Bel fıtığının şiddetine göre farklı şekillerde tedavisi mümkün

Bel fıtığının şiddetine göre farklı şekillerde tedavisi mümkün

Bel fıtığının şiddetine göre farklı şekillerde tedavisi mümkün

ISTANBUL (AA) - Medicana Avcilar Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Dr. Ögr. Üyesi Nazli Çakici, "Hekim muayenesinin yani sira MR, BT ve EMG gibi ek görüntüleme yöntemleriyle tanisi koyulan bel fitiginin, vakanin siddetine göre farkli sekillerde tedavisi mümkün." ifadelerini kullandi.

Medicana Avcilar Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Çakici, insanlarin yaklasik yüzde 85'inin yasamlarinin bir döneminde bel agrisindan yakindigini belirtti.

Agrilar ayni oranda tedaviye gerek kalmaksizin iyilesse de geriye kalan yüzde 15'lik kismin, bel fitigina bagli olarak tedavi gördügünü aktaran Çakici, sunlari kaydetti:

"Tip dilinde lomber disk hernisi olarak tanimlanan bel fitigi, omurgada bulunan omurlarda gelisir. Her omur arasinda bulunan diskler aslinda birer bag dokusudur. Omurlarin bir arada kalmasini ve vücut hareketleri sirasinda vücudun esnemesini saglar. Çogunlukla belin son iki diskinde olusan bel fitigi, siddetli bel agrisinin yani sira bacakta da agriya yol açabilir. Çogunlukla kisinin zorlanmasina bagli olarak meydana gelen bel fitigi vakalarinda omurganin ön ve arkasinda bulunan bag dokusu yirtilir. Bel agrisina yol açan bu duruma ek olarak diskin normal pozisyonunun disa çikmasiyla sinirler sikisir ve agri, bacakta hissedilmeye baslar. Hekim muayenesinin yani sira MR, BT ve EMG gibi ek görüntüleme yöntemleriyle tanisi koyulan bel fitigi, vakanin siddetine göre farkli sekillerde tedavisi mümkün."

Çakici, bazi vakalarda cerrahi disi yöntemlerle bel fitiginin tedavi edilebildigini belirterek, "Bu tip vakalar, fizik tedaviye ek olarak ilaçli tedavi yöntemleriyle iyilestirilebilir. Cerrahi tedavinin gerektigi vakalarda ise parsiyel diskektomi ya da diskektomi yöntemleri yapilan bel fitigi tedavisi sayesinde fitiklasan diskin sinire yaptigi basi ortadan kaldirilir. Siddetli vakalarda ise bacakta güç kaybi görülebilir. Fitigin sinir köküne baski yaptigi bu vakalarin acil olarak opere edilmesi gerekebilir." ifadelerini kullandi.


- "24 saat içinde hastalari taburcu edebiliyoruz"


Dr. Ögr. Üyesi Nazli Çakici, boyun fitigi ya da tip dilindeki adiyla servikal disk hernisi, omurga üzerindeki omurlar arasinda bulunan disk ve fasetlerden kaynaklandigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bu eklemlerden biri olan disk, omurlar arasinda yay sistemi görevi görür. Jel kivaminda iç yapiya sahip olan diskler, yasin ilerlemesiyle birlikte sivi içerigini kaybeder ve yapisi bozulur. Bu durum diskin iç yapisi kadar dis yapisini da etkileyebilir. Disk yapisinin dis kisminda olusan yirtilma ve zedelenmelere bagli olarak diskin iç kismi, sinir ve omuriligin bulundugu kanala dogru çikar. Sinirlere baski yapabilen boyun fitigi, kollarda agri, sizi, his ve güç kaybina yol açabilir. Genellikle cerrahi tedaviye gerek kalmaksizin iyilesen servikal disk hernilerinde öncelikli tedavi yöntemi ilaçli tedavidir. Agrinin ve ödemin azaltilmasini saglayan antienflamatuar ve analjezik ilaçlarin yani sira boyun hareketlerinin kisitlanmasi, fizik tedavi, egzersiz ve epidural steroid enjeksiyonu gibi yöntemler kombine olarak uygulanabilir. Böylece sinir basisina bagli olarak olusan iritasyon giderilir. Bu yöntemlerle iyilesmeyen boyun fitigi vakalarinin yani sira güç kaybinin belirgin oldugu hastalara cerrahi tedavi yöntemi uygulanabilir. Ameliyat boynun arkasindan ya da önünden yapilabilir. Diskin sinir yapisi üzerinde olusturdugu basinin ortadan kaldirilmasiyla tamamlanan boyun fitigi operasyonlarinda vakanin türüne göre protez uygulamasi da yapilabilir."

Operasyonu takip eden 24 saat içinde hastalarin taburcu edilebildigini bildiren Çakici, operasyon sonrasi iyilesmenin hizlanmasi için rehabilitasyon programlari uygulandigini kaydetti.



Politika 14.07.2020 17:00:49 0

İlginizi Çekebilir

1

CHP Genel Başkanı Özel, "Alanya Mitingi"nde konuştu:

2

CHP Genel Başkanı Özel, Antalya Gazipaşa'da "halk buluşması"nda konuştu:

3

CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki'den Gökhan Zan'la ilgili açıklama:

4

TİP'in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan, suç duyurusunda bulundu

5

Cumhur İttifakı'nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, kütüphane açılışında konuştu:

6

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ Isparta'da ziyaretlerde bulundu

7

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da proje tanıtım toplantısı ve iftara katıldı:

8

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da konuştu:

9

CHP Genel Başkanı Özel, Osmaniye Düziçi'nde "halk buluşması"na katıldı:

10

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Isparta'da gençlerle buluştu