Tarih: 09.03.2023 13:28

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: “Şimdi artık barış zamanı”

Facebook Twitter Linked-in

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10. Küresel Bakü Forumu’nda “Şimdi artık barış yapma zamanı. Barışçıl müzakereler yapmak için Kasım 2020’de girişimde bulunduk. Beş ana ilke var ve bunlar Ermenistan ile barış anlaşmasının temelini oluşturabilir” dedi.
Nizami Gencevi Uluslararası Merkezi tarafından organize edilen 10. Küresel Bakü Forumu Bakü’de başladı. Foruma 4 ülkenin cumhurbaşkanı, 2 ülkenin başbakanı, 6 ülkenin meclis başkanı ve bakanı, Birleşmiş Milletlerin 5 kurumunun başkanı, 25 eski cumhurbaşkanı, 21 eski başbakan, 21 ülkenin dışişleri bakan yardımcıları başta olmak üzere 61 ülkeden 360 temsilci katılıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Dünya Bügün: Çağrılar ve Umutlar” konulu 10. Küresel Bakü Forumu’nun açılış töreninde yaptığı konuşmada,“Ermenistan ile ihtilafı barışçıl yollarla çözmek için elimizden geleni yaptık. Ermenistan, 1 milyon Azerbaycanlıya karşı etnik temizlik politikası yürüterek onları Karabağ’dan ve diğer yerlerden sürerek mağdur etti. Komşularımız işgalden kurtarılan topraklarımızda kentsel, kültürel ve çevre yıkımları gerçekleştirdi. Azerbaycan halkının intikam almaya manevi hakkı var. Bunu savaş alanında yaptık. Ermenistan’ın aksine biz herhangi bir savaş suçu veya soykırım yapmadık. Bu başarıları savaş alanında elde ettik. Bu zorla değiştirilemez. Bu, Azerbaycan’ın tutumu. Bu, sadece bizim işimiz için değil, dünyadaki tüm ihtilaflar için geçerli. Bu konudaki tutumumuzu açık bir şekilde ortaya koyduk. Şimdi artık barış yapma zamanı. Barışçıl müzakereler yapmak için Kasım 2020’de girişimde bulunduk. Beş ana ilke var ve bunlar Ermenistan ile barış anlaşmasının temelini oluşturabilir” dedi.

“Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin yaşamlarının işgal döneminden daha iyi olacağına eminim”
Barış müzakerelerine arabulucuk yapmaya çalışan uluslararası katılımcıların bu şansı kaybetmemek için Ermenistan’ı ikna edeceklerini umduğunu söyleyen Aliyev,“Çünkü onlar bağımsız bir ülke olma şansını kaçırdı ve başka ülkelerin sömürgesi haline dönüştü ve gerçek şekilde bağımsız olmak, kendi geleceklerini inşa etme şansını kaçırdılar. Bu nedenle Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin yaşamlarının işgal döneminden farklı olarak bundan sonraki dönemde daha iyi olacağına eminim. Her ihtilafın kendi tarihi, dinamikleri ve sonu var. Ancak önemli olan husus, ülkeler arasındaki ihtilafların uluslararası hukuk temelinde, yani toprak bütünlüğü ve egemenlik ilkesi temelinde çözülmesi gerektiğidir” ifadelerini kullandı.

“Her zaman güvenilir bir ortak olduk”
Azerbaycan’ın gaz sahalarına yatırımlarımızı artırdığını ifade eden Aliyev,“Ukrayna-Rusya savaşının başlamasının ardından 10 Avrupa ülkesinden gaz arzını artırma talebi aldık ve alıyoruz. Avrupa Komisyonu Azerbaycan’ı güvenilir bir ortak olarak adlandırıyor, bu doğru, biz her zaman güvenilir bir ortak olduk. Petrol, doğalgaz, elektrik, petrokimya ürünlerimizi başta Avrupa pazarları olmak üzere uluslararası pazarlara ihraç ediyoruz. Azerbaycan Avrupa’ya doğal gaz ihracatını artırıyor. Genel olarak, bu hacim önemli ölçüde artacaktır. Azerbaycan’ın 2019 yılında 19 milyar metreküp gaz ihraç etti. Bu yıl bu rakamın 24 milyar metreküpü aşacak. Bunun en az yarısı Avrupa’ya yönlendirilecek. Bu açıkça Avrupalı tüketicilerin doğal gaza erişimine izin verecektir. Bu, özellikle mevcut jeopolitik durum göz önüne alındığında gereklidir” dedi.

Küresel Bakü Forumu panel toplantılarla devam ediyor
Küresel Bakü Forumu, 2013 yılından bu yana Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in himayesinde ve Nizami Gencevi Uluslararası Merkezi tarafından düzenleniyor. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Küresel Bakü Forumu’nun panel toplantılarında ve oturumlarında, insanlığın karşı karşıya kaldığı yeni çağrılar ve perspektifler, yeni dünya düzeni, iklim değişikliği, adil ve eşit enerji geçişi, mega tehditler, iklim, gıda ve nükleer güvenliği, küresel sağlık sisteminin kurulması, sağlığın teşviki, küresel yoksulluk, eşitsizlik, iklim krizi ve ihtilaflar sonucu son yıllarda kaçınılmaz göç süreçleri, yeni enerji ve ulaşım koridorlarının rolü, dünyanın farklı bölgelerinde barış, istikrar ve kalkınma yolları ve diğer önemli konularda müzakereler yapılacak ve bu sorunların çözüm yolları araştırılacak.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —