ISTANBUL (AA) - Uyguner Deri ve Jelyap, yaklasik 50 milyon TL'lik yatirimla kurduklari Gelner Gida sirketiyle Balikesir’de helal jelatin ve kolajen üretimine baslayacak.
Deri sektöründeki 85 yillik tecrübesiyle Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden biri olan Uyguner Deri ile yaklasik 15 yildir jelatin ve kolajen alaninda bilimsel çalismalari ve yatirimlari olan Jelyap, helal yaprak jelatin ve kolajen fabrikasini kurdu.
Balikesir Gönen’de yaklasik 50 milyon TL yatirimla hayata geçirilecek fabrika, 4 milyar dolarlik küresel jelatin ve kolajen pastasindan daha fazla pay alabilmek için çalisacak.
- "Ithalatin önüne geçmeyi hedefliyoruz"
Gelner Gida Yönetim Kurulu Baskani Burak Uyguner, konuya iliskin sunlari kaydetti:
"Türkiye’nin ilk ve tek helal yaprak jelatin fabrikasi olan yeni yatirimimizin temel amaci deriyi daha iyi degerlendirmek ve Türkiye’nin ithal ettigi bir gida ham maddesini ülkemizde üretmek. Daha da ötesi, ülkemizin bu alanda ihracatçi ülke konumunda olmasi için ter dökecegiz. Jelyap ile gerçeklestirdigimiz ortaklikta Balikesir Gönen’de 22 bin metrekare açik alan üzerine 10 bin metrekare kapali alanda üretim yapacagiz.
Yaklasik 50 milyon TL tutarinda bir yatirimi hayata geçirmis olduk. Küresel ve yerel ölçekte tüm üreticilerden farkli olarak kolajenin katma degerli türevlerine et ve süt ürünlerinden zirai uygulamalara kadar proteinin biyoaktif ürünlerini üretmeyi amaçliyoruz. Ülkemizde bu alanda ciddi ithalat yapiliyor. Bu yatirimla bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz."
- "Üretimin yüzde 90’i ihracat olacak"
Gelner Kurucu Ortagi ve Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Ugur Basyigit ise yaprak jelatin ve kolajen sektörünün küresel büyülügünün 4 milyar dolar oldugunu dile getirdi.
Üretimin yüzde 90’inin yurt disina satilmasinin hedeflendigini aktaran Basyigit, "Bu denli büyük bir pazarin ülkemizdeki hacmi ise 150 milyon dolar civarinda. Türkiye’nin bu büyüklükteki bir pazarda hacmi ise 150 milyon dolar civarinda. Bugüne kadar ithal edilen bir ham maddeyi ihraç etmeyi hedefliyoruz. Gönen’den Avrupa’ya, Amerika’ya, Rusya’ya, Güneydogu Asya’ya ve Çin’e ihracat gerçeklestirmek istiyoruz. Gida konusu oldukça hassas. Saglik unsuru ilk sirada geliyor. Türkiye’de bu alandaki yatirimlar üreticileri izlenebilir, hijyenik ve kaliteli ham madde konusunda avantajli kiliyor." degerlendirmesinde bulundu.
- "Ithalatçi konumdan ihracatçi konuma geçmek için önemli bir adim"
Basyigit, yaprak jelatin ve kolajen üretiminde sadece sermayenin yeterli olmayacagini belirterek, sunlari kaydetti:
"Jelyap’in bu konuda yillara dayanan bir bilgi birikimi, bilimsel arastirmalari ve bir vizyonu var. Bu yüzden biyoteknolojik bir yatirim olarak adlandirdik. Sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik ve verimlilik temel üç prensibimiz. Ham madde olarak küresel bazda 4 milyar dolarlik bir büyüklük ama büyük resimde 20 milyar dolarlardan söz edebiliriz. Bu yatirim, ülkemizin gidanin önemli bir ham maddesinde ithalatçi konumdan ihracatçi konuma geçmesinde önemli bir adim olacak."