Batı Akdeniz'den yedi ayda yaklaşık 274 bin dolarlık "yaban mersini" ihracatı

Batı Akdeniz

Batı Akdeniz'den yedi ayda yaklaşık 274 bin dolarlık "yaban mersini" ihracatı

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Türkiye, birkaç yila kadar ithal ettigi yaban mersinini, üretim alanlarinin artmasiyla 7 ülkeye ihraç etmeye basladi.

Örtü alti tarimda lider kent Antalya, katma degeri yüksek tropikal meyvelerin yetistirilmesi konusunda da etkin rol üstleniyor. Her geçen yil ihraç edilen ürün çesitliliginde artisin yasandigi kent, ülke ekonomisine de önemli katki sunuyor.

Yurt disinda "blueberry" olarak bilinen yaban mersininde üretim alanlarinin artmasiyla ihracati da hareketlendi.

Bati Akdeniz Ihracatçilar Birliginin verilerine göre, 1 Ocak-20 Temmuz'da bölgeden 273 bin 811 dolarlik yaban mersini ihracati gerçeklestirildi. Geçen yil yaklasik 70 ton yaban mersini ihraç eden bölge, bu yil bu rakami asmayi hedefliyor.

- "70 ton ithal ederdik, simdi ihraç ediyoruz"

Tropikal meyve ihracati yapan bir firmanin genel müdürü Ufuk Güngör, AA muhabirine, dünya genelinde 700 bin tonluk yaban mersini pazari oldugunu söyledi.

Türkiye'nin de birkaç yil öncesine kadar yaban mersinini ithal eden ülkeler arasinda bulundugunu ancak son yillarda üretim alanlarinin artmasiyla ihracatin basladigini aktaran Güngör, "Gurur verici bir durum. Ithal ettigimiz ürünleri artik yavas yavas ihraç etmeye basliyoruz. Yaban mersini de bunlardan biri. Düne kadar 70 ton ithal ederdik, simdi ihraç ediyoruz. Önümüzdeki yillarda ihracatin daha da artacagini söyleyebiliriz, gelecegi parlak bir ürün." diye konustu.

Yaban mersininin Karadeniz, Akdeniz ve Marmara'da yetistigine deginen Güngör, meyvenin saksida bile yetistirilmeye baslandigini bildirdi.

Bir sirketin yönetim kurulu baskani Zeki Birincioglu da Türkiye'de yetisen yaban mersinini sofralik ürün olarak yurt içinde ve yurt disinda tanittiklarini ve "Dr.Blue" markasiyla yurt disinda pazarladiklarini dile getirdi.

Ürüne olan talebin artmasi üzerine yurt içinde üretim alanlarinin da genisledigine isaret eden Birincioglu, "Raf fiyati yüksek bir ürün. Sadece ürünü yetistirmek yetmiyor, ürünün hasadi, saklanmasi, paketlenmesi, depolanmasi, pazarlanmasi hepsinin bir kombin seklinde degerlendirilmesi gerekiyor." dedi.

- Dünya piyasasinda yüksek fiyattan alici bulan ürün

Antalya Il Tarim ve Orman Müdür Vekili Gökhan Karaca da yaban mersinin dünyada trend olan ve ihracat degeri çok yüksek bir meyve türü oldugunu belirtti.

Iklim açisindan meyvenin yetismesinde Antalya'nin uygun bir kent oldugunu aktaran Karaca, kentteki bazi firmalarin da hem üretime hem de ihracata basladigini ifade etti.

Yaban mersininin dünya piyasasinda yüksek fiyattan alici bulan bir ürün oldugunu anlatan Karaca, geçen yil 67,7 ton yaban mersini ihracati yapildigini, bu yil bu rakamin daha da artacagini kaydetti.



Politika 27.07.2020 14:21:23 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı