Babalarına "ciğer" olup en değerli hediyeyi verdiler

Babalarına

Babalarına "ciğer" olup en değerli hediyeyi verdiler

ADANA (AA) - ISMIHAN ÖZGÜVEN - Adana'da karaciger rahatsizligi bulunan iki baba, evlatlarindan nakledilen doku sayesinde hayata tutunarak Babalar Günü öncesinde en degerli hediyelerini aldi.

Karaciger yetmezligiyle mücadele eden Yüksel Kaya (68) ile siroz olan Suriyeli Omar Sabi, Adana Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesinde gerçeklestirilen basarili operasyonlarda, evlatlarindan yapilan doku nakliyle sagliklarina kavustu.

Yeniden hayata tutunan iki baba, Babalar Günü öncesinde çocuklarinin verdigi degerli ve anlamli hediyeyi almanin mutluluguyla taburcu edilecekleri günü bekliyor.

Baba Yüksel Kaya, AA muhabirine, yaklasik 1,5 yildir karaciger yetmezligi nedeniyle büyük sikinti yasadigini söyledi.

Tedavilerine ragmen hastaliginin geçmedigini ve her geçen gün daha da kötülestigini ifade eden Kaya, doktorlarin nakil karari aldigini dile getirdi.

Tetkikler sonucu, oglu Talip'in karacigerinin kendisiyle uyumlu oldugunun tespit edildigini anlatan Kaya, "Oglumdan nakil yapildi. O benim canim cigerim, oglum karacigerini verdigi için çok mutluyum. Su an çok iyiyim. Allah doktorlarimizdan razi olsun." dedi.

Karaciger dokusu veren Talip Kaya da (41) babasinin bir an önce sagligina kavusmasi için kadavradan nakli beklemek istemedigini, gönüllü olarak nakli gerçeklestirdiklerini belirterek, "Hiç tereddüt etmedim, o benim canim cigerim. Cigerim uydugu için çok mutluyum. Babama, Babalar Günü öncesi böyle bir hediye verdigim için mutluyum." ifadesini kullandi.

- Suriyeli Omar Sabi, sagligina Türkiye'de kavustu

Siroz olan Suriyeli Omar Sabi de 20 yasindaki kizi Doga'dan yapilan nakille sagligina kavusmanin mutlulugunu yasiyor.

Ülkesindeki savas nedeniyle 7 yil önce esi ve 4 çocuguyla Türkiye'ye geldigini anlatan baba Sabi, bir yil önce de rahatsizlandigini ve siroz teshisi kondugunu kaydetti.

Sabi, doktorlarin hastaliginin tedavisi için nakil olmasi gerektigini belirtmesi üzerine çocuklarina tetkik yapildigini, kizi Doga'nin karacigerinin kendisine uygun oldugunun tespit edildigini aktardi.

Kizinin hiç tereddüt etmeden nakli kabul ettigini belirten baba Sabi, "Allah kizimdan razi olsun. Onun sayesinde sagligima kavustum. Çok mutluyum." diye konustu.

Doga Sabi de babasina karacigerinden bir parçasini vererek onu sagligina kavusturmanin gururunu yasadigini ve çok mutlu oldugunu dile getirdi.

- Kisa sürede taburcu edilecekler

Adana Sehir Egitim Arastirma Hastanesi Karaciger Nakil Sorumlu Cerrahi Doç. Dr. Süleyman Çetinkünar da iki hastanin ve bagisçilarin saglik durumunun iyi oldugunu söyledi.

Karacigerden alinan dokularin, nakil yapilan hastalarda fonksiyonlarini göstermeye basladigini aktaran Çetinkünar, bagisçilarin ardindan babalarinin da kisa süre içerisinde taburcu edilecegini belirtti.

Hastanenin Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Edip Akpinar ise hastanelerinde karaciger ve böbrek nakillerinin basarili operasyonlarla gerçeklestirildigini dile getirdi.

Bugüne kadar hem canlidan hem de kadavradan 80'e yakin böbrek ve karaciger nakli yapildigi bilgisini veren Akpinar, kisa süre sonra merkezlerinde pankreas ve ince bagirsak nakillerinin de gerçeklestirilmesi için çalisma yürütüldügünü bildirdi.



Yurt Dünya 20.06.2020 11:27:38 0