etkisini göstermesiyle elinde kalan 350 kovandan 2,5 ton bal elde etmeyi bekliyor.
Erzurum’un Hınıs ilçesinden 400 kovan arısıyla geldiğini söyleyen Nurettin Duman, kovanlarının bazıları açlıktan telef olduğunu, şu anda elinde 350 adet kovan olduğunu ifade etti.
Yaklaşık 6-7 aydır Kulp’ta oldukları ve havanın çok soğuk geçtiğini belirten Duman, “Çok soğuk geçti, verim de Allah, bilir. Hava sıcak geçerse, yağmur yağarsa çok iyi olur. Biz şekersiz çalışıyoruz. 350 kovandan 2-2,5 ton bekliyoruz. 25 gün daha kalacağız. Daha sonra Diyarbakır’ın Kulp ilçesinden tekrardan Erzurum’a” dedi.
Şekerli balın piyasa olmasından dolayı balın ucuz olduğunu dile getiren Duman, “Şekerli bal piyasadadır. 1 ton elimizde kaldı, pek satamadık. Bizde mecbur kaldığımız için 150 liradan veriyoruz. Orijinal ile sahte bal arasında çok fark var. O şekerlidir, bizde vermiyoruz. Organik bal geliyor, çok güzel oluyor. Ama biz satamıyoruz. Müşteri anlamıyor. Veriyoruz, şekerli diyor. Halbuki şekerli değil. Bal donuyor, şekerli deniliyor. Süzme bal donuyor, çerçeve bal donmuyor” şeklinde konuştu.
Aylar burada olduklarını kaydeden Duman, “Biz, kışlatmayı burada yaptık. Hava çok güzel. Her taraf çiçek açmış. Arılar yeni çalışıyor. Hava kötüydü. Sıcak geçiyor inşallah güzel olacak. 30-40 yıldır arıcılıkla uğraşıyorum” ifadelerinde bulundu.


Ekonomi 16.05.2023 11:54:36 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de Berat Kandili idrak edildi

2

Antalya'daki otobüs kazasında hayatını kaybeden 12 yaşındaki Seymen Çınar Sarı'nın cenazesi defnedildi

3

Antalya'da servis araçlarının kaza yapması sonucu iki öğrenci yaralandı

4

Burdur'da Dünya Sulak Alanlar Günü etkinliği gerçekleştirildi

5

Hatay'da hayırsever iş insanının desteğiyle yaptırılan okul hizmete girdi

6

Türk Kızılay Hatay Şube Başkanı Kimyonoğlu, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

7

Adana'da polis ekipleri okulların çevresinde denetim yaptı

8

Kalite güvencesi sistemleri eğitimin sürekli gelişimine önemli katkı sunuyor

9

Osmaniye’de jandarma son bir haftada 111 şüpheliyi yakaladı

10

Alanya'da ilk ders “bayrak sevgisi” temasıyla başladı