Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Yücel: "MEB ve YÖK mükemmel bir iş çıkardı"

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Yücel:

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Yücel: "MEB ve YÖK mükemmel bir iş çıkardı"

ISTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Bahçesehir Ugur (BAU) Egitim Kurumlari Baskani Enver Yücel, "Türkiye'nin pandemi döneminde verdigi egitim ve ögretimi Almanya, Ingiltere ve ABD gibi ülkelerin yaptigi uzaktan ögretimle mukayese ettigimizde Türkiye çok iyiydi. Milli Egitim Bakanligi'miz (MEB) ve Yüksekögretim Kurulu (YÖK), Saglik Bakanligi ile pandemi süresince is birligi içinde çalisarak mükemmel bir is ortaya çikardilar. Bunu Türkiye küçümsememelidir. Türkiye'nin 25 milyon ögrencisi var. Tüm bu ögrencilere erisilmistir." dedi.

Enver Yücel, AA muhabirine pandemi döneminde egitim-ögretimle ilgili açiklamalarda bulundu.

Salgin boyunca dünyada 1 milyar 300 milyon ögrencinin okullara gidemedigini hatirlatan Yücel, pandemiden en fazla egitim sektörünün etkilendigini kaydetti.

Pandemiyle birlikte dünyada her sektörün dönüsüm yasadigini ifade eden Yücel, her sektörün içinde planlanan inovasyonlarin öne çekildigini, egitim sektöründe de geri dönülemez biçimde yeniliklerin devreye alindigini aktardi.

Yücel, Kovid-19'un asisi bulunsa dahi BAU egitim kurumlari olarak eski egitim sistemine geçemeyeceklerini ifade ederek, sunlari söyledi:

"Biz eski sisteme geçmeyiz, uzaktan ögretimi devam ettiririz ama tabii kararinca devam ettiririz. Çünkü artik uzaktan ögretimin yaninda, mahkemesiyle, sagligiyla, tarimiyla, uzaktan yapilacak çok isler olacaktir. Yasam zaten buna dogru giderken siz bazi islerinizi uzaktan yapabilirsiniz, yapmak durumundasiniz. Hele de 5G teknolojisi geldikten sonra yapilabilecek çok fazla sey var.

Her çocuk okula gidiyor, bazisi anliyor bazisi anlamiyor. Kimisinin ailesi destek olabiliyor kimisinin ailesi destek olamiyor. Kimisi özel ders aliyor kimisi alamiyor. Uzaktan bu iliski var ise; okul her an çocuga yardimci olabilir. Ögrenci de yapamadigini hocasina veya bir arkadasina rahatlikla sorabilir. Yani uzaktan ögretim kültürü hep olacaktir. Elbette yüz yüze egitimin yerini tutmayacaktir ama yine de uzaktan yapilabilecek isler de çok fazla."

Üniversite tarafinda uzaktan ögretime katilimin yüz yüze ögretimden fazla oldugunu anlatan Yücel, notlarda da gerilemenin görülmedigini söyledi.

Bahçesehir Üniversitesi'nin 12 Ekim'de ögretime baslayacagini aktaran Yücel, yurt disindan gelecek ortalama 2 bin ögrencinin bulunacagini kaydetti.


- "Fabrikasyon mantigiyla egitim artik bundan sonra olmamali"


Enver Yücel, Türkiye'de 16 Mart'ta okullarin pandemi nedeniyle tatil edildigini animsatarak, hemen ertesi gün uzaktan ögretime basladiklarini söyledi.

BAU olarak 2001 yilindan bu yana uzaktan egitim verdiklerini anlatan Yücel, "Dogu ve Düney Dogu Anadolu bölgelerinde ögrencilerimiz kar yagdiginda okula gelemezdi biz o günün teknolojileriyle uzaktan ders anlattik." ifadesini kullandi.

BAU'nun Ankara Teknoloji Gelistirme Gölgesi ve Yildiz Teknopark'ta yer alan 150 yazilimcisinin uzaktan ögretim konusunda çalismalara agirlik verdigini anlatan Yücel, su bilgileri verdi:

"Yazilim kadrolarimiz çalismalarini yogunlastirdi ve biz de bir anda dönüsebildik, ögrencilerimize süratle ulasabildik. Zaten tabletle baslayali 7-8 sene oldu ama esas biz bir yazilim yaptik. Yapay zekayi uzaktan ögretimle bulusturduk. Kisiye özgü bir yapay zeka temelli ögretim veriyoruz. Ne demek bu? Fabrikasyon mantigiyla egitim artik bundan sonra olmamali. Egitim kisisellesmeli. Her bir ögrenciyi yakalamak, her bir ögrencinin kabiliyetini, anladigini anlamadigini tespit etmek artik mümkün. Siz o ögrenciye ona göre bir egitim vermelisiniz. Ögrencinin hedeflerini görebilmelisiniz.

Ana okulundan baslayan bir çocugun kariyerinde nerelere gidebilecegini görmek mümkün. Bütün bunlari içeren bir yazilim yaptik. Bu yazilimi ben bir sene önce Boston'da Dünya Yapay Zeka (AI) Konferansi'nda sundum. Dünyada henüz bu tarzda çalisan bir sistem yok. Biz bunu ilk olarak ülkemizde yaptik Metodbox ismiyle."


- "Bize özgü, milli bir yazilimi ortaya koymus olduk"


BAU Egitim Kurumlari Baskani Yücel, pandemiyle birlikte ögretmenlerin canli bir sekilde ögrencisiyle görüsmek istedigini belirterek, Zoom ve Teams gibi uygulamalarin kullanildigini ancak bu uygulamalarin güvenilirliginin sorgulandigini anlatti.

Cumhurbaskanliginin da devlet kurumlari basta olmak üzere mümkün oldugu kadar yerli yazilimlarin kullanilmasi çagrisinda bulundugunu hatirlatan Yücel, "Bu çagrinin ardindan iki yildan bu yana kullanmakta oldugumuz yapay zeka tabanli kisiye özgü dijital ögrenme platformu Metodbox üzerinden yürüttügümüz uzaktan egitim dönemini basariyla geçirirken, bir yandan da Türkiye'nin egitim entegrasyonlu ilk yerli görüntülü konusma platformu SeeMeet'i egitim ve bilisim dünyasinin begenisine sunduk." dedi.

SeeMeet ile üretilen verilerin Türkiye'de kalacagini anlatan Yücel, sistemi kriptolu sekilde kurguladiklarini, bu nedenle azami seviyede tutuldugunu söyledi.

"Yapay Zeka temelli görüntülü konusma platformumuz SeeMeet ile bize özgü, milli bir yazilimi ortaya koymus olduk. Kurumlarimiz bünyesindeki 175 bin ögrencinin tamami bunu kullanacak. Sinavlari da buradan yapabiliyoruz." diyen Yücel, uygulamayi seemeet.live adresinden ücretsiz olarak tüm Türkiye'nin hizmetine sunduklarini söyledi.


- "Özel okullar kendi fiziksel olanaklarina göre planlayacaklar"


Enver Yücel, 17 Agustos'ta ana okulu egitime basladiklarini ifade ederek, 8-12. siniflarda yaz okulu kurslarini yaptiklarini söyledi.

Milli Egitim Bakanligi'nin egitim ögretim yilini 31 Agustos'ta, yüz yüze egitimi 21 Eylül'de baslatacagini animsatan Yücel, "Biz uzaktan ve yüz yüze olmak üzere hibrit sekilde baslatacagiz, üçünü de yapmak mümkün. Özellikle özel okullar kendi fiziksel olanaklarina göre planlayacaklar. Biz her yönüyle her seye haziriz." diye konustu.


- "Ilkokul ögrencisi, büyükler kadar uzun süre ekran basinda kalamiyor"


Enver Yücel, ana okulu ve ilkögretimde okullarin bir an önce açilmasi çagrisinda bulunarak, "Ana okulu ve ilkokul hemen açilmalidir. Bir; bu ögrencilerin anne-babasi ise gidiyor. Iki; uzaktan ögretimde bu ögrenci grubu büyükler kadar uzun süre ekran basinda kalamiyor. Diger yandan sokaktan enfeksiyon alma riski yüksekken okulda hijyen tedbirlerinin daha fazla olacagini kolaylikla varsayabiliriz." degerlendirmesini yapti.

Yücel, "Kocaman bir kampüsü düsünün, ana okulu ve ilkokulu içeri aldiginizi düsünün. Siniflar da kocaman yerler, ögrenciler birbirini görmez. Bunu yapmak mümkün. Diger yandan insan hayatinin en önemli bölümü 0-6 yas. Bu yaslarda eve kapali kalirsa çocuklar çok sey kaybederler. O nedenle okul öncesi egitim hemen ve süratle baslamali. Lisedeki çocugun kaybi telafi edilebilir ama ana okulu ve ilkokuldaki eksikligi, zeka ve dil gelisimini telafi etmek oldukça zor." diye konustu.


- "Ögrenciyle direkt temas kurabilen çok az ülkeden birisiyiz"

Yücel, Türk egitim ekosisteminin, dünyayi sarsan Kovid-19 pandemisi boyunca çok basarili bir performans sergiledigini söyledi.

Yücel söyle devam etti:

"Türkiye'nin pandemi döneminde verdigi egitim ve ögretimi Almanya, Ingiltere ve ABD gibi ülkelerin yaptigi uzaktan ögretimle mukayese ettigimizde Türkiye çok iyiydi. Pandemi dönemindeki egitim-ögretim faaliyeti Türkiye'nin daha iyi idi. Biz özel sektörüz, bizimkini söylemiyorum, biz farkliyiz.

Kamu açisindan baktigimizda Türkiye çok öndeydi. Tabii ki erisilemeyen yerler olmustur, tabii ki sikintilari olmustur ama dünya ölçegine baktigimiz zaman Türkiye'nin buradaki notu iyidir.

Milli Egitim Bakanligi'miz (MEB) ve Yüksekögretim Kurulu (YÖK), Saglik Bakanligi ile pandemi süresince is birligi içinde çalisarak mükemmel bir is ortaya çikardilar. Bunu Türkiye küçümsememelidir. Türkiye'nin 25 milyon ögrencisi var. Tüm bu ögrencilere erisilmistir.

Harvard Üniversitesi 'bir yil açilmiyorum' dedi. Ögrencilere ödev verdi, sonuçlarina göre 'geçti', 'kaldi' denilecek. Türkiye böyle yapsa yer yerinden oynar. Ancak Türkiye televizyonla, Egitim Bilisim Agi (EBA) TV ile her bir ögrenciye bir sekilde ulasmayi basardi. Hem Türkiye'nin telekomünikasyon altyapisi buna müsait hem de ögretmenleri pratik. Küçümsememek lazim. Harvard'da, Oxford'da master yapan ögrencilerim var, Almanya'da egitim mektupla yapiliyor, o ona mektup yaziyor, öbürü digerine. Ögrenciyle direkt temas kurabilen çok az ülkeden birisiyiz."



Yurt Dünya 20.08.2020 11:42:09 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da günlük kiralanan evlere yönelik denetim yapıldı

2

31. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, "Tosca" operası ile sona erdi

3

19. Alanya Uluslararası Caz Festivali başladı

4

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde "Onur Ödülleri" törenle verildi

5

Isparta'da iki otomobilin çarpıştığı kazada 5 kişi yaralandı

6

Mersin'deki trafik kazasında 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

7

OKÜ "60+ Tazelenme Üniversitesi" akademik yılı törenle başladı

8

Antalya'da yaşayan Rus vatandaşı Müslüman oldu

9

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Hatay'da konuştu: (2)

10

Türkiye 60 milyon turist hedefine adım adım ilerliyor