Bilgisayar mühendisliğini bırakıp başladığı pikan cevizi üretiminde başarıyı yakaladı

Bilgisayar mühendisliğini bırakıp başladığı pikan cevizi üretiminde başarıyı yakaladı

Bilgisayar mühendisliğini bırakıp başladığı pikan cevizi üretiminde başarıyı yakaladı

ANTALYA (AA) - AYSE YILDIZ - Antalya'da, asil meslegi bilgisayar mühendisligi olan Abdurrahman Kuyucu, ailece ürettikleri 40 çesit pikan cinsi cevizle Türkiye'nin yani sira yurt disindan da talepleri karsilamaya çalisiyor.

Istanbul'da bilgisayar teknolojileri üzerine büyük bir firmada mühendis olarak çalisan ve 3 dil bilen Abdurrahman Kuyucu, 2006'da "tropikal ve sira disi meyveler"i tanitan bir internet sitesi kurdu.

Bir süre sonra site raporlarini inceleyen Kuyucu, erisim saglayanlarin en çok pikan ceviziyle ilgili açiklamalari tikladigini gördü. Kuyucu, hobi olarak basladigi iste, çok yogun fidan talebiyle karsilasinca bahçe satin alarak üretim yapmaya karar verdi.

Kariyerini birakan Kuyucu, önce Yalova, sonra da Adana ve Antalya'da pikan cevizi üzerine üretim ve çalismalar gerçeklestirdi.

Yurt disindaki ürünleri de inceleme firsati bulan Kuyucu, ailecek Antalya'nin Aksu ilçesinden bahçe satin alarak, tropikal meyvelerin yani sira 40 çesit pikan üretimine basladi.

Üniversitelerin gen kaynaklariyla ilgili bilimsel çalismalarina da destek olan Kuyucu, AA muhabirine, Yalova'da islahçi bir arkadasinin pikan cevizlerinin içini doldurmadigini belirtmesi üzerine, yaptiklari çalisma sayesinde bu ilde de pikan yetistirmeyi basardiklarini söyledi.

Soguk ve sicak iklimde yetisen pikanlarin farkli oldugunu belirten Kuyucu, 2011'den bu yana meyve ve fidan üretimi yaparak, ülke içi ve yurt disina gönderdiklerini bildirdi.

Bahçesinin birindeki 60 dönümlük alani Ar-Ge istasyonu gibi kullanarak pikaran cevizinin türlerini yetistirdigini anlatan Kuyucu, "Cevizlerin testini yapiyoruz. Hangisi Antalya'ya, hangisi Güneydogu'ya uygun, hangisi çok sogukta yetisiyor test ediyoruz. Sivas'ta bile pikan bahçesi kurduk, basarili olundu. Her bölgeden gönüllü insanlar var, bazi çesitleri deniyorlar." diye konustu.

Soguk yerlerdeki pikanin meyvesinin küçük ama lezzetli olduguna dikkati çeken Kuyucu, sicak yerlerde ise genelde meyvesinin büyük ve gösterisli oldugunu kaydetti.

- "Pikana inanilmaz ilgi var"

Pikan cevizinin bakiminin kolay olduguna deginen Kuyucu, söyle konustu:

"Gübre ve su veriyoruz, budama yapiyoruz, otla mücadele ediyoruz. Hastalik sifira yakin. Pikana inanilmaz ilgi var. Burada 40 çesidi var, hepsinin alicisi farkli. Sekilleri de farkli kimisinin sekli yuvarlak, kimisinin ince, kimisi su damlasi gibi kimisi çabuk kiriliyor. Avrupa'dan her sene buraya gelip, özel cinsleri alan müsterilerimiz var. Yabancilar arabayla geliyor, 100-200 kilo pikan cevizi aliyor. Almanya'dan, Macaristan'dan, Italya'dan, Portekiz ve Ispanya'dan çok talep var. Buradaki bahçeleri görmeye geliyorlar, nasil budandigina bakiyorlar."

Pikan cevizinin orta ve uzun vadeli bir yatirim oldugunu vurgulayan Kuyucu, besinci yilinda tamamen meyve vermeye, yedinci yilinda ise ticari boyuta ulastigini anlatti.

- Kabugu da meyvesi kadar degerli

Pikan cevizinin kabugunun da önemli olduguna isaret eden Kuyucu, "Kabugu ilaç ve tibbi malzemelerde kullaniliyor. Biz kabugunu çöpe atmiyoruz. Kabugunu pikanin dörtte bir fiyatina, mesela ceviz 50 lira ise kabugunu 10 liradan satiyoruz." dedi.



Politika 16.10.2020 12:56:47 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı