Binlerce yıllık tarihi kale surlarına saygısızlık

Binlerce yıllık tarihi kale surlarına saygısızlık

Binlerce yıllık tarihi kale surlarına saygısızlık

Sinop’un kent merkezinde koruma altındaki binlerce yıllık tarihi kale surları, kimliği belirsiz kişiler tarafından çeşitli yazılarla kirletildi. Tarihi esere yapılan saygısızlığı gören vatandaşlar duruma tepki gösterdi.
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Sinop’un 2 bin 500 yıllık tarihi kale surları, kimliği belirsiz kişiler tarafından Atatürk Caddesi’nde tarihi Saat Kulesi altında yer alan bölümü kalp, sayı ve harf çizilerek kirletildi. Farklı medeniyetler tarafından inşa edilen ve üzerine koyarak geliştirilerek günümüze kadar aktarılan kale suruna yapılan saygısızlığa vatandaşlar tepki gösterdi.
Yapılan davranışın eğitimsizlikten kaynaklandığını belirten Nazmi Gökmen, “Bu bir kirliliktir, bunu gençler yapıyordur muhtemelen. Çünkü yaşlı insanlar bu gibi şeylerin kıymetini biliyor. Ben de 72 yaşında emekli bir öğretmenim. Bunu yapan insanlar düşüncesiz, genç, kendilerinin bir şey yaptığını zannederek, bir yerlere mesaj verdiklerini zannediyor ama kirlettiklerinin de farkında değiller. Elbette bu bir eğitim konusu, insanların kendisini geliştirmesiyle doğru orantılı bir olay. Halkın da buna müsaade etmemesi lazım” diye konuştu.
Bunu yapanların tespit edilerek cezalandırılması gerektiğini söyleyen Tufan Bilgili, “Gördüm ve müthiş yaralandım. Bu en önemli kültürel değerlerimizden surlarımızın bu tür şeylere karşı korunmasız olması beni çok rahatsız ediyor. Kesinlikle yapılmaması gerekiyor. Bunu yapanlar Sinoplu olamaz diye düşünüyorum. Bizler tarihine, kültürüne önem veren insanlarız. Bu tür çağ dışı davranışları çok hoş karşılamamak gerekiyor. Güvenlik kameralarıyla ya da başka türlü önlem alınması lazım” şeklinde konuştu.
Azmi Gül ise tarihe büyük bir saygısızlık olduğunu belirterek, “Gençlerimizi daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Bunları gördükçe canımız sıkılıyor” dedi.


Güncel 4.02.2023 13:53:10 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da "4. Astronomi Gecesi" düzenlendi

2

Adana'da kamyona çarpan otomobildeki 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

3

Adana'da park halindeki otomobilde yaşanan patlamada 1 kişi öldü

4

Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker Kemer'de anıldı

5

Osmaniye’de mavi yumurtlayan tavukları çalan şüpheli polis tarafından yakalanıp tutuklandı

6

Antalya'da "15. Uluslararası Yeni Yıl Pazarı" açıldı

7

EMŞAV Tarsus hizmet binası açıldı

8

Mersinli şehit için oluşturulan hatıra ormanına yeni fidanlar dikildi

9

Antalya'da şarampole devrilen tırın bir eve çarparak durabildiği kazada sürücü yaralandı

10

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Metin'den çiftçilere ÇKS uyarısı