Belarus NGS’nin 1. ünitesinde fiziksel devreye alma işleminin son aşamasına yaklaşılıyor

Belarus NGS’nin 1. ünitesinde fiziksel devreye alma işleminin son aşamasına yaklaşılıyor

Belarus NGS’nin 1. ünitesinde fiziksel devreye alma işleminin son aşamasına yaklaşılıyor

MERSİN (İHA) – Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Belarus NGS’nin 1. ünitesinde fiziksel devreye alma işleminin son aşamasına yaklaşıldığını açıkladı.
VVER-1200 reaktörleriyle donatılmış olan Belarus NGS’nin 1. ünitesi, minimum kontrol gücü seviyesine getirildi. Fisyon zincirleme tepkimesini devam ettirmeye yetecek seviyede çalışan bir reaktörde nötron akışı gözlemlendiğinde, minimum kontrol gücü seviyesine ulaşılıyor. Minimum kontrol gücü seviyesine ulaşmak, fiziksel olarak işletmeye alınma prosedürünün son aşaması olarak kabul ediliyor. Bu işlem, personelin gerekli tedbirleri güvenli bir şekilde almasına ve reaktör çekirdeğinin fiziksel özelliklerinin tasarım gereksinimleriyle örtüşüp örtüşmediğini anlamaya olanak sağlıyor.
Uzmanlar, reaktörün ilk yakıt dolumunun nötronlarla ilgili özelliklerine ilişkin 50’den fazla fiziksel deney yapıyor. Bunların yanı sıra reaktörün tüm izleme ve güvenlik sistemlerinin emniyeti de uzmanlar tarafından deneylerle doğrulanıyor. Bu deneylerin sonuçları, güç verme işlemini onaylayacak olan Belaruslu nükleer gözlemci kuruluş Gosatomnadzor’a iletilecek. Sonuçlar tatmin edici bulunur ve onay alınırsa reaktörün gücü kademeli olarak artırılarak ünite güç verme işlemine hazırlanacak.
Ostrovets merkezli 2400 MW kapasiteli Belarus NGS, 2 adet VVER-1200 reaktörle donatılıyor. Belarus’taki ilk nükleer güç santrali, uluslararası standartlara ve Uluslararası Nükleer Enerji Ajansı’nın (IAEA) güvenlik tavsiyelerine uygun olan 3+ nesil Rus tasarımını temel alıyor.
Belarus NGS’nin 1. ünitesi, Rusya dışında bulunan en yeni Rus tasarımı 3+ nesil reaktör teknolojisine sahip olan ilk ünite olma özelliğini taşıyor. Rusya’da başarıyla çalışan aynı tipte 3 adet güç ünitesi bulunuyor. Bu ünitelerden ikisi Novovoronej NGS’de, diğeri ise Leningrad NGS’de yer alıyor. Ağustos 2020’de Leningrad NGS’nin 6’ncı ünitesi minimal güç seviyesine ulaşmıştı. Bu ünite, Rusya’nın dördüncü 3+ nesil güç ünitesi olma özelliğini taşıyor.
Türkiye, Mısır ve Finlandiya bu teknolojiyi benimseyen birçok ülkeden sadece 3’ü. Rosatom’un uluslararası siparişleri arasında 12 pazarı kapsayan 36 VVER ünitesi bulunuyor.


Güncel 13.10.2020 10:46:36 0

İlginizi Çekebilir

1

Bakan Kacır: Dünya, artık harp paradigmalarını değiştiren Türkiye'yi konuşuyor

2

Jandarma personeli öğrencilere doğa ve hayvan sevgisini anlattı

3

Son bir haftada meydana gelen 94 olayda 97 kişi yakalandı

4

Kadirli'deki Kazada Yaralanan Genç Yaşam Savaşını Kaybetti

5

Kastabala Antik Kenti’nde Açık Hava Kaya Kült Alanı ortaya çıkarıldı

6

Osmaniye, kırsal kalkınmada kadınlara en çok destek veren il seçildi

7

Depremzede ev hanımının dikkati sayesinde, yaralı sokak kedisi kurtarıldı

8

İŞKUR Engelli hibe desteği ile patron oldu

9

Asansöre sıkışarak feci şekilde can verdi

10

Survivor’da bir Osmaniye’li daha!