Başkan Muhittin Böcek'in doktoruna ilk sözü "sizi seviyorum" olmuş

Başkan Muhittin Böcek

Başkan Muhittin Böcek'in doktoruna ilk sözü "sizi seviyorum" olmuş

ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) yogun bakim servisi sorumlusu Prof. Dr. Murat Yilmaz, Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek'in ilk sözlerinin "çok tesekkürler, sizi seviyorum" oldugunu ve tüm ekibin duygulandigini söyledi.

Yilmaz baskanligindaki 30 hemsire ve saglik personeli, 8 doktor, 3 uzmandan olusan ekibin uzun mücadelesi sonucu Kovid-19'u yenerek tekrar ayaga kalkan Baskan Böcek, taburcu olmaya hazirlaniyor.

Ekibiyle birlikte Böcek'in sagligina kavusabilmesi için büyük emek harcayan doktoru Prof. Dr. Murat Yilmaz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Böcek'in hastanelerine 24 Eylül aksami geldigini hatirlatti.

Baskan Böcek geldiginde, akut akciger hasarinin ileri safhada oldugunu belirten Yilmaz, "Nefes alamiyordu, tamamiyla suni solunum cihazindaydi. Astim, diyabet ve hipertansiyonu vardi. Kronik hastaliklari Kovid-19'un agir seyretmesine neden oldu." dedi.

Yogun bakimda tüm tedavilerin kisiye özel oldugunu bildiren Yilmaz, bir kiyafetin kalip seklinde herkese giydirilemedigi gibi standart bir tedavinin olmadigini, uygulamalarin yasa, kiloya, cinsiyete ve kronik rahatsizliklara göre degistigini vurguladi.

Baskan Böcek'e has bir tedavi uyguladiklarini aktaran Yilmaz, "Geldiginde akcigerlerindeki agir hasar nedeniyle ecmo (yapay akciger) cihazina bagladik. Bu sayede akcigerlerini biraz rahatlattik. 17 gün bu cihazda kaldi. Çok yakindan takip etmeniz gerekiyor, tikaniklik, kanama olmamasi gerekiyordu. Ufak tefek sikintilarla geçirdik. Yogun bakim sürecini tek bir cihaz ya da tedavi sekliyle açiklamak mümkün degil. Bize geldikten sonra 46 gün yogun bakimda kaldi. Üçüncü günden sonra her gün uyandirma girisimlerini yaptik." seklinde konustu.

Yogun bakimdaki hiçbir hastanin, tamamiyla uyanmayacak sekilde uyutulmadiginin bilgisini veren Yilmaz, Baskan Böcek'in suuruyla ilgili durumlari da her gün ekibiyle degerlendirdiklerini anlatti.

- "Bize tesekkür ederek konusmaya basladi"

Baskan Böcek'in yogun bakimdaki hareketlerini sürekli gözlemlediklerini ifade eden Yilmaz, söyle devam etti:

"Ilk haftada anlamli sekilde uyanmasini gördük. Yeni bir hastanede, yeni bir yogun bakimda oldugunu, sakin olmasi gerektigini, her seyin yolunda oldugunu, bu süreci sorunsuz atlatacagimizi sürekli ona söyledik. Tüm hastalara böyle yapiyoruz. Moral çok önemli. Yaptigimiz her islemi hastaya söyledik, bilgilendirdik. Bogazindaki trakeostomi dedigimiz kanali kapatip, sesini ilk duydugumuzda söyledigi sey 'çok tesekkürler, sizi seviyorum' oldu. Hepimiz duygulandik, sevinçten agladik çünkü emeginizin karsiligini almak çok güzel bir duygu. Ekip olarak biz de duygulandik kendisi de duygulandi. Hastanizdan bu tesekkürü duymak çok güzeldi."

Muhittin Böcek'in, gördügü en azimli hastalardan biri oldugunu belirten Yilmaz, "Muhittin Bey kendi ihtiyaçlarini giderebiliyor, öz bakimini karsiliyor. Oldukça saglikli, yemegini yiyor, tekerleklik sandalyesinde, yataginda oturuyor. Bir ayaga kalkma süreci var, aslinda ayaga da kalkiyor ama bundan sonrasi fizik tedavinin isi, kisa sürede onu da atlatacagini düsünüyorum." diye konustu.

- "Tarhana çorbasi ve köfte istedi"

Agizdan beslemeye basladiklarinda ne yiyecegini sürekli sorduklarini anlatan Yilmaz, "Kendisine tarhana mi mercimek mi yoksa ezogelin çorbasi mi istersiniz? Döner mi köfte mi istersiniz?' diye soruyordum. Agizdan beslenmeye basladiginda tarhana çorbasi içip, köfte yemisti." ifadelerini kullandi.

- "Asilanmis bir vatandastan hiçbir farki yok"

Yilmaz, yogun bakimda hiçbir sekilde yakinlariyla görüstürmediklerini, sadece normal servise çikmaya yakin tüm tedbirli kiyafetleri giydirerek ogluyla görüstürdüklerini söyledi.

Böcek'in normal servise ev tipi ventilatör (yapay solunum cihazi) çiktigini aktaran Yilmaz, söyle devam etti:

"Muhittin Bey hiçbir seye ihtiyaci olmadan hayatini idame ettirebilecek her seye sahip. Birkaç gün içinde rahatlikla taburcu olabilir. Taburculuk isini kendisine biraktik. Uzunca süredir hastanede oldugu için güvende hissetmek istiyor. Tamamen negatife döndü, su anda asilanmis bir vatandastan hiçbir farki yok. Kovid-19'u tamamen atlatmis durumda. Akciger sorunlari kalmadi, tansiyonu normal, yemegini kendisi yiyebiliyor. Ufak tefek fizik tedaviyle destekleyerek, bunu atlatacagini düsünüyoruz."

- "Bir, iki gün içinde evine yerlesecektir"

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Böcek'in, agustos ayinda tedavi gördügü hastanede durumu agirlastigi için üniversiteye sevk edildigini hatirlatti.

Geldiginde durumunun hayli ciddi oldugunu dile getiren Özkan, Baskan Böcek'in büyük bir emekle sagligina kavustugunu dile getirdi.

Özkan, söyle konustu:

"Zorlu süreçlerle karsilastik, kronik hastaliklari var, isi zorlastiriyor. Tedaviye yapay akcigerle basladik. Ondan sonraki süreçte yakin takiple toparlamayi basardik. Büyük bir emek var, takim olarak bunu basardik. Su an için herhangi bir sikintisi yok. Bir, iki gün içinde muhtemelen evine yerlesecek. Kendisini daha güvende hissetmek istiyor, onun için burada. Evinde de fizik tedaviye devam edilecek. Görevine dönmesinin çok uzun sürecegini sanmiyorum çünkü kendisi yemegini yiyor, öz bakimini yapabiliyor. Kaslari biraz daha kuvvetlenince isine dönebilecegini düsünüyoruz. Bu çok uzun bir zaman almayacaktir."

Yurt disindan ve Türkiye'nin farkli illerinden yogun telefon aldiklarini belirten Özkan, elde edilen tecrübeleri, bilim dünyasiyla da paylastiklarini anlatti.

Özkan, tüm hastalar için ayni emegin verildigini, güçlü bir altyapi ve tecrübeli bir ekibe sahip olduklari için hizli ilerlediklerini ifade etti.

- Süreç

Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, sosyal medya hesabindan 17 Agustos'ta yaptigi paylasimla Kovid-19 test sonucunun pozitif çiktigini duyurmus, durumu kötülesince 7 Eylül'de yogun bakim ünitesine alinmisti. 24 Eylül'de Akdeniz Üniversitesi Hastanesine sevk edilen Böcek, 9 Kasim'da yogun bakim ünitesinden normal servise çikarilmisti.



Yurt Dünya 3.12.2020 13:36:14 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de 8 bin 720 makaron ele geçirildi

2

Kemer'de okul servislerine ortak denetim

3

Adana'da av tüfeğiyle vurulan kişi hayatını kaybetti

4

Adana'da aranan 57 şüpheli yakalandı

5

Hatay'da yolun çökmesi sonucu beton mikserinin sürücüsü yaralandı

6

Antalya'da denize giren kişi boğuldu

7

Mersin'de otobüse çarpan minibüsteki 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

8

Mersin'de Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası çocuklarla kutlandı

9

Isparta merkezli dolandırıcılık operasyonunda yakalanan 13 zanlı tutuklandı

10

Pazarcık'ta içme suyu ishale hattı yenileniyor