Bakanlığın balon balığı avcılığına teşviki türün popülasyon artışını önleyecek

Bakanlığın balon balığı avcılığına teşviki türün popülasyon artışını önleyecek

Bakanlığın balon balığı avcılığına teşviki türün popülasyon artışını önleyecek

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, Tarim ve Orman Bakanliginin istilaci ve zehirli bir tür olan "balon baligi"nin avciligini tesvik etmek amaciyla bu yil kuyruk basina 5 lira destekleme ödemesi yapilmasi kararinin bu türün popülasyon artisini önleyecegini bildirdi.

Deval, AA muhabirine, Akdeniz'de 40 yil içerisinde yüzey sularinin isinmasi nedeniyle Hint ve Atlantik okyanuslarindan tropikal türlerin Türk sularina yerlesmeye basladigini söyledi.

Yüzey sularinin isinmasinin balon baliklarinin yasami için uygun bir ortam olusturdugunu belirten Deval, Dogu Akdeniz'de 11, Türkiye sularinda ise 8 balon baligi türünün tespit edildigini belirtti.

Balon baliklarinin tetradotoksin adi verilen nörotoksin (zehir) içerdigine dikkati çeken Deval, tetrodoksinin siyanürden katbekat daha zehirli oldugunu belirterek, "Bir balik, sahip oldugu zehirle 30 kisinin ölümüne neden olabilir. Dünyada ikinci en zehirli omurgali tür olarak kabul ediliyor." dedi.

Balon baligini avlayan türlerin Akdeniz'de olmadigini ifade eden Deval, su bilgileri verdi:

"Pasifikte kaplan köpek baliklarinin bunlarla beslendigini biliyoruz. Bu baskidan yoksun kalinca popülasyonu hizla artiyor. Buraya misafir olarak geldiler ama su an ev sahibi konumuna geçtiler. Besin pastasindan daha büyük pay almaya basladilar. Diger yerli türler de besin bulmakta zorlaninca azalmaya basladi. Balon baliklarinin popülasyonlari kontrolsüz artiyor. Denizden bir sekilde bunlari çekmek gerekiyor. Bunun en önemli yollarindan birisi de Tarim ve Orman Bakanliginin ortaya koydugu kuyruk alim yöntemi. Bu iyi bir yöntem. Iyi sonuç verecegini düsünüyorum."

Balon baliklarinin balikçilarin donanimlarina ve tuttugu baliklara zarar verdigine isaret eden Deval, "Ancak süre kisitli. 1 ay içerisinde 1 milyon sayisina ulasmak biraz zor olabilir. Ilkbaharda bu baliklar üreme sezonlarinda daha büyük popülasyonlar olusturuyor. Bu desteklerin o zaman da verilmesi gerekiyor. Kuyrugun kesilmesi çok dogru ancak baliklarin Bakanligin yönergesine iyi uymasi gerekiyor. Baligin kuyruk disindaki geri kalani dogru sekilde denize birakilmaz ise diger canlilara da zehriyle zarar verebilir." diye konustu.

Balon baliginin sadece Akdeniz ve Ege'de görülmedigini, 2017 yilinda Sinop kiyilarinda da tespit edildigini aktaran Deval, türün yüzey suyunun isinmasiyla Marmara ve Karadeniz'e de girdigini sözlerine ekledi.



Yurt Dünya 3.12.2020 13:36:15 0

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniyespor Aliağasporla berabere kaldı:0-0

2

Bisiklet kazasında bir kişi yaşamını yitirdi

3

Osmaniye’de 6 kaçak göçmen yakalandı

4

Osmaniye’de din görevlilerine camide içerisinde saldırı

5

Osmaniye’de yasa dışı bahis paylaşımı yapan şüpheli tutuklandı

6

Kadirli Ak Parti İlçe Başkanlığı’na Mustafa Gök Seçildi

7

Ersin Aka Göz Yaşlarıarasında Toprağa Verildi

8

Osmaniye’de öğretmenler günü etkinliği

9

Osmaniye’de bıçaklı kavga:1 ölü, 1 yaralı

10

Ak Parti Sünnet Ettirilen 50 Çocuk İçin Eğlence Düzenledi