BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ NASIL GÜÇLÜ TUTARIZ?

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ NASIL GÜÇLÜ TUTARIZ?

Dr. İsmail Hakkı Horoz Beyzade Fm’de Serkan Uğraş’ın sunduğu ‘Haftanın Dosyası’ programının canlı yayın konuğu oldu.

Koronavirüs ve etkilerinin konuşulduğu programda Uzm. Dr. İsmail Hakkı Horoz, “Vaka sayısının düşüşe geçtiğini söyleyebiliriz ancak yeni tanı konan hasta sayısı halen 2000 civarında. Vakaları düşürdükten sonra önlemlere uyulmazsa, gevşeklik gösterilirse bir kişi 16 kişiye bulaştırabileceği riskini göz önünde bulundurarak başa dönmeyelim.  Sağlık çalışanları fedakâr gayretli bir çalışma içerisindeler iyi bir sınav veriyorlar. Onların da gayretlerini boşa düşürmeyelim” dedi.

Sağlığımıza dikkat etmemiz lazım diyen Dr. İsmail Hakkı Horoz, “eski bazı alışkanlıklar varsa bırakmak gerekir. Örneğin nargile çok zararlı, intiharla eşdeğer bir şey diyebiliriz. Başta akciğer olmak üzere birçok hastalığa davetiyedir. Hatay için bazı kısıtlamalar kalktı ancak gevşeklik gösterip tedbirlere uymazsak, Hatay’a yurt dışından çok insanın geleceği bir şehir olduğunu da göz önünde bulundursak, tekrar vaka sayılarının artabilir. Bu hastalığı tamamen yenme konusunda toplumun yüzde 60’ının bağışıklığını kazanması gerekiyor.

ORUCUN SAĞLIĞA FAYDALARI BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞ DURUMDA

Oruç konusuna da değinen Dr. İsmail Hakkı Horoz “Orucun sağlığa faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Covid hastalari oruç tutamazlar diye bilimsel bir araştırma sonucu yok. Doktorlarına danışarak tutabilirler. Ancak Ramazan ayında iftar sahur arasında belli aralıklara bol sıvı tüketmek gve sahuru mutlaka yapmak gerekiyor.

Koronavirüs gibi hastalıklara yakalanmamak için ya da kolay atlatmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmamız lazım. Bunun için tüketmemiz gerekenler gıdaları şöyle sıralayabiliriz;

 Sıvı olarak sık sık su, süt, ayran, cacık, kefir, sade soda, ıhlamur kuşburnu, hoşaf gibi içecekler tercih edilebilir. İşlenmiş gıdalardan uzak durmalıyız. C-D vitaminleri bağışıklıkta önemli. Yeşil yapraklı sebzeler, pırasa, bamya, erginar,  balık ve nohut gibi kuru baklagillerin çok miktarda tüketilmesi gerekir. Tam buğdaylı ekmek, çok tuzlu olmamak kaydıyla ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişler, tansiyon hastası değilseniz turşu ve şalgam suyu da bağışlılık sistemini güçlendirecek besinlerdir.

Sadece Covide yakalanmamak için değil her zaman sağlıklı beslenme için bunlar alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

 



Sağlık 9.05.2020 13:07:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Silifke Devlet Hastanesi'nde Anjiyografi Laboratuvarı açıldı

2

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yapay Zeka Fabrikası ile işbirliği yaptı

3

Türkiye'de tuz tüketimi önerilen miktardan iki kat fazla

4

Uzmanı, böbrek taşı oluşumuna karşı alınması gereken önlemleri açıkladı

5

Uzmanından sağlıklı yaş alma önerileri

6

Hatay'da diyabet hastası 45 çocuğa glikoz ölçüm cihazı yardımı yapıldı

7

63 yaşındaki amcasının verdiği böbrekle hayata tutundu

8

Depremde mesai arkadaşlarını kaybeden sağlık çalışanları 14 Mart'ı buruk kutladı

9

Böbrek kanserinde erken evrede tanı ve tedavi için düzenli muayene uyarısı

10

Obezite hastaları, ameliyatsız yöntemle kilolarından kurtuluyor