Başkan Kadir Kara: Çarşı Merkezini 1 Yıl Gibi Bir Süre İçerisinde Yenileyeceğiz

Başkan Kadir Kara: Çarşı Merkezini 1 Yıl Gibi Bir Süre İçerisinde Yenileyeceğiz

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden etkilenen çarşı merkezindeki 50 hektarlık alanın 1 yıl gibi bir süre içerisinde yenileneceğini söyledi.

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden etkilenen çarşı merkezindeki 50 hektarlık alanın 1 yıl gibi bir süre içerisinde yenileneceğini söyledi. Başkan Kadir Kara, “Osmaniye’nin kalbi mahiyetinde olan çarşı merkezin zemini çok fazla risk altında, bölgenin yüzde 60’ından fazlası yüksek tehlike bölgesinde yer almaktadır. Bizim amacımız dirençli ve sürdürülebilir bir şehir merkezidir. Bu yönde çalışmalarımızı yaptık raporlarımızı hazırladık.” Dedi. 
Başkan Kadir Kara, Osmaniye Belediyesi Nikâh Salonunda, Vali Yardımcısı Hakan Yavuz Erdoğan ve Çevre Şehircilik, İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısının katılımıyla, Belediye pasajı ve çarşıda bulunan esnaflar ile ağır hasarlı binaların yıkım işlemleri ile ilgili bilgilendirme toplantısına katılı. 
Toplantıya, OTSO Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Murat Aksoy, Osmaniye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Murat Yalçın, Osmaniye 7 Ocak Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Eyüp Bülbül ve MHP İl Başkanı Yusuf Çomu’da katıldı. 
Başkan Kadir Kara, toplantının başında, slayt eşliğinde yaptığı sunumda, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketi sonrasında, binalarda oluşan hasarların derecesine göre değerlendirilmesi ve bu değerlendirmenin ışığında neler yapılması gerektiği noktasında katılımcılara detaylı bilgiler verdi. 
PROJE, ÇARŞI MERKEZİNDEKİ 50 HEKTARLIK ALANDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Başkan Kadir Kara, Osmaniye’nin belli bir bölümünü oluşturan çarşı merkezindeki yaklaşık 50 hektarlık bir alanın yeninden, yerinde dönüşüme tabi tutmak istediklerini ifade etti. Başkan Kadir Kara, “Bu 50 hektarlık alanın tamamında şuanda çalışmalarımız devam ediyor. Projemiz, Osmaniye Belediyesi Afet Sonrası Çarşı Planlamasıdır. Burada şehir planlarının güncellenmesi, Afete duyarlı şehir genişletme planı, Kent merkezi canlandırma ve yenileme ve uygulama ve finansman analizleri ile ilgili bir çalışma yapıldı. Osmaniye’de bu kapsamda 190 tane zemin etüt çalışması yapıldı. Bu etüt çalışmalarına göre projelerimizi hazırladık” Dedi. 
AMACIMIZ DİRENÇLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ŞEHİR MERKEZİ
Osmaniye’nin deprem, sıvılaşma ve sel felaketine karşı oldukça hassas olduğuna değinen Başkan kadir Kara, “Çarşı merkezindeki Binaların çoğunun betonları dahi mukavemetini tamamen kaybetmiş durumda, taşıyıcı vasıfları kalmamış. O yüzden bizim Osmaniye’de ciddi bir çalışma yapılması gerektiğine inandık. Osmaniye’nin kalbi mahiyetinde olan çarşı merkezin zemini çok fazla risk altında, bölgenin yüzde 60’ından fazlası yüksek tehlike bölgesinde yer almaktadır. Bizim amacımız dirençli ve sürdürülebilir bir şehir merkezidir. Bu yönde çalışmalarımızı yaptık raporlarımızı hazırladık.” Dedi.
Kadir Kara, “Osmaniye çarşı merkezindeki ağır hasarlı binalar yıkıldıktan sonra yerinde kentsel dönüşüm çalışması yapılacak. Konsept çalışmaları ve proje uygulama detayları uzman ekipler tarafından yapıyoruz ve çok kısa süre zamanda tüm detayları halkımızla paylaşılacaktır. Bu çalışmalarımız minimum bir yıl sürer. Sizin bir yeriniz var, yıkıldı ve oraya yeni inşaatın yapılması en az bir yıl sürer. Şu yaptığımız planlama esaslarına göre, yerinde kentsel dönüşümün yapılabilmesi için bir yıla ihtiyaç var. “ diye konuştu. 
ÇARŞI MERKEZİNİ 1 YIL GİBİ BİR SÜRE İÇERİSİNDE YENİLEYECEĞİZ
Osmaniye’de ağır hasarlı binaların özel idare marifetiyle yıkımlarının sürdüğünü belirten Başkan kadir Kara, “Ağır hasarlı binaların yıkılması ile sizler için Rahime Hatun Meydanında konteyner işyerleri yapıyoruz. Sizler faaliyetlerinizi orada sürdüreceksiniz. Binanızı yıktıktan ve zemin temizlendikten sonra sizlere kendi işyerlerinizin bulunduğu yerlere konteyner koyma hakkı vereceğiz, faaliyetinizi orada sürdüreceksiniz. Ne zamana kadar, biz belediye olarak gerekli finans ve projeyi hazırlayıp inşaatlara başladığımız zamana kadar. Bu süreçte sislerle haklarınızı koruyacak şekilde protokoller imzalayacağız. Şuanda oturulan binaların hiç biri sağlıklı değil. Biz çok güvenli de olsa, yani 50 hektarlık çarşı merkezini 1 yıl gibi bir süre içerisinde yenileyeceğiz. Daha müreffeh, daha refah ve daha yaşanabilir bir çarşı merkezi oluşturmaya çalışacağız. Sizlerin desteği ile şehri dönüştürme noktasında kararlıyız.” Dedi. 
MASAL PARK YANINA MODERN ÇARŞI KURLUYOR
Başkan Kadir Kara, masal parkın olduğu bölgede İçişleri Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapıldığını belirterek, “O bölgeye modern bir çarşı yapıyoruz. AFAD Başkanlığımız yapacak ve çok kısa sürede yapımı tamamlanacak. Esnettik ve çok güzel bir çarşı olacak. Oraya geçmek isteyen olursa oradan da yer vereceğiz.” Dedi. Başkan Kadir Kara, daha sona esnafların sorularını cevaplandırdı.

 



Osmaniye 19.07.2023 17:16:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Özdokur, Başkan Yardımcısı Oldu

2

Karalar'dan Olcar'a Ziyaret

3

Cevdetiye MHP Belde Başkanı İstifa Etti

4

Osmaniye’de Toplu Taşıma Araçlarında Klima Ve Genel Temizlik Denetimi

5

Osmaniye'de uyuşturucuyla yakalanan zanlı tutuklandı.

6

Osmaniye’de otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü öldü

7

Osmaniye'de toz taşınımı etkili oluyor

8

Osmaniye'de "KVKK Okulda Projesi" etkinliği düzenlendi

9

Osmaniye'de yakalanan terör örgütü PKK/YPG şüphelisi tutuklandı

10

Osmaniye'de yangın söndürme dronu düştü