Balon balıklarını amatör balıkçıların avlamasına izin yok

Balon balıklarını amatör balıkçıların avlamasına izin yok

Balon balıklarını amatör balıkçıların avlamasına izin yok

ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, balon baligi avciliginin desteklenmesine yönelik yayimlanan tebligin amatör balikçilari kapsamadigi uyarisinda bulundu.

Deval, yaptigi yazili açiklamada, Tarim ve Orman Bakanliginin geçen ay "Balon Baligi Avciliginin Desteklenmesine Dair Teblig" yayimladigini hatirlatarak, bunun amacinin denizlerdeki sucul biyolojik çesitlilige ve balikçilarin av araçlarina zarar veren balon baliklarindan 'Lagocephalus sceleratus' türünün ekosistemdeki yogunlugunu ve stoka katilim oranini azaltmak oldugunu kaydetti.

Deval, balon baligi avciliginin, Akdeniz ve Ege Denizi'ne kiyisi olan illerde, çevirme ve sürütme aglari disinda avcilik faaliyetinde bulunan, Su Ürünleri Bilgi Sistemine kayitli ve geçerli bir balikçi gemisi ruhsat tezkeresine sahip balikçilara verildigine dikkati çekti.

Deval, sunlari kaydetti:

"Destekleme kapsaminda sadece 'Lagocephalus sceleratustur' türünün avciligina izin verilerek kuyrugunun bir milyon adete kadar her bir adedi basina 5 lira destekleme ödemesi yapilacak. Diger balon baligi türlerinin avcilik yasagi devam edecek. Amatör balikçilarin balon baligi avlamasina izin verilmiyor."

Türk denizlerinde 'Tetraondontidae familyasina' ait 8 balon baligi türünün tespit edildiginin bilgisini veren Deval, son 40 yil içinde Akdeniz sulari için kaydedilen balon baligi türlerinin sayisinin 11'e yükseldigine dikkati çekti.

Tetrodotoksin zehirlenmesinin belirtilerinin genellikle balon baligi zehrini yedikten 10-45 dakika sonra ortaya çiktigini belirten Deval, zehirlenmenin agizda uyusma ve karincalanma, tükürük, mide bulantisi ve kusmayla basladigini bildirdi.



Yurt Dünya 3.12.2020 17:39:31 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da hakkında kesinleşmiş hapis kararı ile aranan bir zanlı tutuklandı

2

Antalya'da Çukur Operasyonu kapsamında bir zanlı yakalandı

3

Osmaniye'de düzenlenen 1. Osmaniye Sanayi ve Ticaret Fuarı açıldı

4

Antalya'da "turizmde sürdürülebilirlik" ele alındı

5

Adana'da elektrikli bisiklet sürücüsü kazada yaralandı

6

Burdur'da iş yeri ve otomobili kundakladığı iddia edilen zanlı tutuklandı

7

Hatay'da ruhsatsız işletilen 4 süt ve süt ürünleri işletmesi mühürlendi

8

Mersin'de kaybolan 79 yaşındaki kişiyi arama çalışmaları sürüyor

9

Mersin'de ruhsatsız işletilen peynir imalathanesi mühürlendi

10

Kahramanmaraş MSMMMO'dan mücbir sebep hali uzatılması talebi