Tarih: 14.10.2020 11:52

Babasının vasiyetini yerine getirmek için yarım asırlık bakkalı kapatmıyor

Facebook Twitter Linked-in

ANTALYA (AA) - TALIP DEMIRCI - Antalya'nin Kas ilçesinde yasayan 69 yasindaki Baki Karatas, kazanç elde etmemesine ragmen babasinin vasiyetini yerine getirmek için 51 yillik bakkalin kapisini her gün "besmele" ile araliyor.

Yayla Çavdir Mahallesi'nde, 1969 yilinda evinin altina bakkal dükkani açan Abdurrahman Karatas, uzun yillar burada esnaflik yapti.

"Abdurrahman Çavus" namiyla taninan Karatas, 2004'te vefat etmeden önce oglu Baki Karatas'a dükkani açik tutmasini vasiyet ederek, dükkana gelen herkese kendisinin adina ikramlarda bulunmasini ve dua almasini ögütledi.

Babasinin vefatindan sonra bakkali isletmeye baslayan Baki Karatas, açildigi ilk günkü halini korudugu bakkali, 16 yildir isletmeyi sürdürüyor.

Baba yadigari is yerine gözü gibi bakan Karatas, vasiyeti yerine getirmenin huzurunu yasiyor.

Karatas, babasindan gördügü gibi, bakkala gelenleri lokum ve bisküvi gibi ikramlarda bulunmadan göndermiyor.

Bakkalin raflari da dahil hemen hemen hiçbir yerini degistirmeyen Karatas, isi olmadiginda yine babasindan kalan sandalyede oturarak eski günleri yad ediyor.

- Zamanda yolculuga çikariyor

Bakkalin 50 yili deviren tahtadan teshir raflari, iki kefeli dirhemli terazisi, eskiden oldugu gibi kolilerdeki lokum bisküviler, dükkanin önündeki su sebili, çuvallarda un, seker ve bakliyat adeta zamanda yolculuga çikariyor.

Son mahalle bakkallarindan Karatas, AA muhabirine yaptigi açiklamada, babasinin çok sevilen, sayilan ve namli birisi oldugunu söyledi.

Basininin ölmeden önce kendisini çagirdigini anlatan Karatas, "Babam 'Oglum gel otur yanima, sana doyasiya bir bakayim.' dedi. Sonra uzun uzun bakti ve 'Ben nasil olsa ölecegim. Umudum yok. Benim bu koca kapim kapanirsa sen asagidaki kapiyi kapatma. Esim dostum çok. Gelen geçene yedir içir. Herkesin hayir duasini al.' diyerek vasiyette bulundu." seklinde konustu.

- "Babamin hatirasini yasatmak yetiyor"

Babasinin vasiyetini yerine getirmek için dükkani açik tuttugunu beliren Karatas, gelenlere mutlaka lokum ve bisküvi gibi ikramlarda bulundugunu, isteyenleri, yemek yedirip çay içirerek ugurladigini ifade etti.

Bos zamanlarinda babasinin sandalyesinde oturdugunu belirten Karatas, "Bakkaldan bir kazancim yok. Babamin hatirasini yasatmak yetiyor. Baba meslegine devam ederek herkesin gönlünü almaya çalisiyorum. Ben öldükten sonra da baba yadigari dükkanimiz açik kalsin istiyorum ama bu biraz zor. Çocuklarin sahil tarafinda isleri var. Benden sonra gelip bakkalda duracaklarini zannetmiyorum." ifadelerini kullandi.

- "Çocuklugumuzun bakkal kokusu var burada"

Müsteri Esref Kocaer de eski mahallesine geldiginde tarihi bakkal dükkanini mutlaka ziyaret ettigini söyledi.

Bakkal kapanmadigi için mutlu olduklarini dile getiren Kocaer, "Bakkal dükkanina girince çocukluk günlerime geri dönüyorum. Çocuklugumuzun bakkal kokusu var burada. 1994'ten beri burada kistirma lokum yiyorum. Ikram edilen lokum ve bisküvileri yerken sohbet ederek eski günleri aniyoruz." diye konustu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —