Tarih: 25.10.2016 04:53

Bacalarınızı yılda en az bir kere temizletin

Facebook Twitter Linked-in

Osmaniye Belediyesi İtfaiye Müdürü Fazlı Şahin, baca tıkanıklığının zehirlenmelerde çok önemli rolü olduğunu vurgulayarak, daire ve apartmanlarda bacaların yılda en az bir kere temizletilmesi gerektiğini belirtti. Şahin, ?Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsinler?dedi.Soğuk kış aylarına girilen şu günlerde yetkililer, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardılar. Tüm ikazlara rağmen her yıl hidrokarbon içeren fosil yakıtların kömür, petrol, doğal gaz ve benzerlerinin bilinçsizce yakılmasından kaynaklanan zehirlenmelere bağlı ölümlerin önlenemediğini hatırlatan Osmaniye Belediyesi İtfaiye Müdürü Şahin, havaların soğuması ve özellikle lodosun etkili olduğu günlerde vatandaşlardan soba zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.Kış aylarında evlerde yakılan sobaların neden olduğu ölüm riskinin, yangınlardan çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Şahin, havaların soğumasıyla birlikte, yanlış soba seçimi, sobanın yakılması ve boruların eksik izolasyonu nedeniyle üzücü olayların yaşandığını hatırlatarak, Osmaniyelileri bu hususlara özen gösterme konusunda bir kez daha uyardı.  

LODOS ZEHİRLENME RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Güneyden estiği için genellikle sıcak hava taşıyan Lodos rüzgârının, bacadan çıkan dumanın yükselme hızını azalttığını kaydeden Müdür Şahin şöyle dedi: ?Bacadan çıkan duman ve gazlar kendilerini soğuk bir ortam bulduklarında hızla yükselebiliyor. Sıcak bir rüzgar olan lodos, dış ortam sıcaklığını arttırdığı için sadece sobayı boğmakla kalmıyor aynı zamanda bacanın çekiş gücünü de büyük ölçüde azaltıyor. Soba zehirlenmeleri ile ilgili önemli bir konunun da bacadan çıkan dumanın ters yönden gelen özellikle Lodos rüzgarının etkisi ile dışarıya çıkamayarak yaşam alanına geri dönmesi sonucu yaşanan karbonmonoksit zehirlenmeleridir. Vatandaşların bacalarına rüzgar koruyucusu yerleştirerek önlem almalarını tavsiye etmekteyiz?

KATALİTİK SOBA VE ŞOFBENİN YERİ ÖNEMLİ

Katalitik sobaların oksijeni tükettiği için küçük veya yatak odalarında kullanılmasının sakıncasını dile getiren ve zaman zaman ölümlere neden olduğuna dikkat çeken Fazlı Şahin, şofbenlerin mutlak suretle banyoda bulundurulmaması gerektiğini vurguladı.Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi sonucunda karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiğinin altını çizen Şahin, şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.

İTFAİYE BÜNYESİNDE BACA TEMİZLEME EKİBİ KURLUDU

Osmaniyelileri yatmadan önce sobalarını yakarak yatmamaları için uyaran Müdür Şahin, sobanın yakıldıktan sonraki alev alma sürecinde odun veya kömür olsun çok miktarda duman çıktığını ve risk taşıdığını hatırlattı.Şahin, ?Osmaniye Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermekte olan İtfaiye Baca temizleme ekibinin, Osmaniye Belediyesi mücavir alan sınırları içerisindeki bina, işyeri ve resmi kurum ve kuruluşların bacalarını Belediye Meclisi tarafından tespit edilen ücret karşılığında temizlemek veya temizlettirmek ve bacaları yangına karşı önlemler yönünden denetlemek görevlerini yürütmektedir.? Dedi.  

Haber:İbrahim EMÜL/OSMANİYE




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —