Belek'te caretta carettalar için "yaşam nöbeti"

Belek

Belek'te caretta carettalar için "yaşam nöbeti"

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Akdeniz havzasinda en büyük caretta caretta yuvalama alanlarindan birine sahip olan Antalya Belek'te nesli tükenme tehdidi ile karsi karsiya olan deniz kaplumbagalari için "yasam nöbeti" basladi.

Belek sahilinde "yasam nöbeti" için çadir kuran aralarinda akademisyen ve gönüllü ögrencilerden olusan ekipler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kisitlamalari nedeniyle bu yil nöbete bir ay gecikmeli geldi.

Hacettepe Üniversitesi Ögretim Görevlisi ve Ekolojik Arastirmalar Dernegi (EKAD) Baskani Ali Fuat Canbolat baskanliginda hazirlanan "Deniz Kaplumbagalarini Izleme ve Koruma Projesi" kapsaminda Belek Turizm Merkezi'ne gelen ekipler, yumurtlama sahasinda tedbir aldi.

Belek Turizm Yatirimcilari Birligi (BETUYAP) ile Mavi grubunun destek verdigi projede yer alan akademisyen ve gönüllüler, dogacak yavrularin güvenle denize ulasmasi için gece gündüz nöbet tutacak.

Çadir kenti andiran kampta yer alanlar, geceleyin sahile çikan caretta carettalarin yaptigi yuvalari tek tek belirleyerek isaretledi. Ekip üyeleri, gündüzleri de 30 kilometrelik sahili yürüyerek gözden kaçan yuvalari tespit ediyor.

Gönüllüler, ekim ayinin ortasina kadar çadirlarda "yasam nöbeti" tutarak kaplumbagalarin denizden çikip yuva yapmasina, yumurtlamasina ve yavrularin denizle bulusmasina sahitlik ediyor.

Salgin nedeniyle disariyla minimum düzeyde baglanti kurarak izole bir hayat süren, az kisiyle yogun bir sekilde çalismalar yapan ekip üyeleri, geçen yillara göre pandemi nedeniyle daha bos olan sahillerdeki yuva sayisinin artmasinin mutlulugunu yasiyor.

Ekibin yer aldigi kampin, Kovid-19 tedbirleri kapsaminda, sosyal mesafe kurali gözetilerek dizayn edilmesi de dikkati çekiyor.

Proje asistani Kerem Yekta Atatunç, AA muhabirine pandemi kosullari nedeniyle bu yil kampi 1 ay geç baslattiklarini kaydetti.

Önceki yillara oranla genis bir ekiple çalismadiklarini aktaran Atatunç, Kovid-19 salgini nedeniyle bu yil projeye yabanci ögrenci kabul etmediklerini söyledi.

Atatunç, "Temmuz ortasina kadar yuvalari tespit ediyoruz. Ekim ayinin ortasina kadar da bu yuvalardan çikan yavrulari takip ediyoruz. Yuvalarinda sikisan yavrulari denizle bulusturuyoruz. Burada 22 yil önce baslatilan proje kapsaminda carettalar için yasam nöbeti tutuyoruz." diye konustu.

- "Hiç yuva görülmeyen otel önlerinde yuvalar tespit ettik"

Pandeminin doga için bir firsat oldugunu dile getiren Atatunç, söyle konustu:

"Geçmis senelere göre otel önlerindeki çikislarin arttigini gözlemliyoruz. Daha önce hiç yuva görülmeyen otel önlerinde yuvalar tespit ettik. Oteller açilmadigi için sahillerde sezlong ve semsiyeler mevcut degil. Otellerin açik olmamasi isik etkisini de azaltiyor. Pandemi nedeniyle sahillerin sakin olmasi caretta carettalara bu yil rahat bir nefes aldirdi. Daha rahat yuvalama imkani buldular."

Belek'te geçen yil 2 bin 100 yuvadan 70 bin yavrunun denizle bulustugunun bilgisini veren Atatunç, bu yil rakamlarin artacagina inandiklarini dile getirdi.

Kamp sorumlusu Aslihan Güngörmez ise pandemi nedeniyle kampta üst düzey saglik önlemleri aldiklarina dikkati çekti.

Salgin nedeniyle hazirladiklari yönergeye göre hareket ettiklerini aktaran Göngörmez, sunlari kaydetti:

"Kampa giris ve çikislarda esyalari dezenfekte ediyoruz. Herkes kendine özel çadirda konakliyor. Kisi sayimizi da çok düsürdük. Akademisyen agirlikli çalisiyoruz. Akademisyenler sahildeki özel çevre koruma bölgesinde, gönüllüler ise bunun disindaki yerlerde çalisiyor. Disariyla baglantimizi tamamen minimum düzeye indirerek projeyi sürdürmeye çalisiyoruz. Burada ayni zamanda izole bir hayat yasiyoruz."



Yurt Dünya 24.06.2020 11:48:38 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de limon yüklü kamyonun devrilmesi sonucu 6 kişi yaralandı

2

Adana'da trafik ışıklarına ve 2 araca çarpan otomobildeki 3 kişi yaralandı

3

Antalya-Fethiye-Burdur kara yolunda bayram tatili dönüşü trafik yoğunluğu başladı

4

GÜNCELLEME - Adana'da bir kişi karısını, kayınpederini, kayınvalidesini ve kayınbiraderini öldürdü

5

Isparta’da motosiklet ile otomobilin çarpışma anı güvenlik kamerasına yansıdı

6

Hatay'da sıcak havadan bunalanlar Harbiye Şelalesi'nde serinledi

7

Adana'da bir kişi karısını, kayınpederini, kayınvalidesini ve kayınbiraderini öldürdü

8

Hatay'da dron destekli trafik denetimi yapıldı

9

Mersin'de trafoda çıkan yangın söndürüldü

10

Antalya’da otluk alanda çıkan yangın söndürüldü