Baba mirası nostaljik esnaf lokantası yarım asırdır damakları şenlendiriyor

Baba mirası nostaljik esnaf lokantası yarım asırdır damakları şenlendiriyor

Baba mirası nostaljik esnaf lokantası yarım asırdır damakları şenlendiriyor

MERSIN (AA) - SERKAN AVCI - Mersin'in Mut ilçesinde hizmet bayragi babadan ogula geçerek süren esnaf lokantasi, tarihi objelerle donatilan duvarlarindaki nostaljik havasi ve damaklari senlendiren yemekleriyle yarim asirdir lezzet meraklarini agirliyor.

Toros Daglari'nin eteklerindeki ilçenin Kale Mahallesi'nde Ibrahim Devam'in 1966 yilinda faaliyete geçirdigi ekmek firini, bir süre sonra "Temiz Is" adiyla esnaf lokantasina dönüstürüldü.

Yillarca dükkani isleten babasinin yasinin ilerlemesiyle hizmet bayragini devralan Faruk Devam, restoranin dört bir yanini topladigi nostaljik esyalarla donatmaya basladi.

Zamanla duvarlara asilan tarihi esyalarla müze görünümüne kavusan esnaf lokantasi, damaklari senlendiren yemekleriyle de lezzet meraklilarinin ugrak mekani haline geldi.

- "Üç kusagi ayni günde görebiliyoruz"

Isletme sahibi Faruk Devam, AA muhabirine yaptigi açiklamada, babasindan kendisine miras kalan esnaf lokantasinin ilçenin en eski restorani oldugunu söyledi.

Tabela degerini yasattiklari lokantada kaliteden ödün vermediklerine isaret eden Devam, "Tarihin vermis oldugu bir zamandan dolayi lise yillarinda buraya gelen insanlar su an emekli olmuslar ve torunlariyla gelip yemek yiyor. Onlar bizim pozitif olmamizi sagliyor. Biz de hizmetimizi devam ettiriyoruz." dedi.

Devam, yarim asirdir hem ilçedeki hem de farkli kentlerden gelen birçok müsteriye hizmet verdiklerini ifade etti.

Müsterilerinin yüzde 60'lik bölümünün disaridan lezzeti merak eden insanlarin olusturdugunu anlatan Devam, "Yemeklerimizde malzeme konusunu çok önemsiyoruz. Mutfak personellerimiz ve 45 yillik bas asçimiz sabah namazindan önce geliyor. Bir gün önceden yapilmis olan hazirliklari hemen sekillendiriyorlar. Sabahin erken saatlerinde servisimiz basliyor. " diye konustu.

Yillardir lokantanin müdavimi olan birçok müsteriye sahip olduklarini ve ögle yemegi servisinin açilmasiyla siparislere yetismekte zorladiklarini belirten Devam, yemeklerin her gün 3 saatte tükendigini aktardi.

Devam, çok eski yillara ait birçok tarihi objeyi lokantanin duvarlarinda sergilediklerini belirterek, "Burada herkesin bir seyler buldugu yasanmisliklari topluyoruz. Vatandas gelip yemek yedigi zaman duvarlarda anilarini yeniliyor. Buradaki her malzemenin bir ruhu var. Herkesin bir dönem yasadigi hayatin parçasi bunlar. Bir aile ortami var burada. Üç kusagi ayni günde görebiliyoruz, bu bizim için güzel bir sey." ifadesini kullandi.

Lokantanin 45 yillik bas ustasi Abdullah Devam da her gün özenle hazirladiklari yemekleri yillardir müsterilerin damak tadina sunduklarini kaydetti.

- "Nisanlandigim zaman hanimla beraber burada yemek yedik"

Müsterilerden 60 yasindaki Haci Mehmet Ayca, 35 yildir bu lokantada yemek yedigini söyledi.

Lokantadaki yemeklerin lezzetini sevdigini anlatan Ayca, "Kuru fasulyesini buldun mu, bayiliyorsun zaten. Çok yemek yedik biz, gelinime bile yemek yedirdim burada. Haftada 2 kez gelirim. Bazen yemege eve gidiyoruz, evde yemek olmazsa daha çok geliyoruz. Herkesi taniyoruz artik. Nisanlandigim zaman hanimla beraber burada yemek yedik. Çocuklarim ve torunlarim da burada yemek yedi." diye konustu.

Bozdogan Mahallesi muhtari Ibrahim Pelit de "Burasi kültürel devamliligin saglandigi bir yer. Ben 30 kilometre uzakliktan haftada 3-4 defa yemek yemeye geliyorum. Burasi bir esnaf lokantasi, insanin kendisini ait hissettigi bir yer. Bu bizim için yemekten daha öte bir sey. Bu lokantada benim muhtar olan babam da yemek yiyordu. Çocukken de babamla beraber gelirdim. Babam vefat etti, burada onun anisini hissediyorum." degerlendirmesinde bulundu.




Spor 20.06.2020 11:42:38 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da 20. Salbaş Karakucak Güreşleri yapıldı

2

Basketbolda Süper Lig'e yükselen Mersin Büyükşehir Belediyesi kupasını aldı

3

Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Ligi play-off final serisi

4

10. İşitme Engelliler Avrupa Futbol Şampiyonası

5

Fenerbahçe Kulübü Başkan Adayı Yıldırım, Mersin'de kongre üyeleriyle buluştu: (2)

6

Fenerbahçe Kulübü Başkan Adayı Yıldırım, Mersin'de kongre üyeleriyle buluştu: (1)

7

Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Ligi play-off final serisi

8

Deniz Küreği Türkiye Kupası, Antalya'da başladı

9

Antalyaspor'da teknik direktörlüğe getirilen Alex'in hayali büyük:

10

İskenderunspor Kulübü Başkanı Hakan Bolat, basın toplantısı düzenledi: